Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır Ne Zamana Kadar Sürer Geçer?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır Ne Zamana Kadar Sürer Geçer?

Gözlerin farklı yönlere bakmasına şaşılık yani göz kayması denir. Bebeklerde göz kayması sık karşılaşılan durumlardandır ve bu durum tek gözde olabildiği gibi her iki gözde de meydana gelebilir.

Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır Ne Zamana Kadar Sürer Geçer?

Gözlerin farklı yönlere bakmasına şaşılık yani göz kayması denir. Bebeklerde göz kayması sık karşılaşılan durumlardandır ve bu durum tek gözde olabildiği gibi her iki gözde de meydana gelebilir. Bebeklerde ilk 18 ay boyunca gözlerde arada bir basit kaymalar normal kabul edilir. Bunun nedeni, bebeklerdeki göz sinirlerinin henüz tam olgunlaşmamış olmasıdır. Ancak bebeğinizin gözünde sık sık kayma görülüyorsa mutlaka ihmal etmeden bir Göz doktoruna müracat edilmelidir.

Bebeklerde ilk üç aya kadar görülen bir miktar göz kayması tamamen normaldir. Bu durum bebekte göz kaslarının henüz tam anlamıyla gelişmediğinden ve göz-beyin koordinasyonu henüz tam sağlanmadığından kaynaklanır.

Bebeklerde Şaşılık Neden Olur?

Genetik. Anne babada veya üst kuşaklarda şaşılık varsa, bebekte de şaşılık görülebilir.

Gözde optik kırılma sorunları olması: Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi optik kırılma sorunları da bebekte şaşılığa yol açabilir. Yakını görememe (hipermetrop), uzağı görememe (miyop) ve bulanık görme (astigmat) gözün kırma kusurlarıdır.

Yüksek ateşli hastalık geçirme

Katarakt göz hastalığı. Katarakt göz merceğinde görülen bir göz sorunudur.

Gözde sinir zedelenmesi

Beyin felci geçirme

Retinadaki sinir problemleri

Hidrosefali: Beyinde su toplanması

Kızamık vb. bazı virüs kaynaklı hastalıklar

Gözde tümör

Göz tansiyonu

Havale geçirme

Epilepsi hastalığı

Göz kanseri

Hamile kadının ilk 2-3 ay içerisinde geçirdiği enfeksiyonlar

Bebeklerde şaşılık meydana gelme riskini artırabilecek bazı durumlar şunlardır:

Down Sendromu

Kafa yaralanması

Kas yaralanması

Sinir hasarı

Erken doğum.

Bebekte burun kökünün basık olması

Bebeklerde Göz Kayması Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Göz bebeklerindeki siyah noktaların farklı yönlere bakması

Bebeğin gözlerinin aynı anda hareket etmemesi

Bebeğin bakarken kafasını bir tarafa eğerek bakması

Göz yorgunluğu

Baş ağrısı

Çift görme

Bebeğin Şaşı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebekte şaşılık olmadığını tespit etmek için, bebeğiniz size baktığında bebeğin göz bebeklerinin siyah noktaları simetrik olmalıdır. Eğer bebeğiniz göz bebekleri simetrik değilse bebekte şaşılık olduğu düşünülür.

Bebeğiniz üç aylık veya üç aylıktan daha büyükse, şaşı olup olmadığını kontrol etmek için şu egzersizi uygulayabilirsiniz: Elinizde renkli bir oyuncağı tutun ve çocuğun göz hizasında, gözlerine 20 santimetre uzaklıkta bu oyuncağı tutun. Oyuncağı yukarı aşağı ve sağa sola hareket ettirirken çocuğun gözlerinin bu harekete nasıl tepki verdiğine bakın. Bebeğinizin her iki gözü de oyuncağı aynı hareketlerle takip ediyorsa bu durum bebekte şaşılık sorunu yoktur demektir.

Bebekte Göz Kayması Şaşılık İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bebekte göz kayması durumunda Göz doktoruna gidilir. Hatta bebeğin gözünde kayma olsun veya olmasın bebeklerin 1 yaş içinde mutlaka bir göz doktoru tarafından gözlerinin kontrol edilmesi göz tembelliğinin erken dönemde tespiti için çok önem arz eder.

Bebekte Göz Kayması Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde şaşılık için göz doktoru şu tedavi yollarını uygulayabilir;

Göz Bandı Kullanımı

Bebeklerde göz kaymasını tedavi etmenin en sık karşılaşılan yöntemi göz bandı kullanımıdır. Bu band kaymayan göze takılır. Bu sayede kayan gözün, kaslarının güçlenmesi sağlanır. Göz bandı bebeğe günde iki-üç saat takılır. Şiddetli şaşılık vakalarında altı saate çıkarılabilir.

Gözlük Kullanımı

Bebekteki göz kayması gözde kırma kusuru kaynaklıysa doktor bebeğinize gözlük verecektir.

Atropin Göz Damlaları

Göz bandı kullanmakta zorluk yaşayanlara doktor atropin göz damlası reçete edebilir. Bu damlalar sağlam olan gözde geçici bir bulanıklık meydana getirecek ve şaşı gözün kaslarını kuvvetlendirmeyi hedefleyecektir.

Göz Kayması Egzersizleri

Göz doktorunun verdiği göz egzersizlerini bebeğinize düzenli yaptırmak da gözlerdeki kaymayı önleyecektir.

Şaşılık Ameliyatı

Doktor gerek görürse bebeğinize şaşılık ameliyatı yaptırmayı önerebilir.

Bebeklerde Göz Kayması İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Oğlumda arada bir hafif içe doğru göz kayması var bunun normal olduğunu duymuştum fakat oğlum ikibuçuk aylık oldu. Bunun ne zamana kadar normal olduğunu merak ediyorum?

CEVAP

Çocuk Doktoru Rıdvan Güçlü’nün cevabı:( 3 aya kadar normal kabul edilebiliniyor bazen de  6 aya kadar normal olabiliyor aksi halde bir göz doktoruna götürmenizde fayda vardır)

Sual: Merhabalar 5,5 aylık oğlumuz var.Her iki gözü karşıya bakarken bazen sol gözü içe kayıyor normal mi? Ya da ne zaman göz hekimine götürelim

CEVAP

Çocuk Doktoru Yavuz Gürer’in cevabı:(Bebeklerde, bir yaşına kadar, zaman zaman olan, bakış yönüne göre farkedilen göz kaymalar olabilir. Bir yaşından sonra genellikle düzelir. Ancak sürekli olarak, karşıya bakışta da farkedilen göz kaymaları önemli olabilir. Bu nedenle göz doktorunun görmesi uygun olur.)


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...