Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Ayakların İçe Basması Nasıl Anlaşılır Tedavi Edilir

Mavikadin>Anne çocuk>Bebeklerde Ayakların İçe Basması Nasıl Anlaşılır Tedavi Edilir

Bebekler yürümeye yeni başladığı sırada içe basma problemi görülebilir. Bu yürüyüş biçiminde çocuk ayağını içeri doğru atar. 2 yaş altında ortaya çıkan bu sorun tedaviye gerek olmaksızın kendi kendine geçebilir. Fakat iki yaşından büyük çocuklarda

Bebeklerde Ayakların İçe Basması Nasıl Anlaşılır Tedavi Edilir

Bebekler yürümeye yeni başladığı sırada içe basma problemi görülebilir. Bu yürüyüş biçiminde çocuk ayağını içeri doğru atar. 2 yaş altında ortaya çıkan bu sorun tedaviye gerek olmaksızın kendi kendine geçebilir. Fakat iki yaşından büyük çocuklarda tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Bebeklerde İçe Basma Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda topuk bölgesi fazladan bir yağ dokusu içerir. Buna topuk yastıkcığı denir, yetişkinlerde mevcut değildir. Söz konusu fazlalık zaman içinde azalarak yok olur, böylece topuk şekli normale döner. Ayağını yere basınca içe kayıyormuş gibi görünmesi bu yüzdendir. Aslında bu durum doğuştan da geliyor olabilir.

Çocuklarda içe basma çoğunlukla kalıtsal faktörlerle ilişkilidir. Annenin veya babanın ailesinde bunu yaşayanlar varsa çocukta da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde İçe Basma Nasıl Geçer?

Bebeğinizin içe bastığını düşünüyorsanız onu bir Ortopedi doktoruna götürmelisiniz.Doktor çocuğun durumuna göre ortopedik ayakkabı veya tabanlık giymenizi önerebilir.İçe basma herhangi bir tedavi uygulanmaksızın belli bir süre sonra ortadan kaybolabilir. Çocuk 2 yaşından küçükse ve içe basma gözlemleniyorsa yürümeye başladığı zaman geçebilir.

Çocuğunuzda içe basma olduğunu fark ettiyseniz onu bağdaş kurarak oturmaya teşvik etmeli; otururken bacaklarının W biçiminde olmasını önlemelisiniz. Topukta ve parmak ucunda yürümesi için alıştırmalar yaptırmak da iyi gelecektir.

Bebeklerde İçe Basma İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları

Sual: Bebeğim 11 aylık, yürümeye 9. ayda başladı. Fakat yürürken ayak tabanına daha çok basıyor, kısaca ayağını içe basıyor. Bu son 1 aydır böyle. Bunun henüz yeni yeni yürüdüğü için olduğunu, zamanla geçeceğini söylüyorlar. Fakat ben tedirginim. Çocuğum için ne tarz ortopedik bir ayakkabı almamı önerirsiniz? Gerçekten kendi kendine düzelir mi?

CEVAP

Dr. Alper Kaya’nın cevabı;

'Hususi bir ayakkabı kullanılmasına gerek yoktur. Çocuğunuzun kas ve doku gelişimi ilerledikçe, bu da çözüme kavuşacaktır. Çocuklar bizim gibi yürümeye 6-7 yaşlarında başlarlar. İçe basma durumunda çoğunlukla özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Birkaç yılda düzelme gerçekleşir. Fakat 2 yaşına gelmesine rağmen hâlâ devam ediyorsa doktora götürmekte fayda vardır.'

Sual: 28 aylık bir kızım var. İçe basma problemi yaşıyordu, gerçi çok belirgin değildi ancak yine de bir doktora muayene ettirdik. Oturuş biçimine dikkat etmemizi, bu şekilde geçeceğini ifade etmişti. Ama iyice arttı. Şu an içe basma şikâyetimiz bir hayli ilerlemiş durumda. Oturur vaziyetteyken de ayağını daima içe bakacak şekilde tutuyor. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Prof. Dr. Ali Baktır’ın cevabı;

Çocuklarda içe dönüklük en geç 13 yaşında kendiliğinden düzelmektedir. Geçmediği takdirde cerrahi operasyon uygulanarak iyileşme sağlanmaktadır. İçe dönüklüğün hangi derecede olduğu, ne kadar bir açıyla meydana geldiği her yıl düzenli olarak takip edilmelidir.'

Sual: Kızımın her iki ayağında da içe basma sorunu mevcut fakat sağ ayağında daha fazla. Şu an 19 aylık; yürümesini veya koşmasını olumsuz etkilemiyor. Ancak tabii ki görsel açıdan hiç iyi durmuyor. Ameliyat ettirmek mi gerekiyor? Ne yapmalıyız? Bu durumun ne zamana dek sürmesi normaldir?

CEVAP

Dr. Hasan Tatari’nin cevabı;

‘İçe basmanın düzelmesi için oturma şeklini değiştirmesi lâzımdır. Bağdaş kurarak oturmaya alıştırılmalıdır.’

Sual: 18 aylık oğlumun sağ ayağında içe basma sorunu var. Sürekli W şeklinde oturuyor. Elimden geldiğince böyle oturmasını engellemeye çalışıyorum. İlerleyen dönemde bir problem yaşamamak için ayakkabı olarak nasıl bir şey almalıyım? Anatomik tabanla devam etse olur mu? Yoksa bu durum geçene kadar ortopedik ayakkabı mı kullanmalı?

CEVAP

Prof. Dr. Mustafa Can Koşay’ın cevabı;

'Çocuklarda sıklıkla, ayakların normalden farklı basması gibi bir soruna rastlanır. Ancak bu durumun genelde hiçbir zararı yoktur. Görünüş açısından hoş olmasa bile sağlığını ilgilendirmez. Ayak yapısı kemik yapısına, esneklik (elastisite) ve genetik faktörlere göre şekillenir. İçe basma ailesel olabilir veya başka bir nedenden kaynaklanabilir. Normal düzeydeyse kendi kendine geçebilir veya ilerlemişse tedavi gerektirebilir. Bunun tespiti hekim tarafından yapılır. Ekseriyetle ortopedik ayakkabı kullanımı gerekmez. Ayakkabının kaliteli olması ve çocuğun fiziksel aktivitelere yönlendirilmesi kâfidir.'

Sual: 1 ay evvel yürümeye başlayan kızımın sağ ayağında hafif içe basma problemi olduğunu fark ettim. Daha küçük, 12 aylık. Muayene ettirdik, röntgen de çekildi. Kalça bağlantısında meydana gelen açısal sapma nedeniyle böyle bir durum yaşandığı söylendi. Otururken bağdaş kurmayı alışkanlık hâline getirmesi gerekiyormuş. 1 yıl sonra ayakkabıya geçiş yapılacak. Büyük olasılıkla düzeleceğini belirttiler. Biz anne-baba olarak elbette endişeliyiz ve yapabileceğimiz başka bir şey olup olmadığı konusunda sizden bilgi almak istiyoruz.

CEVAP

Dr. Hasan Doğan’ın cevabı;

'Rutin kontrollerini aksatmayın, içe basma probleminin gidişatı izlenmelidir. Fizik tedaviye de gitmesi yararlı olur, egzersizler düzelme sürecini hızlandırır.'

Not:Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...