Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalı

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalı

Bebeklerin emzik kullanması yıllardır tartışılan bir konudur. Bazı uzmanlar emziğin faydalı olduğundan bahsederken bazı uzmanlar zararlı üzerinde durmaktadır. Hal böyleyken çocuklarını doğuran anne adayları büyük bir kararsızlık yaşamaktadır.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalı

Emziğin Zararları Ve Faydaları Yeni doğan Bebeğe Emzik Verilir mi

Bebeklerin emzik kullanması yıllardır tartışılan bir konudur. Bazı uzmanlar emziğin faydalı olduğundan bahsederken bazı uzmanlar zararlı üzerinde durmaktadır. Hal böyleyken çocuklarını doğuran anne adayları büyük bir kararsızlık yaşamaktadır. Annelerin %85’i emzik kullanımını uygun görmekte ve bebeklerine emzik vermektedir.   “Bu makalemizde emzik kullanmanın faydaları ve zararları hakkında bilgiler vereceğiz.”

Bebeklerde Emzik Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Emzik kullanımının faydaları şunlardır:

  1. Bebek mızmızlandığında emzik kullanımı bebeği sakinleştirmeye yardımcı olur. Bebeklerin çoğunun bir şey emmek hoşuna gider.
  2. Emzik sayesinde bebekler oyalanmaktadır. Bu sayede anneler mamalarını hazırlamakta veya bebeklerini emzirecek uygun bir yer bulabilmektedir.
  3. Emzik ile bebekler aşı veya kan testleri esnasında oyalanır ve sakin dururlar.
  4. Bebekler emzik sayesinde uykuya daha hızlı dalarlar.
  5. Emzik bebeklerde ani ölüm sendromu riskini düşürür. Yapılan araştırmalar; bebekler uyurken emzik kullanımının ölüm riskini ciddi derecede düşürdüğü göstermiştir.
  6. Emzik kullanımı bebeklerin bırakılması zor parmak emme alışkanlığı kazanmasının önüne geçer.
  7. Emzik kullanımı sayesinde bebeğin doğal emme içgüdüsü tatmin edilir. Bu sayede bebekler memnun olmaktadır.
  8. Emzik kullanımı bebeklerde bir şeyi eliyle alma, düşürdüğünü arama ve alıp yeniden ağzına götürme becerilerini kazandırır.

Bebeklerde Emzik Kullanmanın Zararları Nelerdir?

  1. Bebeklerin emzik kullanım yaşı en fazla 2 yaştır. Bebekler 2 yaşını doldurup 3 yaşına bastıklarında daha fazla emzik kullanmamalıdır. Eğer bebekler emzik kullanımı uzatılırsa dişlerde bozukluk (dişlerin yer değiştirmesi ve üst dişlerin öne-alt dişlerin arkaya çekilmesi) meydana gelebilir. Ayrıca uzun süre emzik kullanımı ağız yapısını da bozmaktadır.
  2. Ayrıca emzik kullanan bebeklerde kullanmayan bebeklere göre daha sık kulak burun boğaz problemi yaşanmaktadır.
  3. Bebeklerde emzik kullanımı bebekleri emziğe bağlı hale getirebilir. Bu durumda bebekte emzik bırakıldığı anda ağlama ve uyumak için emziğe ihtiyaç duyma gibi haller görülmektedir.
  4. Bebeklerin uzun süre emzik kullanması dil gelişimini de kötü etkiler. Bebeklerde dil gelişiminin sekteye uğraması geç konuşmaya başlama ve düzgün konuşamama görülmektedir.
  5. Bebeklerde emzik kullanımı bebeklerin anne sütünden, memeden uzaklaşmasına yol açabilir.
  6. Emzik mikrop kapmaya çok açıktır ve ağız ile teması olduğundan bebeklerde hastalığa sebep olabilir. Emzik eğer hijyenik ve temiz olmazsa bebeklerde enfeksiyon görülme riski yükselir. Bu sebeple annelerin emzik temizliği konusunda çok dikkatli olması iyi olacaktır.

Emzik Kullanırken Nelere Dikkat Etmelidir?

Bebeklerde emzik kullanımında dikkatli olunması gereken noktalar şunlardır:

  1. Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgulaşamadığı için emziklerin ilk kullanımından önce 5 dakika sıcak suda kaynatılmalıdır. Daha sonraki kullanımlarda ise emzik sabun ve ılık su ile yıkanmalı ve iyice durulanıp kurutulmalıdır. Bu şekilde bebeğin ağzına konmalıdır.
  2. Bazı anneler emziği çikolata, bal ve reçel gibi tatlı gıdalara batırmaktadır. Ancak bu yapılmaması gereken bir durumdur. Çünkü bu tür şekerli gıdalar bebekte bağımlılık yapabilir ve bebeğin emziği bırakması güçleşir.
  3. Anneler bebeklerinin emziklerinin temizliğine çok dikkat etmelidir. Emziğin yere düşmesi veya bebeğin emziği ağzından çıkarıp eliyle oynaması durumunda emziğin yıkanması gereklidir.
  4. Anneler emzik kullanımını çok sıklaştırmamalıdır. Örneğin bebek her ağladığında ağzına emzik verilmemelidir. Her ağladığı zaman emzik verilmesi, bebeğe emzik verilmediği durumlarda bebeğin huzursuzlaşmasına yol açmaktadır.
  5. Anneler bebeklerini her zaman gözlemlemelidir. Emziğin sürekli düşmesi yerdeki mikropların bulaşmasına neden olur ki bu durum bebeklerin ağızlarında ve vücutlarında enfeksiyon gelişmesine neden olmaktadır.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlanır Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Bebeklerde emzik kullanmaya yenidoğan bebekten itibaren başlanabilir. Yenidoğan bebeğe damaklı ortodontik bebek verilmelidir. Bebeklerde emzik kullanımı en geç 2 yaştır. Bebek 2 yaşını doldurduktan sonra emzik kullanımını bırakmış olmalıdır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...