Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeğin Vücudunda Kızarıklık Neden Olur Nasıl Geçer Ne Yapmalı

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeğin Vücudunda Kızarıklık Neden Olur Nasıl Geçer Ne Yapmalı

Bebeklerin cildinde, vücudunda kızarıklık ve kabarıklık yaygın olarak karşılaşılan durumlardan biridir. Anne-babalar çocuklarında böyle şeyler görünce haliyle tedirgin olurlar. Fakat bu genellikle ciddi bir sağlık problemi nedeniyle ortaya çıkmaz.

Bebeğin Vücudunda Kızarıklık Neden Olur Nasıl Geçer Ne Yapmalı

Bebeklerin cildinde, vücudunda kızarıklık ve kabarıklık yaygın olarak karşılaşılan durumlardan biridir. Anne-babalar çocuklarında böyle şeyler görünce haliyle tedirgin olurlar. Fakat bu genellikle ciddi bir sağlık problemi nedeniyle ortaya çıkmaz. Bebeklerin hassas cildinde kızarıklığa ve kabarmaya sinek ısırması, egzama, kurdeşen hastalığı, cilt kuruluğu ve isilik gibi faktörler yol açabilir. Bununla birlikte ateş ve nefes darlığı gibi şikâyetler de oluyorsa bebeğin muhakkak bir çocuk doktoruna götürülmesi gerekir.

Bebeklerde Ciltte Kızarıklık ve Kabarma Neden Olur?

Kurdeşen

Bebeğin cildinde ve diğer vücut bölgelerinde ortaya çıkabilen bu hastalık kendini kızarıklıklar ve kırmızı kabartılar ile gösterir. Kurdeşen olarak adlandırılan bu alerjik reaksiyon bebeklerde sıklıkla rastlanan bir cilt problemidir. Ürtiker diye de adlandırılan bu soruna gıda ve ilaç alerjileri sebebiyet verebilir. Genellikle cilt üzerinde kırmızı ve kabartılı lekeler şeklinde belirti veren ürtiker hastalığı vücudun farklı yerlerinde de meydana gelebilir. Bu döküntülere kaşıntı da eşlik edebilir. Baş dönmesi, dudaklarda şişlik, nefes darlığı gibi sorunlar da kurdeşen rahatsızlığının diğer etkilerindendir. Kurdeşen tedavisi kortikosteroidlerle ve antihistaminiklerle yapılır. Bu sayede alerjik ve iltihabi semptomların ortadan kaldırılması amaçlanır.

Alerji

Çocuğun yediği herhangi bir yiyecek veya kullanılan bir ilaç çocuğa dokunup ciltte kızarıklık ve kabarmaya neden olabilir. Çocuğun son yedikleri yemekleri, içtiği ilaçları gözden geçirin, muhtemelen bunlar da çocukta alerjiye yol açıp ciltte kızarıklığa ve kabarmaya sebep olabilir.

Atopik Dermatit

Kaşıntı, kızarıklık, kabarma, cilt kuruluğu ve kabuklanma en yaygın atopik dermatitbelirtilerindendir. İlk aylarda bebeklerin yanaklarında kabarıklık, kızarıklık, pullanma oluşurken bebek biraz büyüyüp hareketlenmeye başlayınca döküntüler kollarında ve bacaklarında da ortaya çıkar. İlerleyen dönemde ise dirseklerin iç kısımlarında ve dizlerde görülür.

Su Çiçeği

Su çiçeğine neden olan şey herpes virüsüdür. Bebeğin başında, boynunda, göğüs, yüz ve genital bölgelerinde, vücudunun başka kısımlarında kızarıklıklar, kırmızı noktalar, kabarma ve döküntülerle sinyal verir. Su çiçeği kaşıntıya da yol açar. Tedavi ilaçlar ile yapılır.

Egzama

Egzama; bebeklerde en çok rastlanan cilt sorunlarındandır. Bebeğin hem cildinde hem de vücudunun diğer yerlerinde kızarıklık, döküntü, kabuklanma ve kabarıklıklar ile kendini gösterir. Bu durum kalıtsal faktörlere bağlı olabileceği gibi besin ve polen alerjilerinden, ev tozu akarı gibi alerjenlerden de kaynaklanabilir. Bebeklerde egzama tedavisi için buna sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kaşıntı giderici kremlerin ve antihistamin kremlerin kullanılması gerekir.

Cilt Kuruluğu

Bebeklerin cildinde kızarıklık ve kabarma, genellikle cildin kuruması nedeniyle meydana gelir. Bebeklerin cildi fazla nem tutamaz. Nem oranı azaldığında kabarma ve kızarıklık görülmesi gayet normaldir.

İsilik

Bebeklerin vücudu bilhassa yaz mevsiminde daha çok su kaybetmeye başlar. Terleme yoluyla gerçekleşen bu durum yüz bölgesinde (özellikle yanaklarda), ensede, gövdesinde küçük kızarıklıklara, kırmızı noktacıklara neden olur. Bu cilt rahatsızlığına isilik denir. Bebeklere vücudunu sıkan dar şeyler giydirmek de isilik olmalarına sebebiyet verebilir. Bebeklere rahat, bol ve pamuklu kıyafetler giydirilmeli ve güneşten korunması sağlanmalıdır. Böylece isilik oluşumunun önüne geçilebilir.

Bebeklerde Ciltte Kızarıklık ve Kabarmanın Diğer Nedenleri

  1. El ayak hastalığı
  2. Ateşli hastalık geçirme
  3. Mantar enfeksiyonu
  4. Mongol lekesi
  5. Damar beni (Hemanjiom)
  6. Kızamık
  7. Çilek lekesi
  8. Kawasaki hastalığı
  9. Meningokoksemi
  10. Alerji
  11. Beşinci hastalık
  12. Toksikeritem

Bebeklerde Ciltte Kızarıklık ve Kabarma Nasıl Geçer?

Bebeklerde bu problemin tedavisi nedenine göre değişir. Örneğin kurdeşenden dolayı bebeğin cildinde kızarıklık ve kabarma görüldüyse doktor antihistaminik şurup verecektir. Bunun gibi sorunun tedavisine göre ilaç verilecektir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...