Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebek Nasıl Emzirilir? Yenidoğan Bebek Emzirme Pozisyonları Şekli

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebek Nasıl Emzirilir? Yenidoğan Bebek Emzirme Pozisyonları Şekli

Anne sütü bebeğin beslenmesi için en ideal besindir. Doktorlar bebekleri ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslemeyi tavsiye ediyor. Anne sütü bebek için

Bebek Nasıl Emzirilir? Yenidoğan Bebek Emzirme Pozisyonları Şekli

Anne sütü bebeğin beslenmesi için en ideal besindir. Doktorlar bebekleri ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslemeyi tavsiye ediyor. Anne sütü bebek için en doğal ve taze besindir, temiz ve mikropsuzdur, kolay sindirilir. Emzirme sayesinde anne ile bebek arasında özel bir sevgi bağı kurulur. Yapılan araştırmalar anne sütü alan bebeklerin yetişkin olduklarında daha sağlıklı ve daha zeki olduklarını gösteriyor. Bebeğin anne sütünü emme süresi 5 ile 15 dakika sürer. Bu makalemizde bebek emzirme tekniklerini, yeni doğan bebek emzirme yöntemini resimli olarak anlattık.

Bebek Nasıl Emzirilir? Adım Adım Bebeği Doğru Emzirme Yöntemi

1.Adım

Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkayın. Emzirmeden önce meme başını ve çevresini temiz su ile siliniz.

2. Adım

Rahat bir yere oturun. Sırtınızı bir yere dayayarak destekleyiniz. Oturduğunuz yer temiz ve yeterince sıcak olmalıdır. Emzirirken kendinizi mutlu ve huzurlu hissetmelisiniz ki anne sütünün gelmesi kolaylaşsın.

3. Adım

Bebeğinizi yüzü ve bedeni size dönük olacak şekilde tutunuz. Bebeğinizin başını kolunuzun iç kısmına yerleştiriniz. Aynı kol ve elle bebeği kalça ve bacaklarından kavrayınız. Emzirirken anne ve bebek rahat olmalıdır. Anne ve bebeğin göz teması çok önemlidir.

4. Adım

Emzirmeye başlamak için bebeğinizin başını memenize doğru itmeyin ya da meme başınızı ona zorlayarak vermeyin. Bu onu sinirlendirebilir ve emmeyi reddetmesine neden olabilir.

5. Adım

Dilerseniz meme ucunuzdan bir damla süt çıkarın ve bebeğinizin yanağına dokundurun. Bu durumda bebekteki arama refleksini uyarmış olursunuz; meme başını kendisi bulur.

6. Adım

Emzirirken sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de bebeğinizin ağzına almasını sağlayın. Bebeğiniz ağzını açınca meme ucunuzu ve etrafındaki kahverengi kısmı bebeğinizin ağzına yerleştiriniz. Bebeğinizin çenesi ile göğsünüz arasında boşluk kalmamalıdır. Bebeğin burun delikleri açık olmalıdır. Aksi taktirde bebek ağızdan nefes alır ve bebekte gaz sancısına neden olabilir.  Memenizi orta parmağınızla, işaret parmağınızın sıkıştırın. Bu pozisyonda bebek daha rahat nefes alır.

7. Adım

Her emzirmeden sonra bebeğinizi omzunuza yaslayıp gazını çıkartın. Bebeğin gazını çıkarmanın en kolay yolu bebeği dik olarak omzuna gelecek şekilde kendinize yaslamak ve sırtını sıvazlamaktır.

Emzirme Teknikleri

En kolay 5 bebek emzirme yöntemi vardır, diğer sayfamızda bu yöntemleri okuyabilir, nasıl yapılacağına dahir resimlerini görebilirsiniz;

Kucak Pozisyonu

Bu teknik bebeğin yatar pozisyonda olduğu ve annenin kucaklayarak onu emzirdiği tekniktir. Bebeği kucağınıza koyduğunuz yastığın üzerine yatırın. Bebeğinizin baş tarafı kolunuzun iç dirsek kısmına gelecek şekilde ve yüzü memenize doğru olacak şekilde bebeğinizi kucaklayınız. Diğer elinizi ise meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanınız.  Poposunu elinizle destekleyerek karnını, kendi karnınıza doğru çeviriniz. Böylece bebeğin yüzünün göğsünüze doğru dönmesini sağlayarak rahat emmesine yardımcı olursunuz.

