Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Yeni Doğanlarda Bağırsak Dolanması Neden Olur Nasıl Geçer

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Yeni Doğanlarda Bağırsak Dolanması Neden Olur Nasıl Geçer

Bağırsak düğümlenmesi (invajinasyon), bir bağırsak bölümünün öteki bağırsağa girmesi olarak tanımlanır. Bebek ve çocuklarda görülen bağırsak tıkanıklığı vakalarının en yaygın olanı budur. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla karşılaşılmaktadır.

Bebeklerde Yeni Doğanlarda Bağırsak Dolanması Neden Olur Nasıl Geçer

Bağırsak düğümlenmesi (invajinasyon), bir bağırsak bölümünün öteki bağırsağa girmesi olarak tanımlanır. Bebek ve çocuklarda görülen bağırsak tıkanıklığı vakalarının en yaygın olanı budur. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla karşılaşılmaktadır. Ancak her yaş grubundaki insanın bu rahatsızlığı yaşaması muhtemeldir. Yenidoğanlarda fazla görülmez. Çoğunlukla ilk 6-10 ay içerisinde meydana gelir. Bağırsak düğümlenmesi şeklinde tanı koyulan hastaların %70'ini 1 yaşın altındaki bebekler oluşturmaktadır.

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeğiniz çok fazla kusuyorsa veya onu yere yatırdığınız zaman ayaklarını kendine doğru çekip ağlamaya başlıyorsa bağırsak düğümlenmesi olabilir. Söz konusu hastalığın en önemli belirtilerinden biri karın ağrısıdır. Bağırsak düğümlenmesine yakalanan bebeklerin ayaklarını karnına çekerek ağlamaları bu yüzdendir.

  1. Karın ağrısı âniden ortaya çıkar. Kramp tarzında başlar ve yaklaşık 2-3 dakika sürer. Aşırı huzursuzluk da bebekte bağırsak düğümlenmesine işaret eden bir durumdur.
  2. Bebeğin dışkısında kan gözlemlenebilir. Makatta 'çilek jölesi' diye ifade ettiğimiz kanamalar bağırsak düğümlenmesinin habercisidir. Makat kanamasına kusma ve karın ağrısı da eşlik ediyorsa bağırsak düğümlenmesinin tüm belirtileri var demektir. Yapılacak şey derhal doktora başvurmaktır. Bu hastalığın tedavisinde geç kalınmamalıdır.
  3. Zamanında tanı koyulamazsa hastalık ilerler ve safralı kusma baş gösterebilir. Bağırsak düğümlenmesi olan bir bebeğin karnı dışarıdan muayene edilirken eline bir kitle gelir.
  4. Karın ağrısı 20-30 dakika arayla gerçekleşebilir ve 2-3 dakika sürebilir. Bu şiddetli kolik sancılar bağırsak düğümlenmesinin yol açtığı en büyük semptomlardandır.
  5. Meydana gelen ağrı hâliyle bebeğin acı çekmesine sebebiyet verir. Bundan dolayı bebek, ayaklarını karnına çekme ihtiyacı hisseder.
  6. Yaşanan rahatsızlık bebekte şiddetli ağlama krizlerine neden olabilir.
  7. Karın bölgesinde bir kitle ya da şişlik olması da bağırsak düğümlenmesine delâlet eder.

Aşağıdaki faktörler de bebeklerde bağırsak düğümlenmesinin nedenleri arasındadır:

  1. Halsizlik
  2. Ateş
  3. Kabızlık
  4. Mide bulantısı
  5. Kakasında kan görülmesi veya makatından kan gelmesi (Kanlı, sümüklü ve çilek jölesi kıvamında dışkılama)
  6. Devamlı uyku hâli (Letarji)
  7. Cildinin soluk görünmesi
  8. Normalden daha sık nefes alıp-verme
  9. Kusma (Teşhisin geciktiği bebeklerin kusmuğunda safraya rastlanabilir.)

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?

Bebekte bağırsak düğümlenmesine neyin sebep olduğu tam olarak belli değildir. Ekseriyetle herhangi bir neden olmaksızın, âniden meydana gelir.

Bebeklerde bağırsak düğümlenmesine şu durumların neden olduğu düşünülmektedir;

  1. Mide gribi veya gastroenterit: Virüsler çeşitli yollarla bulaşır. Kirli su tüketmek de bunlardan biridir.
  2. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsler bağırsak düğümlenmesine de sebebiyet verebilir.
  3. Lenf dokusunun etkilenmesine yol açan bakteriyel gastrointestinal enfeksiyonların bağırsak düğümlenmesini de beraberinde getirmesi muhtemeldir.
  4. Damar komplikasyonları, tümörler, lenf bezlerinde şişlik gibi sekonder durumlar bağırsak düğümlenmesine neden olabilir. (Bunlar 3 ay-5 yaş aralığındaki çocuklar için geçerlidir.)

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı, yapılan karın muayenesinde bir kitle tespit edilmesiyle koyulabilir. Ultrasonografi de hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştırır. Bağırsakların iç içe girdiği ultrasonla gözlemlenebilir. Kısaca bağırsaklarda tıkanıklık ve bir kitle olup olmadığı ultrasonla belirlenir. Aşağıdaki yöntemler de tanıya yardımcı olur:

  1. Kan testleri
  2. Dışkı testleri
  3. Karın röntgeni

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer?

Bu hastalığın tedavi edilmesi kolaydır. Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı erken saptanırsa iyileşme kolay bir şekilde sağlanabilir. Probleme neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir fakat bundan evvel bebeğe antibiyotik veya serum verilerek mevcut bulguların giderilmesi amaçlanır.

Şayet bu tedavi yöntemleri ile sorun geçmezse bağırsak düğümlenmesinin tedavisi için ameliyat uygulanır.

Bu hafif bir cerrahi operasyon olabilir. Fakat tıkanıklık ileri boyuttaysa bağırsağın bir kısmını almak gerekebilir. Ameliyatın ardından tam iyileşme ihtimali son derece fazladır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...