Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak enfeksiyonlarına, sindirim sisteminizin bir parçası olan bağırsağınıza giren mikroorganizmalar (mikroplar) neden olur. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasında; ishal, mide bulantısı,kusma, kramplı karın ağrısı ateş ve baş ağrısı

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak enfeksiyonlarına, sindirim sisteminizin bir parçası olan bağırsağınıza giren mikroorganizmalar (mikroplar) neden olur. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasında; ishal, mide bulantısı,kusma, kramplı karın ağrısı ateş ve baş ağrısı yer alır.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri solunum yolları enfeksiyonudur. İkinci sırada ise bağırsak enfeksiyonu gelir. Bebeklerin bağırsaklarında iltihap olup olmadığı kolayca tespit edilebilir. Söz konusu durum; kusma, halsizlik, ishal ve yüksek ateş ile belirti verir. Kakası koyu renkli, ağır kokulu, mukuslu, sümüksü, kanlı olabilir.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Bunun en büyük sebebi mikroplardır. Bunlara mantarlar, virüsler, parazitler ve bakteriler dâhildir. Bu canlılar ağız yolu ile vücuda girerler. Emzik, biberon veya su ile bulaşabilirler. Bebek dışarıda yediği bir şeyden de mikrop kapabilir. Yere düşen bir cismi alıp ağzına götürmesi enfekte olmasına yol açabilir. Bu ve benzeri yollarla bağırsaklara ulaşan mikroplar orada enfeksiyona neden olurlar. Mikropların ağızdan sindirim sistemine sızması çoğu zaman besinler vasıtasıyla gerçekleşir. Biberon ile verilen gıdalar, bebeğin içtiği süt veya su buna örnektir.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu genellikle şunlardan kaynaklanır;

  1. Bebeğin ağzıyla sık sık temas eden biberon ve emzik gibi ürünler mikrop bulaşmasına sebebiyet verebilir.
  2. Yerdeki bir şeyi ağzına alınca mikroplar da onunla beraber ağzından vücuduna girmiş olur.
  3. Bebeğe içirilen meyve suyu, su ve benzeri şeylerden de mikrop geçebilir.
  4. Yeşil yapraklı bitkiler iyice yıkanmadan pişirilip yedirilirse bebeğin enfeksiyona yakalanma riski fazladır.
  5. Anne sütünde mikrop yoktur ancak takviye süt verilirken biberon aracılığıyla mikrop kapması muhtemeldir.

Sual:Bebekte bağırsak enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli’n bu konuda şu bilgileri vermektedir: (Bebek mikropları ağız yolu ile alır ve bunlar sindirim sisteminde çoğalırlar. Neticede hastalık oluşur. Bunun kaynağı genelde kirli yiyecekler ve kirli sudur. Ellerin temizliğine yeterince özen göstermemek de bağırsak enfeksiyonuyla sonuçlanabilir.)

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Bebeğinizde bağırsak enfeksiyonu olduğundan kuşkulanıyorsanız doktora götürerek onun talimatlari doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Tedavi öncesinde koruyucu tedbirlerin önemi büyüktür. Örneğin bebeklerde ishal nedeniyle çok sıvı kaybı olur. Tedavi uygulamaya başlamadan evvel bunun telafi edilmesi gerekir. Vücudundaki sıvı miktarının normale dönmesi için bebeğe püreli gıdalar yedirmek ve bol sıvı tüketmesini sağlamak lâzımdır. Bağırsak enfeksiyonu geçiren bebekler yüksek oranda su kaybeder. Bolca sıvı takviyesi yapmak problemin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Su, nane limon, ayran, püreler ve çaylar ile su düzeyi dengelenmelidir. Ateş, ishal ve kusma; ciddiye alınması gereken belirtilerdir. Bunlar hafif derecede ya da şiddetli olabilir. Fakat hiçbir zaman hafife alınmamalıdır. Zira bebeğin kakası çok az gelse veya kusması fazla olmasa bile yine de sıvı kaybeder. Bu durumda ona derhal sıvı verilerek dışarı atılan su tekrar kazandırılmalıdır. Su kaybı ancak bu şekilde durdurulabilir. Tabii ki bebekte bu tarz şikâyetler görülüyorsa evde tedavi etmeye çalışmak yerine doktora başvurulması daha iyidir.

Bebek bağırsak enfeksiyonu bazen ağır seyredebilir. Sık aralıklarla kusmaya başlar. İshal fazlalaşır ve ateşi de yükselir. Bebek kendisine gıda olarak ne verilse geri çevirir, herhangi bir şey yemeyi veya içmeyi sürekli reddeder. Bu şartlarda ısrarcı olmak boşunadır. Çünkü tıbbi tedaviden başka çare kalmamıştır. Bebeğe serum verilmesi gerekebilir. Eğer bağırsak enfeksiyonu bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik reçete edilebilir.

Bebekte bağırsak enfeksiyonu nedeniyle durumunun kötüleşmesi nadirdir. Fakat böyle bir şey olursa vakit kaybedilmeden hastaneye götürülmesi önemlidir. Serum takılması ona iyi gelecektir.

Öte yandan bebeklerde bağırsak enfeksiyonunun doğal tedavisi olarak şunlardan faydalanılabilir:

  1. Nane limon suyu içirilebilir.
  2. Bitkisel çaylar tüketmesi sağlanabilir.
  3. Ayran ve püre verilebilir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...