Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

Mavikadin>Anne çocuk>Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

Kabızlığın ve yüksek ateşin en etkili çözümlerden biri olarak görülen fitil, annelerin sık tercih ettiği yöntemlerden. Peki bebeklere fitil kullanımından bilinmesi gereken noktalar neler? Bebeklerde fitil ne işe yarar, nasıl kullanılır? Bebeklerde fitil kullanmanın zararları neler? Detaylar haberimizde…

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

Kabızlık ve yüksek ateş durumlarında kullanılan fitil, ağzıdan ilaç alamayan, yutma güçlüğü çeken yahut kusması olan bebekler için ideal bir tedavi şeklidir. Ancak pek çok anne, bebeğinin canının acıyacağı korkusuyla fitil kullanma konusunda endişeli davranmakta. Bizde makalemizde “Bebeklere fitil nasıl uygulanır?”, “Bebeklerde fitil ne zaman etkisini gösterir?” Sorularının cevaplarını sizler için araştırdık ve derledik. İşte bebeklerde fitil kullanımı ile ilgili merak edilen her şey…

BEBEKLERDE FİTİL NE İŞE YARAR?

Bebeklere fitil verilmesinin 2 amacı vardır. Bunlar bebeğin ateşini düşürmek ve bebekteki kabızlığı geçirmek. Fitil ozellikle agizdan surup icmekte zorlanan, yutma guclugu ceken bebeklerde kullanilir.

Bebeklere uygulanan fitiller, bebeğin hastalığının kısa sürede geçmesini hedefler. Ebeveynler, bebeklere fitil verirken oldukça hassas davranmalı. Bebeğin anüs bölgesinin zorlanmaması, anne babaların dikkat etmesi gereken durumlardan biri. Bebeklere fitil, direkt olarak anüs bölgesinden uygulanır. Anüsten uygulanırken zorlamamalı yahut çok baskı yapılmamalıdır.

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

BEBEKLERDE FİTİL NASIL KULLANILIR?

Bebeğe fitil vermek için, iki ayağı dikkatlice havaya kaldırılıp, fitili bebeğin kaka yaptığı yerden, sanki kapı ziline basıyormuş gibi nazikçe sokmalıdır. Ardından bebeğin poposunun iki yanını nazikçe orta hatta birleştirip fitilin geri çıkması önlenmelidir.

Fitil, bağırsakları uyararak, dışkının yumuşamasını sağlayan kapsül şeklinde bir ilaçtır. Bebeklerde fitilin nasıl kullanılması gerektiği ebeveynlerin en merak ettiği konular arasında. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık bebeklerde fitil kullanımını şu şekilde ifade etmektedir:

“Bebeklerde en çok 2 nedenden dolayı fitil kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi yüksek ateş. Yüksek ateş nedeniyle ağızdan herhangi bir ilaç alamayan bebekler için fitil kullanılır.

Popodan verilen ateş düşürücü fitiller kalın bağırsağın son kısmı rektum bölgesinden hızla emilip kana karışır. Ancak ağızdan alınan ilaç önce mide asidi ile karışır, ince bağırsaklarda emilerek karaciğere geçer. Karaciğer bu ilacı metabolize eder ve kana karışarak etkisini göstermeye başlar. Fitil şeklindeki ilaçlar kısa sürede kana karışarak etkisini gösterdiğinden yüksek ateşli bebeklerin tedavisi için kullanılabilir.”

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

Palabıyık bebeklere fitil uygularken izlenecek adımları şu şekilde ifade etmektedir:

 “Bebeklerde bazı ilaçlar fitil olarak anüsten verilmektedir. Ateşi olan bebeklerde ateşi düşürmek için fitil kullanılabilir. Aşırı kabız olan bebeklerde kakasını rahat yapmasını sağlamak için fitil kullanılır.

  • Bebeklerin anüs bölgesi hassas olduğundan fitil kullanmadan önce anüs bölgesi kremlenmelidir.
  • Fitili kullanmadan önce üzerindeki bazı keskin kenarların düzeltilmesi gerekir. Fitiller kolay eriyen katılaşmış yağlar gibidir.
  • Bebeğin poposunu yağladıktan ve anüs bölgesi kremlendikten sonra fitil popoya dik bir pozisyonda anüs kanalından içeri doğru gönderilir.
  • Belli bir kanaldan geçen fitil kendiliğinden içeri doğru girecektir.
  • Fitilin dışarı çıkmaması için bebeğin poposu ellerle bir süre kapatılmalıdır.”

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

BEBEKLERDE FİTİL NE ZAMAN ETKİSİNİ GÖSTERİR?

Fitil kullanma nedeniniz kabızlık sorunuysa, fitil kullanımının hemen ardından bebeğiniz tuvalete çıkacaktır. Bebeğinizin bağırsakları rahatladığı için huzursuzluğu da azalacaktır.

