Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeğin Doymadığı, Sütün Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeğin Doymadığı, Sütün Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünün yetmediği, bebekte bazı belirtiler görülmesi ile anlaşılır. İşte bebeğin doymadığını gösteren belirtiler:

Bebeğin Doymadığı, Sütün Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

Emzirme, hem anne hem de bebek için çok faydalı bir eylemdir. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (United States Department of Health and Human Services)'a göre, anne sütü bebeklerin ihtiyacı olan her besini ve antikoru içerir, onları hastalanmaktan korur. Emzirme eylemi, diyabet 2, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve doğum sonrası depresyon riskini azaltır. Çoğu annenin en büyük sorunu ise sütlerinin yetersiz gelmesidir. Anne sütünün yetmediği, bebekte bazı belirtiler görülmesi ile anlaşılır. İşte bebeğin doymadığını gösteren belirtiler:

Kilo kaybı veya kilo alamama

Bebekler yaşamlarının beşinci gününden sonra sürekli kilo almalıdır, normal süreç budur ve iki haftanın sonunda bebeklerin doğum ağırlığına ulaşmaları gerekmektedir. Şayet bunun aksi bir durum varsa yani bebek anne sütü aldığı halde kilo almak yerine zayıflıyorsa, mutlaka çocuk doktoruna görünmelidir.

Emzirme sonrası memede sertlik

Bebeğiniz anne sütü aldıkça memelerin boşalıp, yumuşaması gerekir. Emzirme sonrası göğüsler hala gergin ve sıkıysa bu durum memenin hala süt dolu olup, bebeğinizin yeterli miktarda emmediğine işaret edebilir.

Günde 6-8'den az tuvalet yapma

Bebek bezinin ıslanması, yeterli sıvı alındığının en önemli göstergelerindendir. Bebeğinizin bezinin günde 6-8 kez 'den daha az kuru olması, yeterli süt almadığını bize gösterebilir.

Küçük boy ve koyu renk dışkı

Bebeğiniz günde en az 2-3 kez, kaka(dışkı) yapmalıdır ve kaka sarı hardal renkte olmalıdır. Bu miktardan daha az ve koyu renk dışkı, beslenme sorununun habercisi olabilir. Yeterli anne sütü alan bebeklerde kabızlığa nadir rastlanır.

Mızmız bebek

Bebeğiniz huzursuz, mutsuz görünüyorsa, ve uyumakta zorlanıyorsa, yeterli beslenmemiş olabilir. Bebeklerde bu belirtilerin bir diğer nedeni de annenin fasulye, soğan, baharatlı gıdalar tüketmesi, yiyeceklerin süt yoluyla bebeğe geçip, onu huzursuz etmesidir.

Koyu idrar rengi

Bebeğinizin idrarı sarı, berrak renkte değilde koyu sarıysa, bu durum da yetersiz anne sütü alındığının göstergelerindendir.

Meme ucu şekli

Emzirmeden sonra, memenizin ucunun şekli yuvarlak ve güzel görünmelidir. Meme ucu sarkık, biçimsiz gözüküyorsa, bebeğiniz yeterli süt almadığından bu durum gerçekleşebilir.

Cilt renginde sararma

Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık doğal bir olaydır ve sık rastlanır. Anne sütü ise bebeğinizin karaciğerini sarılık hastalığı artıklarından temizlemeye yardımcı olur. Emzirilen bebekler yeterince sıvı alamıyorsa, cilt renklerinde sararmalar meydana gelebilir.

Emzirirken ses çıkarma

Bebeğiniz anne sütü emerken kendi yanaklarının içini de emmeye çalışıyorsa, ve emzirirken çeşitli şapırtı sesleri geliyorsa, tüm bunlar sütünüzün az gelip bebeğinizin aç kaldığına delalet eder. Bebeğiniz yeterli anne sütü alamaz, hatta emzirme sırasında çok hava yutup gaz sorunu yaşar.

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız? Uzman Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Anne Sütü Neden Azalır?  Anne Sütünün Azalma ve Kesilme Nedenleri Tıklayınız

Kuru Kayısı, Kuru Üzüm Ve Kuru İncir İle Süt Yapan Komposto Tarifi Tıklayınız

Rezene Çayı Süt Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Humana Çayı Süt Yaparmı, Ne Kadar İçilmeli? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...