Bebek Nasıl Emzirilir? Yenidoğan Bebek Emzirme Pozisyonları Şekli

Yan yatarak emzirme

 Bebekle karın karına temas edecek şekilde yatağa uzanılır. Bebeğin sırtını kolla desteklenir. Bebek sizin pozisyonunuza göre sağ veya sol memeden emmeye başlar. Bir elinizle göğsünüzü destekleyerek emzirme işlemini yapabilirsiniz. Ancak bu pozisyonda annenin uyuya kalması bebeğin boğulması açısından tehlikeli olabilir.

Ters Kucak Pozisyonu

Bu pozisyon bebeğin başını daha iyi kontrol etmenizi ve göğsünüze daha kolay yaklaştırmanızı sağlar. Bebeğin karnını, karnınıza çeviriniz ve elinizle başını, ensesini ve omuzlarını kavrayınız. Diğer elinizle de göğsünüzü tutunuz. Bebek, meme ucunu tam kavrayınca ellerinizi, yukarıdaki pozisyona geçirebilirsiniz.

Koltuk Altı Pozisyonda Emzirme

Adında anlaşılacağı üzere bu teknikte bebeğinizi koltuğunuzun altında basen seviyenizin biraz yukarı seviyesinde tutarsınız. Bebeğinizin altına bir yastık yerleştirmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bebeğin ayakları sizin arkanıza doğru, baş kısmı ise sizin önünüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize doğru yaklaştırıp, onun dudaklarının meme başınıza yaklaşmasını sağlayınız. Elinizi bebeğinizin  başının altına ve kolunuzu(diğer kolunuzu değil)  ise yastığınız üzerine doğru bırakınız. Bu pozisyon özellikle sezaryandan sonra dikişler iyileşene kadar kullanılmak istenebilecek bir pozisyondur.

Arkaya Yaslanarak Emzirme Pozisyonu

Sırt üstü uzanabileceğiniz ve sırtınızı destekleyen bir yatak ya da koltukta rahat bir şekilde arkanıza yaslanın, Bebeğiniz yüz üstü olacak pozisyonda sizin vücudunuzun ön kısmıyla temas etmesini sağlayın. Bebeğinizin ağzına memenizi verip emmesini sağlayın.

Ayakta  Emzirme

Bazen bebekler ayağa kalktığınızda daha iyi emerler. Ayakta emzirmek için önce bebeğinizi güzelce ve sabit şekilde tutmalısınız, bacakları aşağı bakacak şekilde olmalıdır.

Yanlış Emzirme Teknikleri

  1. Çene memeye temas etmiyordur.
  2. Anne emzirirken ağrı çeker.
  3. Memede çatlaklar oluşur.
  4. Bebeğin vücudu uzakta, anne bebek göz teması yoktur.
  5. Bebek sadece annenin memesinin uç kısmını emiyordur.
  6. Bebekten yutkunma sesi dışında sesler gelir.
  7. Yanaklarında çukur oluşur.
  8. Anne yatarken bebeğin de yanına tamamen yatırılarak emzirmesi de yanlış emzirme yöntemlerindendir. Bu durumda bebeğin kulağına anne sütü kaçması ve ona bağlı enfeksiyonlar, alerjik problemler en sık karşılaştığımız sorunlar.

Emziren Annelerde Emzirirken Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Tıklayınız

Emziren Anne Diyeti Nasıl Yapılır? Doğum Sonrası Diyet Listesi Tıklayınız

Süt Yapan, Süt Arttırıcı Anne Sütünü Arttıran Bitki Çayları Tarifleri Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...