Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bezelyenin Zararları ve Faydaları Nelerdir Tam Liste

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bezelyenin Zararları ve Faydaları Nelerdir Tam Liste

Bezelye bin bir derde deva çok sağlıklı bir sebzedir. Kanseri önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, göz sağlığını korur…Tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra bezelyenin bazı yan etkileri de söz konusudur. Bu etkilerden en bilineni bezelyenin gaz

Bezelyenin Zararları ve Faydaları Nelerdir Tam Liste

Bezelye bin bir derde deva çok sağlıklı bir sebzedir. Kanseri önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, göz sağlığını korur… Tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra bezelyenin bazı yan etkileri de söz konusudur. Bu etkilerden en bilineni bezelyenin gaz yapıcı bir besin olmasıdır. Emziren annelerde, hamilelerde ve bebeklerde de gaz yapabilir.

Bezelye Gaz Sancısına Neden Olur mu?

Bezelye, fitik asit ve lektin gibi besin emilimini engelleyebilecek maddeler içerir. Bu maddeler gaz sancısı dahil sindirim sorunlarına neden olabilir

Bezelyenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

  1. Bezelye vücut sağlığının korunmasına yardımcıdır. Çok fazla tüketilmesi çeşitli yan etkilere sebep olabilir.
  2. Aşırı derecede bezelye yemek vücudumuzda ürik asit birikimine yol açabilir. Bunun sonucunda gut hastalığı ortaya çıkar. Gut, ürik asitlerin eklemlerde toplanmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Şiddetli ağrı ile seyreder.
  3. Bağışıklık sistemimiz, aslında zararı olmayan herhangi bir maddeyi tehlikeli olarak algılayıp savunmaya geçebilir. Buna alerjik reaksiyon denir. İşte söz konusu durum, kimi zaman bezelye yedikten sonra da oluşur. Nadir de olsa bazı kişilerde bezelyeye karşı alerji gelişebilir.
  4. Bezelye alerjisi çocuklarda da, yetişkinlerde de gözlemlenebilir. Genelde hafif olmasına rağmen bazen şiddetli semptomlara yol açabilir.
  5. Böbreklerinden rahatsız olanlar fazla bezelye tüketmemelidir. Yoksa mevcut hastalık kötüleşebilir.
  6. Bezelye vücutta oksalat üretimine sebep olur. Bu madde kalsiyum emilimini engeller. Aşırı bezelye tüketimi sonucunda kalsiyum eksikliği meydana gelir.

Bezelyenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Yeşil bezelye düzenli olarak tüketilirse kanser riskini azaltır. Çünkü yeşil bezelye antioksidan içeriğine sahiptir, iltihabı hafifletir.
  2. En iyi bitkisel protein kaynaklarından biri bezelyedir. Bu lezzetli besin, lif bakımından oldukça zengindir.
  3. Şeker hastalığının (diyabetin) engellenmesinde rol oynar. Diyabet hastaları da bezelyeyi güvenle tüketebilir. Kan şekerini dengeleyen bezelye, diyabete bağlı şikâyetlerin kontrol altına alınmasında etkilidir.
  4. Bezelyenin yararları sindirim sistemi üzerinde de kendini gösterir. Yüksek lif oranıyla bezelye; mideye, bağırsaklara ve sindirim sistemindeki diğer organlara çok iyi gelir.
  5. Bezelye tüketimi kronik hastalıkların önlenmesine de yardımcıdır.
  6. Kaliteli antioksidanlar içeren bezelye vitamin ve mineral deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. A, C, E vitaminleri ihtiva eder. Çinko, bakır, manganez, demir ve kalsiyum mineralleri açısından harika bir kaynaktır.
  7. Bol miktarda folik asit barındıran bezelye hamilelikte de gönül rahatlığıyla yenebilir. Gebelikte beslenme programına mutlaka dâhil edilmesi gereken bezelye, anne karnındaki fetüsün gelişimine büyük katkıda bulunur.
  8. Hücrelerin deformasyona uğramasını önler ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  9. Tam bir kalsiyum hazinesidir. Bu özelliğiyle kemik erimesine (osteoporoza) karşı korur.
  10. Yapısındaki antioksidanlarla serbest radikallere savaş açan bezelye, cildin daha genç görünmesini destekler.
  11. Bezelyede yer alan K vitamini ise Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  12. A vitamini de bezelyenin muhtevasında bulunan en değerli besin öğelerindendir. Göz sağlığının dostu olan A vitamini, bezelye tüketilerek belli oranda alınabilir. Öte yandan bezelye önemli, karotenler ve lutein gibi güçlü antioksidanlara da sahiptir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...