Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde salya neden akar, bebeklerdeki salya akıntısı nasıl geçer?

Mavikadin>Anne çocuk>Bebeklerde salya neden akar, bebeklerdeki salya akıntısı nasıl geçer?

Bebeklerde salya, tükürüğün istemeden ağızdan dışarı akması olarak tanımlanabilir. Bebeklerde salya akışı genellikle bebek 2 aylık olduğunda başlar ve bu durum aylarca sürebilir. Bazı bebeklerin salyası biraz akarken bazılarının ise çok akabilir. Bebeklerde salya (ağız suyu) akmasının nedenleri ve çözümleri şöyledir:

Bebeklerde salya neden akar, bebeklerdeki salya akıntısı nasıl geçer?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi, soğuk algınlığı, reflü hastalığı, bağırsakta kurt olması, yutakta sorun, tükürük bezi iltihabı gibi çeşitli nedenlerden salya akıntısı görülebilir. Özellikle diş çıkarma dönemi bebeklerdeki ağız suyu yani salyanın en sık karşılaşılan nedenidir. Bebeğinizdeki salyanın normalden fazla miktarda olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doktoruna başvurup bu durumun neden kaynaklandığı tespit ettirebilir, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Birçok ebeveyn salyanın bebek acıktığında arttığını düşünür. Bu bilgi doğru değildir. Bebeklerde salya akışı aslında ağızdaki mikroplardan kurtulma yöntemlerinden biridir. İşte bebeklerde ağız suyu yani salya akıntısının en sık karşılaşılan nedenleri:

BEBEKLERDE AĞIZ SUYU (SALYA) NEDEN AKAR?

Yeni doğan bebeklerde ve iki yaşına kadar olan bebeklerde salya akması genellikle normal kabul edilir. Bebekte aşırı tükürük üretimi tipik olarak iki ila altı aylıkken zirve yapar ve diş çıkarma sırasında yoğun salya görülür. Bebeklerde salyanın gelmesine neden olan şeyler şöyledir:

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ

Çoğu bebekte diş çıkarma dönemlerinde salya salgısında artışla karşılaşılır. Bebekler diş çıkarırken tükürük üretimi artar ve bunun sonucunda ağızdan salya gelir.

ENFEKSİYON

Bebeklerde ağız içinde enfeksiyon olması da çok miktarda salya üretimine neden olabilir. Tükürük enfeksiyonla savaşmak için doğal bir tedavi yöntemidir. Yani bebeğinizde salya salgılandığında bağışıklık sistemi enfeksiyona karşı doğal bir şekilde faal durumda demektir.

BESLENME

Narenciye gibi yüksek asit içeren besinler, bazı yiyecek ve içecekler aşırı tükürük üretimine neden olabilir. Bebekleri sık sık bu gıdalarla beslemek salya akmasını tetikleyebilir.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU

Üst solunum sistemi enfeksiyonları bebeğin normalden daha fazla salya salgılamasına neden olabilir. Çocuğunuz nezle yahut grip olduğunda, üşüttüğünde ağzından daha çok salya geldiğini fark edebilirsiniz.

BÜYÜME AŞAMASI

Bebeğinizde tükürüğün 2.aydan itibaren arttığını gözlemlemişsinizdir. Bu durum bebeklerdeki büyüme ve gelişmenin doğal bir sürecidir. Bebeğiniz 6 aya kadar diş çıkarmasa da dişler, diş etleri içinde büyümeye başlar. Bu da tükürük bezlerini hiper aktif konuma getirir.

KAS ZAYIFLIĞI

Bebeklerde diş ve boyun kaslarının kontrolü yeterince gelişmiş olmadığı için ağızlarında üretilen tükürük onlar tarafından tutulamayabilir veya yutulamayabilir. Bunun sonucunda ağızdan su akabilir.

NÖROLOJİK BOZUKLUKLAR

Salya akması genellikle otizm ve serebral palsi gibi bozukluklarla bağlantılıdır ve durumun en erken semptomlarından biri olabilir. Bu sağlık sorununu yaşayan çocuklarda düşük kas tonusu ve gelişim geriliğine bağlı ağızdan salya gelmesi sorunu ile karşılaşılabilir.

