Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Alından 37 Derece Ateş Normal mi?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Alından 37 Derece Ateş Normal mi?

Bebeklerde soğuk algınlığı, diş çıkarma, aşı vurulma gibi durumlar bebekte ateşin yükselmesine neden olabilmektedir. WHO yani (Uluslararası Sağlık Örgütüne göre

Bebeklerde Alından 37 Derece Ateş Normal mi?

Bebeklerde soğuk algınlığı, diş çıkarma, aşı vurulma gibi durumlar bebekte ateşin yükselmesine neden olabilmektedir. WHO yani (Uluslararası Sağlık Örgütüne göre), bir bebeğin ateşinin 37.5 dereceyi geçmesi o bebeğin ateşinin yükseldiği, bebekte yüksek ateş demektir.

Bebeklerde Alından Ölçülen Ateş Kaç Derece Olmalıdır, Normal Değeri Nedir?

Dr. Halil Akarcan bu konuda şu bilgileri vermektedir;

  1. Bebeğin alnı elektronik cihazla ölçüldüğünde, 37.5°C altında olmalıdır. 37.5’nin altı normal kabul edilirken, bu rakamın üstü bebekte ateş olduğunu gösterir.
  2. Bebek koltuk altından yapılan ölçümlerde 37.2°C üzerinde ise bebeğin ateşin olduğu kabul edilir.
  3. Bebeğin ateşi kulaktan yapılan ölçümlerde 37.8°C üzerinde ise,bebekte yüksek ateş belirtisidir.
  4. Bebeğin ateşinin makattan yapılan ölçümlerde 38°C üzerinde olması da bebeğin ateşinin yüksek olduğuna işaret eder.

Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş şikayeti görüldüğü zaman öncelikle kalın kıyafetlerin çıkarılarak çocuğun rahatlatılması gerekir. Üzeri fazla örtülmemelidir, şayet çok fazla ateşi varsa üstündeki her şey çıkarılabilir.

  1. Koltuk altından yapılan ateş ölçümü 39 dereceden daha yüksek çıktıysa bir küvete ılık su doldurulup bebeğe/çocuğa onun içinde duş aldırılabilir. Büyük bir havluyu ıslatıp onu çocuğun vücuduna sarmak ya da birkaç parça bezi ıslatıp boynuna, kasıklarına ve koltuk altlarına koymak da fayda sağlayacaktır.
  2. Bebeğin ateşi çıktığında ılık suyla yıkamak iyi gelecektir. Ilık su, vücut sıcaklığının düzenlenmesine destek olur, bebeği yatıştırır, gevşemesini sağlayarak rahatça uyumasına yardım eder. Günde 2-3 defa ılık duş aldırılabilir. Fakat soğuk su kullanılmamalıdır. Çünkü bebeğin vücudunda şok etkisi göstererek ateşinin daha da yükselmesine sebep olur.
  3. Vücudun dışarıdan soğutulması ateşin düşürülmesinde son derece faydalıdır. Çocuk ateşlendiğinde bir bezi soğuk suyla ıslatıp alnına koymanız yararlı olacaktır. Islak bezin suyu buharlaşırken çocuğun ateşi de normale dönecektir. Bir kâseyi soğuk musluk suyu ile doldurup temiz bir bezi bu kâseye iyice batırarak her yerini ıslatın. Ardından bezin suyunu sıkıp çocuğunuzun alnına, boyun bölgesine ve koltuk altlarına yerleştirin. Kısa sürede ateşi düşmeye başlayacaktır.
  4. İdeal oda sıcaklığı21-22 derecedir. Ateşi çıkan çocuğun bulunduğu ortam daha sıcaksa orayı serinletmeniz gerekir.
  5. Öte yandan ateşlenen bebeğe bolca sıvı içirmek lazımdır. Biberona içme suyu veya taze sıkılmış meyve suyu doldurulup bol bol içmesi sağlanmalıdır. Bebeği sık aralıklarla emzirmek de ateşinin düşmesinde etkilidir.

Ateşi bu yöntemlerle düşmüyorsa İbuprofen yahut Parasetamol içeren şuruplar ya da çocuğun yaşına uygun fitiller kullanılabilir.

Bebeklerde, Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Doktorunuza, eczacınıza danışıp bebeğe Calpol gibi ağrı kesici, ateş düşürücü şurup verebilirsiniz.

Tüm bunları denediğiniz halde işe yaramadıysa doktora başvurmalısınız.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...