Bebeklerde fitil, kullanımdan yaklaşık yarım saat sonra etkilerini göstermeye başlar. Bebeklere fitil kullanımından ortalama 2 saat sonra ise 1-1,5 derece ateş düşmesi beklenir.

BEBEKLERDE FİTİL KAÇ GÜN KULLANILIR?

Bebeğinize fitilin ne kadar süre kullanılması gerektiğini doktorunuza yahut eczacınıza danışarak öğrenebilirsiniz. Fitili çok sık kullanmak ya da fitil etkisi göstermedi diye bir kez daha fitil kullanmak bebeğinize zarar verebilir. Doktor onayı ile 4-6 saat aralığında fitil yenilenebilir.

BEBEK FİTİLİ FİYATI NE KADAR?

Bebek fitil fiyatları markasına göre değişir. Fitil fiyatı 10-15 TL arasında farklılık gösterir.

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

BEBEKLERDE FİTİL ALIŞKANLIK YAPAR MI?

Anneler bebeği her kabız olduğunda fitil kullanırsa ya da bebek kabız olmamasına rağmen fitil kullanırsa bebeklerde fitil alışkanlık yapabilir. Hatta bebekte bağırsak tembelliğine yol açabilir. Bu nedenle bebeklerde fitil kullanımı mutlaka doktor gözetimi altında olmalıdır.

BEBEKLERDE FİTİL KULLANIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NE YAPILIR?

Bebeğinize fitil kullanımını kolaylaştırmak için fitil uygulamadan önce 10 dakika masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparak bebeğinizin anüsüne zarar vermeden fitili kolayca yerleştirebilirsiniz.

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

PREMATÜRE BEBEKLERDE FİTİL KULLANILIR MI?

Prematüre bebeklerde anüsün ani uyarılması bebeğin solunumunun yavaşlamasına ve kalbinin durmasına neden olabilir. Bu sebeple prematüre bebeklerde fitil kullanımı muhakkak doktor gözetiminde olmalıdır.

BEBEKLERDE FİTİL KULLANIMININ ZARARLARI

Doktor kontrolünde fitil kullanmanın bebeğe bir zararı olmaz. Ancak yanlış dozajda ve fitilin bebeğin anüsüne yanlış yerleştirilmesi durumunda bebekte şu sorunlara yol açabilir:

  • Prematüre bebeklerde fitilin anüse ani ve sert uygulanması durumunda, bebekte kalp durmasına, solunum yavaşlamasına ve uyku apnesine neden olabilir.
  • Bebeklerde fitil kullanımı dikkatli yapılmadığı taktirde, bebeğin anüsünde çatlak ve çiziklere yol açabilir. Bu durum bebeğin acı çekmesine, dışkılamada zorluk yaşamasına ve bazı bağırsak sorunlarına neden olabilir.
  • Kabız olan bebeğinize her defasında fitil vermeniz durumunda bebeğinizde bağırsak tembelliği oluşabilir.
  • Bebeklerde ateş düşürücü fitil yanlış dozda uygulanırsa bebeği hayati tehlikeye sokabilir.
  • Bebeğe fitil verdikten sonra, ateşi düşmemesi gerekçesiyle peş peşe fitil uygulamanız ve dozunu arttırmanız durumunda bebeğiniz havale geçirebilir.

Bebeklerde fitil kullanımı doktor gözetimi altında zararlı olmasa da bu riskleri taşır. Bu nedenle, bebeklerde fitil kullanımı ilk tercih olmamalı. Ancak sorun çözülemiyorsa, doktor kontrolünde fitil kullanılmalıdır.

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

BEBEKLERDE UZUN SÜRELİ FİTİL KULLANMANIN ZARARLARI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık bebeklerde uzun süreli fitil kullanmanın zararları ile ilgili şu bilgileri vermektedir:

“Fitil kullanımı bebeklerde ilk tercih edilen tedavi yöntemi değildir. Özellikle prematüre bebeklerde anüsün sert bir şekilde uyarılması, kalp yavaşlaması, solunum durması ya da uyku apnesi gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle prematüre bebeklerde fitil kullanırken çok dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde görülen yüksek ateş durumlarında annenin heyecanlanmasından kaynaklı fitilin sert bir şekilde anüse yerleştirilmesi anüsün çatlamasına ya da çizilmesine neden olabilir. Bu durum bebeğin şiddetli ağrı duymasına yol açar. İlerleyen dönemlerde bu ağrı nedeniyle bebek kaka yapamaz hale gelir. Bebeğin kaka yapmaması kabızlığa neden olur. Kabızlıktan kaynaklı sertleşen kaka anüsten geçerken çizilmeler ve çatlaklar artar. Çok zor durumda kalınmadıkça fitil kullanmamaya özen gösterilmelidir.”

Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir ? Kabızlık, Ateş İçin Fitil Tıklayınız

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Fitilin bebeklere 5 zararı

 


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...