YÜZ YAPISI İLE İLGİLİ ANORMALLİKLER

Yüz kemikleri, ağız veya dudaklardaki anomalilerin tümü bebekte salya akmasını tetikleyebilir. Çoğu durumda, bu sorunlar doğuştandır. Yarık dudak ve disfaji gibi çok sayıda orofasiyal sorun da bebeklerde aşırı salyaya yol açabilir.

SİNDİRİM DOĞAL SÜRECİ

Tükürük mide asitlerini nötrlemek için üretilir. Böylece bebeğinizde kolik acısını azaltır ve sindirim sistemini rahatlatır.

REFLÜ HASTALIĞI

Bebeklerin yemek borusu üzerindeki kapak gevşek olduğundan içtikleri süt sık sık ağızlarına gelir. Herhangi bir zamanda açılıp kapanabilir. Bu da bebeklerde reflü ve kusmaya neden olur. Yemek borusunu tahriş ederek bebeğe rahatsızlık verir. Tükürük ve tükürük yutma tahriş olan yemek borusunu rahatlatır.

Velhasıl kelam bebeğinizdeki salya üretiminin birçok sebebi olabilir. Nedenler genellikle ciddi sağlık sorunlarından kaynaklı değildir. Aksine tükürük salgılaması bağışıklık sisteminin iyi çalıştığına işaret eder. Fakat salya salgısı normalin çok üstündeyse mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde salya neden akar, bebeklerdeki salya akıntısı nasıl geçer?

Bebeklerde ağız suyu  (salya akıntısının) diğer nedenleri

  1. Bebeklerin kullandığı ilaçların yan etkisi
  2. Bağırsağında kurt olması
  3. Sinirsel problemler
  4. Psikolojik nedenler
  5. Bağırsak hastalıkları
  6. Midede asit fazlalığı
  7. Nöromotor sağlık sorunları
  8. Erken diş çıkarma 

BEBEKLERDE SALYA AKMASININ FAYDALARI NELERDİR?

American Academy of Pediatrics'e göre, bebeklerden salya gelmesinin faydaları şöyledir:

  1. Bebeğin ağzını nemli tutar.
  2. Yemek artıklarını ağızdan uzaklaştırır.
  3. Bebek katı yemeye başladığında yiyecekleri yumuşatır, böylece yutmayı kolaylaştırır.
  4. Bebeğin diş etlerini korur. Bebeğin dişleri çıktıktan sonra tükürüğündeki bileşikler diş çürümelerini önler.

BEBEKLERDE SALYA AKINTISI NASIL GEÇER?

  • Bebeklerin salyasının akması fiziksel gelişimin ve büyümenin önemli bir parçası olduğundan normal kabul edilir. Ancak 2 yaşına geldiklerinde salyalarının akması normal değildir. Bebeğinizde yoğun salya akışı varsa öncelikli olarak çocuk doktoruna başvurup nedeni tespit ettirin ve salya herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklıysa tedavi olun.
  • Bebeklerdeki salya parazit veya enfeksiyon nedeniyle meydana geldiyse doktorun verdiği ilaçları kullanın.
  • Doktorunuza danışıp elektrikli diş fırçasıyla günde 2 kez nazikçe bebeğin diş etlerine masaj yapın.
  • Emzik kullanmayın, emzik alışkanlığını bıraktırın.
  • Toplumda yaygın görülen bir inanışa göre salya akan çocuğun dayısının yıkanmış, temiz ayak topuklarını veya çorabını salya akan çocuğun diş etlerine sürülmesi çocukta salya akmasını durduğuna inanılır.
  • Kehribar kolye kullanmak da salya akmasını durdurabilir.
  • Doktorunuz bildirdiği masajları bebeğin çene ve ağız bölgesine uygulamak da bu bölgelerdeki kasları güçlendirip salya akıntısını durdurabilir.
  • Bebeğinizin salyasının cildini tahriş etmesini önlemek için ağız çevresine ve çenesine vazelin sürebilirsiniz.Vazelin salya akışına bariyet oluşturacaktır.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...