Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebekler Neden Nasıl Kaç Aya Ne Zamana Kadar Kundaklanır

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebekler Neden Nasıl Kaç Aya Ne Zamana Kadar Kundaklanır

"Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin hareket ederek sık sık uyanmamasını veya üşümemesini sağlamak amacıyla bebeği sıkıca sarıp sarmalama işlemi “kundak” olarak adlandırılır.”

Bebekler Neden Nasıl Kaç Aya Ne Zamana Kadar Kundaklanır

“Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin hareket ederek sık sık uyanmamasını veya üşümemesini sağlamak amacıyla bebeği sıkıca sarıp sarmalama işlemi “kundak” olarak adlandırılır.”  Bebeği kundaklamak uyku esnasında moro refkeks denilen bebeğin aniden sıçrayıp uyanmasını önler. Ancak yanlış uygulanan kundaklama kalça çıkma vakalarına yol açmaktadır. Yeni doğum yapan anneler bebek kundaklamanın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda epey merak ediyorlar. Bebek kundaklama ile ilgili detaylı bilgi aşağıda bildirilmiştir.  

 Bebek Kundaklamanın Faydalı Ve Zararları Nelerdir?

Doktor Anıl Yeşildal kundaklamanın zararı olduğu kadar faydaları da olduğunu ifade ederek şu açıklamada bulunmuştur; “Eski dönemlerden beri kullanılan kundaklama yöntemi son zamanlarda yeniden popülerite kazanmıştır. Ortadoğu’da  hatta Amerika Hollanda İngiltere gibi bazı Batı ülkelerinde düzgün şekilde uygulanan kundaklama yönteminin bebekler için faydalı olduğu vurgulanmaktadır.  

 Kundaklama hakkında olumsuz düşündüren en büyük etmenlerden biri de sıkı yapılan kundağın kalça çıkma vakalarına neden olmasıdır. Ayrıca kendi başına dönebilen bir bebeğin kundak yapılması bebek yüz üstü pozisyonuna geldiğinde Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini arttırabilir.

 Bebek Kundaklama Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Bebekler yeni doğduklarında moro refleksi dediğimiz yani istemsiz sıçrama hareketlerinde bulunurlar. Ellerini ve bacaklarını hareket ettirirler. Bu refleks hareketleri uykuya dalmalarını olumsuz etkiler. Kundak yöntemi bebek 2.ayını doldurana kadar uygulanmalıdır. 3-4. Ayına giren bir bebeğin beden algısı gelişmeye başlar. Bebeğe kundak yaparak el kol ve bacaklarının hareket etmesi engellenmemelidir. Bu nedenle bebek 3. Ayına girdiği an kesinlikle kundaklama yöntemi bırakılmalıdır. Yalnızca sırt üstü yatan bebekler kundaklanmalıdır.

Bebeklere Kundak Yapmak Zararlı mı? Doktor Cevaplıyor

Sual: Hüseyin Bey iyi günler. 25 gün sonra doğum yapacağım ve bebeğim doğduktan sonra kayınvalidem bebeği kundaklamak istediğini söyledi. Kundaklamak ne kadar iyidir, zararları var mıdır? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Doktor Hüseyin Mutlu cevaplıyor;

Merhaba, bebek kundaklamak çok eski zamanlarda yapılan bir yöntemdi. Kundaklamayı doğru bulmuyorum. Eğer bir de bebeğin kalça eklemi az gelişmişse çok daha tehlikeli hal alır. Aksine bebeğinizin bez numarasını bile büyük kullanın. Bebeğiniz doğduktan sonra mutlaka kalça usg çektirmeyi ihmal etmeyin.

 Bebeği Kundaklamanın Faydaları

Bebeği kundaklamak annesinin karnındaymış hissini verdiği için bebeğin güvende hissetmesini sağlar.  

