Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir ? Kabızlık, Ateş İçin Fitil

Mavikadin>Anne çocuk>Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir ? Kabızlık, Ateş İçin Fitil

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, bebeklerde fitil kullanımı ile ilgili şu bilgileri veriyor: (İlaçlar insanlara değişik yollarla verilebilirler;

Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir ? Kabızlık, Ateş İçin Fitil

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, bebeklerde fitil kullanımı ile ilgili şu bilgileri veriyor: (İlaçlar insanlara değişik yollarla verilebilirler; Ağızdan şurup şeklinde, tablet hap şeklinde, damar yoluyla, enjeksiyon yoluyla veya cilde sürülerek ilaç alımı sağlanabilir. İnsanlara ilaç verme yollarından biri de fitil şeklinde ilaçların makattan verilmesidir. Bebeklere de bazen popodan, yani anüsten, büyük tuvaletin yapıldığı yerden fitil vermemiz gerekebiliyor.)

Bebeklere neden fitil verilir?

Bebeklere fitil vermemizin nedenleri, ağızdan şurup almayı reddeden bebeğin ateşini düşürmek yahut aşırı kabız olan bebekleri rahatlatmak, kakayı yumuşatarak bir an önce çıkmasını sağlamaktır. Fitil şeklindeki ilaçlar kana karışarak kısa sürede etkisini gösterdiğinden yüksek ateşli bebeklerin tedavisi için kullanılabilir.

Bebeğe fitil nasıl verilir?

Bebeklerde fitil kullanırken biraz dikkatli olmak gerekir. Çünkü bebeklerde anüs bölgesi çok hassas ve narindir. Bebeklerin anüs bölgesi narin olduğundan, fitil kullanmadan önce anüs bölgesini biraz kremlemeli yahut yağlamalıdır.

Bebeğe fitil vermek için, iki ayağı dikkatlice havaya kaldırılıp, fitili bebeğin kaka yaptığı yerden, sanki kapı ziline basıyormuş gibi nazikçe sokmalıdır. Ardından bebeğin poposunun iki yanını nazikçe orta hatta birleştirip fitilin geri çıkması önlenmelidir.

Bebeklerde fitil kullanımının zararı var mı?

Bebeklerde fitil ilk tercih edilecek ilaçlardan değildir. Fitil kullanımının bazı sakıncaları olabilir. Özellikle prematüre bebeklerde fitil kullanımı sakıncalı olabileceğinden tehlikeli olabilir.

Ayrıca ebeveyn tarafından, bebeğe fitilin sert bir şekilde yerleştirilmesi de anüste çatlağa neden olabilir, anüs çizilebilir. Bu gibi durumlarda anüs çizildiği için bebek şiddetli ağrı hissedebilir. Bu ağrıdan dolayı ileriki günlerde bebek kakasını yapmak istemez. Çünkü makatı zarar görmüş bebek için kaka yapmak ağrılı bir hale gelecektir. Bunun sonucunda kakasını çok tuttuğu için kabız, kabız olduğu için ağrı ve kakanın daha da sertleşmesi, makattan çıkarken anüsün daha çok zarar görmesi görülecek ve böyle bir kısır döngü meydana gelecektir.

Tüm bu nedenlerden çok zorda kalmadıkça fitil ilk tercih ettiğimiz tedavi yöntemlerinden değildir.

Bebeklere fitil kaç saatte bir verilir?

Bebeklere fitil, doktora danışıp 4-6 saatte bir verilebilir.

Bebeklerde fitil alışkanlık yapar mı?

Bebeklerde fitil kullanımında doktorunuzun önerileri dikkate alınırsa pek alışkanlık yapmaz. Ancak bebek düzenli ve lifli gıdalarla beslenmiyorsa kabızlık oluşur ve sürekli fitil kullanımı alışkanlık haline dönüşebilir.

Bebeklerde kabızlık için fitil kullanılabilir mi?

Kabız olan bebeklerde fitil kullanarak bebeğin o anda rahatlamasını sağlayabiliriz. Fakat burda dikkat edilecek bir husus vardır ki bu, bebek neden kabız sorusudur.

Şayet bebeğin kabız olmasına sebep olan bir hastalık varsa, bağırsaklarda yapısal bir bozukluk varsa, bu gibi durumlarda günü kurtaracak fitil tedavisini uygularsak altta yatan hastalığın teşhisini geciktirmiş oluruz. Bu nedenle bebeklerde kabızlığın nedenini çok iyi bilmek gerekir.

Bebeklerde kabızlığı önlemek için ek gıdaya başlayan bebeklere lif açısından zengin, sulu besinler verilmelidir.

Paranox Fitil Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...