Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir? Uzman Doktor Cevaplıyor

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir? Uzman Doktor Cevaplıyor

Balık yağı, yetişkinler tarafından sıkça kullanılan takviye vitaminlerdendir. Peki, (Bebeklerde ve çocuklarda balık yağı kullanılabilir mi? Kaç aylık bebeğe

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir? Uzman Doktor Cevaplıyor

Balık yağı, yetişkinler tarafından sıkça kullanılan takviye vitaminlerdendir. Peki, (Bebeklerde ve çocuklarda balık yağı kullanılabilir mi? Kaç aylık bebeğe balık yağı verilir? Balık yağı bebeklerde iştah açar mı? 6, 10, 18 aylık bebeğe balık yağı verilir mi?) İşte tüm bu sorularınızın cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz. 

Bebeğinizin beslenmesine balık yağı eklemek garip gelebilir fakat balık yağı bebeğinizin beslenmesi için hayati öneme sahip bir takviyedir. Balık yağı,bebeğin doğumdan sonraki ilk yılında bilişsel, motor ve görsel gelişimine yardımcı olan yüksek miktarda DHA içerir.

Balık yağının bebeklere ve çocuklara faydaları

Besin deposudur

Balık yağı, evladınızın fiziksel ve zihinsel gelişiminin en üst düzeyde olmasını sağlayan besinleri içerir. Bu yağ, A ve D vitamini, omega-3 yağ asitleri ve DHA bakımından zengin bir kaynaktır.

Civa içermez

Civa, beyine ve vücut sağlığına çok zarar veren bir maddedir. Balık yağı takviyelerinin çoğu civa içermez. Balık yağı üreticileri az civa içeren balıkları kullanır ve civa bulaşıklarını ayırmak için bazı üreticiler yağı distile ederler. 

Beyin fonksiyonlarının sağlıklı gelişimine yardım eder

Balık yağında bulunan DHA, bebek ve çocuklarda beyin hücreleri arasındaki bütünlüğü korumaya yardımcı olur ve nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır. 

Psikolojiye iyi gelir

Düzenli balık yağı tüketimiyle bebeğiniz, çocuğunuz, bütün gün mutlu olur ve gülümser. Yani bebeğinizin huysuzluk nöbetlerini durdurmak için, doktorun onayıyla ona balık yağı verebilirsiniz.

Görme duyusunu keskinleştirir

Balık yağındaki DHA, bebeklerdeki görme yeteneğini güçlendirir. Balık yağı A vitamini bakımından zengin olduğundan bebeğin, çocuğun göz sağlığını da korur.

Kemikleri güçlendirir

Balık yağı, D vitamininin zengin bir kaynağı olmasıyla kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kemiklerdeki mineral yoğunluğunu korumada da hayati rol oynar.

Bağışıklığı güçlendirir

Balık yağının içeriğindeki yüksek miktarda yağ asidi, bağışıklığı güçlendirerek evladınızı öksürük, grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonel hastalıklardan korur.

Egzamayı önler

Egzama, bebeklerde ve çocuklarda yaygın görülen bir cilt problemidir. Egzamayı önlemek ve tedavi etmek için bebeğinize doktorunuzun önereceği dozda balık yağı verin. Çocuklukta egzama ciltte yama şeklinde kuruluklar, pul pul döküntüler şeklinde belirtiler verir. Şiddetli vakalarda ise ciltte çatlama ve kanamaya neden olur. Balık yağındaki omega 3 yağ asitleri egzama belirtilerini de hafifletir.

Bebekler ve çocuklar için balık yağı takviyeleri

Balık yağı ilacı yerine bebeğinizin, çocuğunuzun bu yağı balık tüketimi ile alması daha sağlıklı olacaktır. Ancak evladınız yağlı balıklar yemekten hoşlanmıyorsa günlük olarak takviye vermek iyi bir fikirdir. Evladınıza balık yağı vermeden önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeklere balık yağı ne zaman verilir, balık yağı bebeklerin iştahını açar mı?

Sual: Bebeğim 6 aylık, 1 yaş altı bebekler için balık yağı kullanmak uygunmudur?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halit Özkaya'nın cevabı: (1 yaş altı bebeklerde balık yağı kullanımı önerilmemektedir.)

Sual: Bebeklerde balık yağı iştah açar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Barış İlhan'ın cevabı: (Balık yağı çocukta eğer eksiklik varsa iştahını artırabilir.)

Gıda alerjisi endişesi

Bebeğinize balık yağı verdikten sonra alerji belirtileri gözlemleyin, şayet alerji geliştiyse, 4 gün içinde herhangi bir yeni gıdayı bebeğinize tanıtmamanızı öneririz. Bazı alerji belirtileri şu şekildedir:

Bebeklerde balık yağı alerjisi belirtileri

  1. Mide bulantısı
  2. Geğirme
  3. Ciltte döküntüler
  4. Kanama
  5. Yüzün, dil ve dudakların şişmesi 
  6. İshal
  7. Kusma 

Belirtiler bebekten bebeğe göre değişir. Nefes almakta zorlanma gibi bebekte şiddetli belirtiler varsa derhal doktora başvurun.

Bebekler ne zaman balık yağından uzak durmalıdır?

Bebeğinizde kanama bozukluğu hastalığı varsa

Bebeğinizin balık alerjisi varsa 

Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru cevaplar soru soran şahsa münhasırdır. Doktorunuza danışmadan bebeğinize, çocuğunuza balık yağı vermeyin. 

Bebeklere Balık Ne Zaman Verilir? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...