Bebeğin huzurlu ve daha uzun süre uyumasını sağlar. Bebek kundak yapıldığında daha uzun süre uyuduğu, kısa sürede uykuya daldığı çalışmalar sonucunda gözlemlenmiştir. 

Kundak bebeğin hareket etmesi kısıtladığı için daha sakin olmasına yardımcı olur.  

Kundaklamak sancılı ve kolik bebeklerin ağlama nöbetlerini azaltır.

Kundaklanan bebek daha uzun süre uyur. Bebeği uyuyan anne biraz da olsa dinlenme fırsatı bulur. Hem bedenen hem de beyin olarak dinlenen annenin sütü artar. Bu sayede kundaklama yöntemi bebeğin annesinin sütüyle beslenmesine de yardımcı olur.  

  Bebek Kundaklamanın Zararları

Bebek 3-4 aydan küçük ve doğru şekilde kundaklanıyorsa zarar vermez. 

Yanlış uygulanan kundaklama bebeğe zarar verir. Sımsıkı ve düz kundaklanan bebeğin kalça çıkma olasılığı artar. 

Bebek oda ısısına göre kundaklanmalıdır. Sıcak bir ortamda kalın bir örtüyle kundaklanan bebek sıcaktan bunalabilir.  

Kendi kendine yüz üstü pozisyona gelebilen bir bebeğin kundak yapılması ani ölüme neden olabilir. Bebeğe  3-4 aydan sonra kundak yapmak çok sakıncalıdır.  

 Kundaklama gevşek yapıldığında uyuyan bebeğin örtüsü açılabilir. Açılan örtü bebeğin ağzına ve burnuna geldiğinde boğulma riski arttırır.

Tam Kundak Nasıl Yapılır?

1 ) Mevsimine ve oda ısısına uygun kare bir örtü yatağa serilir.  

2) Serilen örtünün üst uç kısmı ters üçgen olacak şekilde içe katlanır.  

3) Ters üçgen oluşan örtünün üzerine bebek yatırılır. ( Kundak bebeğin boyun hizasından başlanmalı, başı açıkta kalmalıdır.)   

4) Bebeğin ayaklarının altında kalan örtünün ucu bacaklarının üstüne kadar örtülür.  

5) İsteğinize göre bebeğinizin ilk sağ veya sol kolu paralel olacak şekilde gövdesine yakınlaştırılır.

 Örneğin ilk sağ kolunu gövdesine paralel bir şekilde birleştirdikten sonra sağ kısımda kalan örtüyle örtülür. Sonrasında bebeğin sol kolunu bedenine yaklaştırarak sol da kalan örtüyle sol kısmı örtülür.  

Yarım Kundak Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğin sadece kollarını sararak, bacaklarının serbest kalmasına “yarım kundak” denir.  

1) Oda ısısına uygun seçtiğiniz kare örtü yatağa serilir. 

2) Örtünün üst ucu içe katlanır ve katlanan örtü ters üçgen şeklini alır.  

3) Ters üçgen şeklini alan örtüye bebek yavaşça yatırılır. ( Kundak bebeğin boyun hizasından başlanmalı, başı açıkta kalmalıdır.)   

4) İsteğe göre bebeğin ilk sağ veya sol kolu gövdesine paralel bir şekilde birleştirilmeli  ve örtüyle örtülmelidir.

5) Diğer kolu bedenine yaklaştırarak, örtünün diğer ucuyla örtülmelidir.

6) Bebeğin ayak uçlarında kalan örtü serbest bırakılmalıdır.

Bebek Kundaklanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebeğinizi kundaklarken kollarını omuz hizasından aşağı doğru gövdesine yaklaştırmalısınız.

Kundağın içinde bebeğinizin bacaklarını birbirine çok yaklaştırmadan serbest bir şekilde sarmalısınız.

Bebeğin bel, kalça ve bacaklarını ayni hizada olacak şekilde sarmalısınız.

Bebek rahatsız konumdayken sarmamalısınız.


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...