Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerin Saçları Ne Zaman Dökülür Ne Zaman Biter

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerin Saçları Ne Zaman Dökülür Ne Zaman Biter

Yaşamın ilk altı ayında saç dökülmesi bebekler için normal bir durumdur. Hemen hemen tüm yenidoğanlar, olgun saç kökleri çıkmadan önce saçlarının bir kısmını veya tamamını kaybederler. Yeni doğmuş bir bebeğin hormon seviyeleri doğumdan hemen sonra

Bebeklerin Saçları Ne Zaman Dökülür Ne Zaman Biter

Bebeklerde Yeni Doğan Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

Yaşamın ilk altı ayında saç dökülmesi bebekler için normal bir durumdur. Hemen hemen tüm yenidoğanlar, olgun saç kökleri çıkmadan önce saçlarının bir kısmını veya tamamını kaybederler. Yeni doğmuş bir bebeğin hormon seviyeleri doğumdan hemen sonra düşer ve hormonlardaki bu düşüş bebeklerde saç kaybına yol açar.,

Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Hormonlarda Düşüş

Yenidoğanlarda saç dökülmesi genellikle hormon seviyesindeki düşüşten kaynaklanır. Bebek anne karnındayken hormon düzeyleri yüksektir. Doğduktan sonra hormonların miktarında belirgin azalma yaşanır. Bu da bebekte saç dökülmesi meydana getirir. Saçlarda dökülme bebek doğar doğmaz başlayabileceği gibi, 3-4 hafta sonra da başlayabilir.

Bebek doğduktan ilk 6 ay boyunca saç dökülmesi sürebilir. 6 aydan sonra dökülme de geçer.

Yastığa Sürtünme

Bebekler ilk 6 ay boyunca yaşamının büyük bir bölümünü yatarak geçirir. Bebekler oturmaya başlayana kadar bu böyle sürer. Devamlı yattığı için saçları sürekli yastığa sürtünür. kafasının bu bölgelerinde dökülme olması gözlemlenebilir. Bu saç dökülmesi tipine basınç alopesi veya sürtünme alopesi denilmektedir. Bebek oturmaya başlayınca ve yatarak geçirdiği vakit azalınca bu saç dökülmesi de durur.

Yetersiz Beslenme

Beslenme bozukluğu bebeklerde saç dökülmesi nedenleri arasındadır. Yeteri kadar çinko ve demir alamaması saç dökülmesini beraberinde getirebilir. Fakat bugün gelişmiş ülkelerde böyle bir problemle çok az karşılaşılır.

Saçlı Deri Enfeksiyonları

Bebekler tinea capitis (halka kurdu) ya da bakteriler nedeniyle enfeksiyon kapabilir. Bu zararlı mikroorganizmalar saç dökülmesi yapabilir. Saçkıran hastalığı bebekte saç kaybına yol açabilir.

Kansızlık

Bebeklerde saç dökülmesinin en yaygın sebeplerinden biri de kansızlık ve demir eksikliğidir. Bunun teşhisi kan testiyle konulabilir. Demir eksikliği mevcut olan bebekler balık, et, pekmez gibi yiyeceklerle beslenmelidir.

Yanlış Saç Modeli

Bebeklerin saçları uzadığında onları sıkı bir şekilde örmekten veya böyle bağlamaktan uzak durmalıdır. Yoksa bu da saç dökülmesine sebebiyet verebilir.

Raşitizm Hastalığı

Bebeklerin saçlarında dökülme çoğu zaman bir sağlık sorunu olduğunu göstermez. Ancak nadiren de olsa bir hastalıktan kaynaklanabilir. Raşitizm buna örnektir.

Alerji

Bebeğinizin egzama rahatsızlığı varsa, kullandığınız masaj yağına veya bebe şampuanına alerjisi mevcutsa saç dökülmesi olabilir.

Bebeklerde Saç Nasıl Gürleşir?

  1. Bebeğinizi banyo yaptırdığınızda saç derisine badem yağıyla hafifçe masaj yapın. Ancak fazla bastırmaktan kaçının, nazik hareketlerle yapmaya özen gösterin. Bu yöntemin saç gürleştirdiği uzmanlar tarafından bildirilmemiştir fakat annelerin deneyimleri badem yağının bebek saçına iyi geldiğini göstermektedir.
  2. Bebeklerde saç gürleştirme için aloe vera jeli de kullanılabilir. Aloe veranın içerisinden çıkan jel su ile karıştırılır. Bebek banyo yaptıktan sonra saçları bu karışımla yıkanır. Daha gür saçlara sahip olmasına yardım edecektir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Durdurulur?

Bebeklerde saç dökülmesinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Bebeğinizin saçı dökülüyorsa onu çocuk doktoruna götürmelisiniz.

  1. Eğer bunun altında yatan sebebin enfeksiyon olduğu düşünülüyorsa saç derisindeki patojenlerin giderilmesi amacıyla ilaçlı şampuan kullanımı önerilebilir.
  2. Saçlı deride egzama oluştuysa krem verilerek iltihap tedavisi uygulanabilir.
  3. Saç derisindeki çatlamayı engelleyen ve dökülmenin önüne geçen losyonlardan ve bebek yağlarından da faydalanılabilir.
  4. Mantarı önleyen topikal merhemler ise saçkıran enfeksiyonunu iyileştirir. Enfeksiyon şiddetliyse ağızdan ilaç alması gerekebilir. Bu, daha hızlı ve etkin çözüm olacaktır.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...