NIH Office of Dietary Supplements (Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü Beslenme Destekleri Ofisi), bebeklerin 12 aylık olana kadar günde en az 5 mikrogram D vitamini almaları gerektiğini bildiriyor. D vitamininin uygun miktarda tüketimi bebeklerde kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Bazı bebekler özellikle yalnızca anne sütü alanlar D vitamini eksikliği için risk grubundadırlar. D vitamini eksikliği belirtisi gösteren bebekler en kısa zamanda doktor muayenehanesinden geçmelidir.
Yeterli miktarda güneş ışığı almamak, D vitamini ve kalsiyum açısından yetersiz beslenme, bağırsaklarda D vitamini emilim bozukluğu, karaciğer ve böbrek yetmezliği, D vitamini eksikliğinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir.
Bebeklerde D vitamini eksikliği belirtileri şunlardır;
Kafatası yumuşaklığı
Yenidoğan bebeklerin kafatası kemikleri esnek ve yumuşaktır, böylece doğum zamanında rahimden bebeğin çıkışı kolaylaşır. MedlinePlus doktorları, sağlıklı bebeklerde kafatasının 19 ay içinde katılaşmaya başladığını bildiriyor. Bebeklerde kronik D vitamini eksikliği raşitizme neden olup, kafatasının katılaşma sürecini geciktirebilir, bunun sonucunda bebek kafatası derisine dokunduğunuzda yumuşaklık hissedersiniz. Bebeklerde kafatasının yumuşaklığı,kafatasının oluşumunun eksik olması ve beyin hasarı gibi sağlık sorunları riskini artırır.
Kemiklerde şekil bozukluğu
Yetersiz D vitamini düzeyleri bebeğin kemiklerinin büyüme ve gelişim şeklini olumsuz etkiler. Raşitizm olan bebeklerde D vitamini eksikliğinin bir emaresi olarak kemiklerde şekilde bozuklukları görülebilir. Bebeklerin ayak şeklinde, göğüs kafesinde ve omurgasında eğrilikler D vitamini eksikliğinin olası belirtilerindendir.
Gelişim geriliği
Bebeklerde D vitamini eksikliğinden dolayı raşitizm ortaya çıkar ve gelişim geriliği belirtileri baş gösterir. Bebekte oturma, emekleme gibi yetilerde zorlanma görülür. Hatta bebeğin el, ayak gibi uvuzlarında anormal kemik gelişimine bağlı şişlikler yaşanabilir.
Kas güçsüzlüğü veya kemik ağrısı
D vitamini eksikliği bebeklerde kas zayıflığı veya kemik ağrısına neden olabilir. Bu durum ortaya çıkarsa bebeğinizde başını dik tutmakta, oturmakta, emeklemekte zorlanma görülür. Tüm bu belirtileri bebeği huysuz ve mızmız hale getirebilir.
Raşitizme neden olur
D vitamini düzeylerinin düşüklüğü bebeklerde ve çocuklarda raşitizme neden olur. Raşitizm ise, kemiklerde zayıflık, yürümekte gecikme, bacak eğriliği, el ve ayak bileklerinde şişlik gibi belirtiler verir.
Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir?
Bebeklerde D vitamini eksikliği için doktorunuz D vitamini damla reçete edebilir, ve bebekte D vitamini eksikliğinden etkilenen organların güneşlenmesini tavsiye edebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Evrim Şenkal, bebeklerde D vitamini alımıyla ilgili bize şu bilgileri veriyor; (Bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile kol ve bacakları açık şekilde gün ortasına yakın saatlerde güneş ışınlarından yararlanması sağlanmalıdır. Bebekler 1 haftalık olduğundan itibaren anne sütü veya formül mama alan tüm bebeklere en az bir yaşına kadar 400 IU/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmalıdır.)
Sual: 6 aylık bebeğime doktor D vitamini damla yazdı. Vermeyi sürekli unutuyorum, gelişimi açısından zararlı olur mu, mutlaka vermeli miyim?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Halit Özkaya'nın cevabı: (1 yaşına kadar bebeklerin ihtiyacı olan tek vitamin D vitaminidir. D vitamininin, bıngıldak kapanması, dişlerin gelişimi, hormonal bazı görevler, bağışıklık sistemi gibi bebek sağlığında pek çok fonksiyonu vardır. Bu nedenle mutlaka verin. 12 aya kadar günde 1 kez 3 damla olarak devam edin.)
Not: Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı bebeğinize vermeyin.
D Vitamini Nelerde Var Hangi Besinlerde Bulunur D Vitamini İçeren Besinler Tıklayınız
Kemikleri Güçlendiren Besinler Nelerdir? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız
Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız
Bebeklerde B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tedavi Edilir Tıklayınız
Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
5 Yorum
Şehnaz
09 Kasım 2021, 20:58Merhaba bebeğim 14 aylik anne sütü veriyorum amm yemek yemiyor hiçbir sekilda surekli emiyor yarim saat bir istiyor napmaliyim.
Özlem
18 Eylül 2020, 17:24Bebeğim 8 aylık hiç iştahı yok geçen ay hiç kilo almadı doktorumuz normal dedi bi ilaç yazmadı bana iştah açıcı 8 aylık bebeğin kullanacağı etkili bir ilaç tavsiyesi verir misiniz
Nisa
26 Nisan 2020, 10:24Benin kızım 12 aylık çok zayıf surekli kusuyor provitec surup vere bilirmiyim
Bengül
09 Ağustos 2018, 23:22Benim kızım şuan 16 aylık anne sütü halen alıyor ve çok iştahsız tatlı hiçbişey kolay kolay yemez yoğurt meyve yemiyor ve saçlarını koparıp yiyor tahlil yaptırdım hiçbişey çıkmadı ocean vm veocean fish oil şurup kullanıyorum ama hiçbir değişiklik olmadı eline verince yemez atar kandırarak yedire biliyorum ama pek başarılı olmuyorum ne yapmalıyım
Misafir
19 Hazirane 2018, 13:35Torunum4 yaşında baş,boyun,sırtında asiri terleme var.neden olabilir