Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Diş Çürümesi 1 Yaşındaki Bebeklerde Diş Çürümesi Nedenleri Tedavisi

Mavikadin>Anne çocuk>Bebeklerde Diş Çürümesi 1 Yaşındaki Bebeklerde Diş Çürümesi Nedenleri Tedavisi

Bebeklerde diş çürümesi çocukluk çağında sık karşılaşılan ağız diş sorunlardandır. Özellikle biberon çürüğü çoğu bebekte meydana gelen bir durumdur.

Bebeklerde Diş Çürümesi 1 Yaşındaki Bebeklerde Diş Çürümesi Nedenleri Tedavisi

Bebeklerde Diş Çürümesi Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde diş çürümesi çocukluk çağında sık karşılaşılan ağız diş sorunlardandır. Özellikle biberon çürüğü çoğu bebekte meydana gelen bir durumdur. Bebeklerde diş çürümesi 1 yaş bebekler dahil her yaşta görülebilir.

Biberon Çürüğü Nedir?

Bebekler su ve süt gibi içecekleri biberonla içerler. Bebekler biberon alışkanlığı kazandıkları zaman gün içerisinde içilen sütün birazı ağızda birikir ve bu da ağızda bakteri oluşumuna sebep olur. Bu bakterilerin dişte neden olduğu çürüklere biberon çürüğü ismi verilmektedir.

Bebekler süt içtikleri zaman sütün doğal yapısında bulunan şeker ağızlarında birikir ve bu da bakterileri arttırır. Hal böyleyken eğer bebeklerin ağız temizliğine özen gösterilmezse dişlerde çürükler oluşabilir. Bu çürükler daha çok üst ön dişlerin diş etine yakın yakın yüzeylerinde tebeşirleşme ve beyaz nokta ile kendini belli eder.Biberon çürüğünün en yaygın sebebi gece uyumadan önce ve uyku esnasında içilen süttür.

Biberon bebeklerde anne sütünden kesilme sonrasında inek sütünün içilmesi için kullanılan bir araçtır. Biberon belli bir süre kullanıldığında herhangi bir zarar vermemektedir. Fakat biberon içine süt ile birlikte bal,şeker ve pekmez gibi maddelerin katılması ve bunun gece boyu bebeğe her ağladığında verilmesi ve bebeklerin dişinin fırçalanmaması biberon çürüğüne yol açmaktadır.

Bebeklerde Diş Çürümesi Neden Olur?

Bebeklerin süt dişleri normal dişlere göre daha organiktir. Bu yüzden de çürümeye daha yatkındır, daha hızlı ve kolay çürürler. Bebeklerin dişlerinde bazen kahverengi lekeler oluştuğu ve bu dişlerin kırılıp döküldüğü söylenir. Bu bahsedilen lekeler çürüktür ve bu dişler çürüme sebebiyle kırılmaktadır. Bu çürükler biberon çürüğü olarak adlandırılmaktadır.

Bebekler için en sağlıklı besin olan süt içerisinde doğal olarak şeker bulunmaktadır. Bu süt ağızda birikir ve bu dişlerde çürümeye yol açar.

Bebeklerdeki diş çürüklerinin sebebi içilen süt, meyve suyu, bebek maması ve benzeri şekerli sıvıların uzun süre tüketilmesidir. Bu tür şekerli sıvıları tüketen bebeklerin diş ve diş etlerinde bakteri birikir ve bu da plak oluşumuna yol açar. Biriken bakterileri asit oluşturur ve bu asitler de dişte çürümeye yol açar.

Biberon Kullanmayan Bebeklerdeki Diş Çürüğünün Sebebi Nedir?

Bebekleri susturmak için biberon veyahut emziklerin bal, reçel ve pekmez gibi tatlı besinlere batırılması ve bunların bebeklere verilmesi dişlerde çürüğe yol açabilir.

Bebeklerde Diş Çürümesi Biberon Çürüğü Nasıl Önlenir?

Bebekler sabah ve geceleri beslendikten sonra dişler temiz ve ıslak olan bir tülbent ile silinmelidir.

Anneler bebeklerini eğer mümkünse en az 6 ay emzirmelidir. Anne sütü bebeğin ağız ve bağırsaklardaki mikroplar için çok faydalıdır.

Anneler bebekleri gece uyurken onlara asla süt ve şekerli içecekler vermemelidir. Gece uykusu esnasında bebeklere sadece su verilmelidir. Gece esnasında süt verilmesi halinde ardından su verilmelidir ki ağız çalkalanmış olsun. Bu sayede ağızda bakteri oluşmasını engellemiş olursunuz.

Bebeklerinize biberonunu şekerli besinlere batırıp vermeyin.

Bebeklerde 12. Ay (yani 1 yaşına geldikten sonra) biberon yerine bardak kullanmalısınız.

Bebeklere öğün aralarında şekerli ve işlenmiş gıdalar verilmemelidir.

Bebekler henüz hiç dişleri yokken yemek yedikleri zaman her öğün sonrasında diş etleri temiz,pamuklu ve nemli bir bez ile bastırılmadan temizlenmelidir.

Bebeklerde ağız temizliği ilk süt dişleri çıkmaya başladığı zamandan itibaren başlanmalıdır. Bebekler her emzirme ve mama yedikten sonra dişleri temiz bir bez ile silinmelidir. 2 yaşından sonra ise diş fırçası kullanımına başlanmalıdır.

Bebeklere ağlamasını engellemek veyahut oyalanması için karbonhidratlı besinler verilmemelidir. Bu gıdalar yerine havuç veyahut salatalık gibi tükürük salgısını arttıran ve dişleri temizleyen besinler verilmesi daha uygun olacaktır. Ayrıca dişler için en faydalı besinler arasında kalsiyumlu besinler yer almaktadır.

Bebeğinize araştırmalık olarak buharda hafif haşlanmış bir brokolo veya havuç gibi sebzeler verebilirsiniz. Bu sebzeler bebeklerde diş sağlığını destekler ve sağlıklı besin alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olur.

2 yaşından büyük bebekler için 2-5 yas arası çocuklar için üretilmiş diş macunları kullanabilirsiniz. Bebeginizin dişlerini günde en az 2 kere fırçalamalısınız.

2 yaşından itibaren bebeğinizi düzenli olarak dişçiye götürerek kontrollerini yaptırmalısınız.

Bebeklerde Diş Çürümesi, Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde görülen biberon çürüğü için uygulanacak tedavi bebeğin yaşı, genel sağlık durumu ve diş sağlığına bağlı olarak değişmektedir. Diş doktorları çürüyen dişlerinin çekilmesini önermemektedir. Bunun yerine çürüyen dişe dolgu ve kanal tedavisi gibi kurtarma yöntemlerinin uygulanması daha uygun olmaktadır. Çürük başlangıç aşamasında dolgu ile kontrol altına alınabilir. Fakat çürük eğer çok ilerlemişse dişin çekilmesinden başka yol kalmayabilir. 


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...