Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır Geçer Neden Olur?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır Geçer Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları bebekler ve küçük çocuklarda, yeni doğanlarda şaşırtıcı derecede sık görülen enfeksiyonlardandır. Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu

Bebeklerde Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır Geçer Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları bebekler ve küçük çocuklarda, yeni doğanlarda şaşırtıcı derecede sık görülen enfeksiyonlardandır. Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nedenleri ve tedavisi makalemizde size bu konuda bilgiler verdik. Bu hastalığa neden olan E. coli, Pseudomonas, Candida, ve proteus gibi zararlı bakterilere böbrekler, mesane, üretrayı da etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonu bebeklerde, çocuklarda sıkıntı ve huzursuzluğa yol açar. Enfeksiyon derhal tedavi edilmezse, bazen böbrek hasarına bile neden olabilir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu bir hafta 10 gün sürebilir.Antibiyotikler ve evde basit hijyen bakım teknikleri ile bebeklerde, çocuklarda idrar yolu iltihabı kolayca atlatılabilir.

Bebeklerde Ve Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  1. Bebeklerde, çocuklarda nedeni belli olmayan devamlı huzursuzluk hali
  2. İdrar yaparken yanma, acı duyma, ağlama
  3. Vücut sıcaklığının belirgin düşük veya yüksek olması
  4. Şiddetli ağlama, huzursuzluk
  5. Sürekli beziyle oynayıp çıkarma isteği
  6. Büyüme geriliği,
  7. Kusma, ishal, huzursuzluk, sarılık,
  8. Kötü kokulu idrar
  9. İştahsızlık
  10. Karında şişlik
  11. Kilo almada yavaşlama
  12. İdrarda kan görülmesi
  13. Karın ağrısı
  14. Emmeyi reddetme

Bebeklerde ve çpcuklarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

  1. Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna genital bölgeye yani çocukların ön edep yerlerine giren bakteri ve mikroplar neden olur. Kız bebeklerde ve kız çocuklarından idrar yolu enfeksiyonuna erkek bebeklerinden ve çocuklarından daha sık rastlanır.
  2. Çocuğun üriner ve idrar yolu sisteminde taş bulunması, idrar kesesinin tam boşalamaması, içinde idrar kalma, idrarın normalin tersine bir yol izleyerek mesaneden yukarı çıkması gibi patolojik vakalarda çocuklarda ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir.

Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu için ne yapmalı?

  1. Bebeğinize, çocuğunuza doktorun verdiği antibiyotiği kullanmaya başlayın. Antibiyotikler, ilaca başladıktan sonraki 48 saat içinde iltihabı kontrol altına alır. Antibiyotikler genellikle bebeklerde idrar yolu tedavisinde tercih edilir. Doktor idrar yolu enfeksiyonu tanısını koyduktan sonra bunları içeren bir antibiyotik yazar. Bebeğiniz hapları yutmak için yeterince büyük değilse pediatrik kullanıma uygun antibiyotik şuruplar veya süspansiyonlar kullanmalısınız. Dozaj hesaplamaları kiloya dayalı yapılır. Ancak, bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora danışın.
  2. Bebeğinizdeki ve çocuğunuzdaki ateş düşürmek ve idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için doktorunuzun verdiği ağrı kesici reçete edebilir.
  3. İdrar yolu iltihaplarında tedavi en az 10 gündür. 10 günlük tedavinin bitiminde 3 gün antibiyotiğin etkisinin geçmesi beklenir. 4. günde tekrar idrar tahlili ve kültürüyle iyileştiğinden emin olmak gerekir. Şayet idrar yolu iltihabında antibiyotik kullanmanıza rağmen ateşiniz düşmüyorsa, çocuktaki enfeksiyon belirtileri gerilemiyorsa tekrar doktora gidip antibiyotiği değiştirmeniz, enjeksiyona geçmeniz veya ikinci bir antibiyotik eklemeniz durumu söz konusu olabilir.
  4. İdrar yolu iltihaplarında antibiyotik tedavisiyle kesin sonuç almak gerekir. Ancak çocuk antibiyotikle rahatlıyor, antibiyotik bitince enfeksiyon tekrarlıyorsa mutlaka altta yatan bir neden olduğunu düşünüp karın ve üriner sistem ultrasonu çekilmeli. Burada bir bulgu varsa antibiyotik baskısı altında sondayla yukarıya kaçışı görüntüleyen filmleri (voiding) çekmek, eğer bunlarda bir patoloji saptanıyorsa uzun süreli koruyucu antibiyotik tedavileriyle izlemek gerekir.

Bebeklerde Ve Çocuklardaki İdrar Yolu Enfeksiyonunun Geçmesi İçin Uzman Önerileri

  1. Bebeğinize, çocuğunuza bol sıvı verin. Sıvılar, idrarı daha az yoğun ya da daha az asidik hale getirir, bebeğinizin idrar yollarındaki bakterileri atmasına yardımcı olur ve dehidratasyonu yani çocuğun vücudun susuz kalmasını önler. Çocuğunuzun 24 saat içinde en az 6-8 kez idrara çıkması gerekir. 6 aylıktan küçük bebeklere doktorunuzun bildirdiği miktarda su ve anne sütü şeklinde sıvıları verilebilir.
  2. Bebeğinize, çocuğunuza asitli yiyecek ve içecekler vermekten kaçının. Bebeğiniz süt ve su yanında yarı katı veya katı yiyecek tüketecek kadar büyükse, beslenmesine dikkat edin. Nar, narenciye, limon, portakal, mandalina domates gibi idranın asitliğini artıracak yiyeceklerden uzak durun.
  3. Genital bölgesini temiz tutun. Bebeğinizin bezi kirli veya tam dolu ise değiştirin, bakteriler dışkı ve idarda daha çok çoğalır. Ellerinizi yıkayın.  Bebeğinizin bezini değiştirirken temiz bir bebek mendili ön taraftan anüse doğru yani ön edep yerlerinden arkaya olacak şekilde tuvalet yaptığı yerleri silin.
  4. Düzenli olarak bebeğinizi, çocuğunuzu yıkayın. Günde bir kez, ılık su ve hipoalerjenik sabun ile bebeğinizi , çocuğunuzu yıkayın. Bu uygulama bakterilerin yayılmasını ve büyümesini engelleyerek, çocuğun vücudunu temiz tutar.
  5. Bebeğiniz için pamuklu ya da kumaş çocuk bezi kullanmayı düşünün. Pamuklu ya da kumaş bebek bezleri kullanılması idrar yolu enfeksiyonun tekrarladığı durumlarda önerilir. Bu bezler diğerlerinin aksine bakteri üremesini teşvik etmez.
  6. Kabızlık da idrar yolu enfeksiyonu riskini arttıran bir durumdur ve bol sıvı tüketimi bunun da önüne geçmeye yardımcı olur. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse kabızlığı önleyici meyve, sebze ve tam tahılla beslenmesine destek olun.
  7. Bebeğinizin bezini değiştirirken, veya çocuğa tuvaletten sonra taharet aldırırken altını; suyu önden arkaya verip tuvalet kağıdını bu yönde silin doğru silin. Böylece genital bölgede bakteri oluşumunu önlemiş olursuz.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Maydanoz Kürü Tarifi Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...