Böbrek İltihabı Tehlikeli midir Bitkisel Tedavisi Nasıldır?
Pyelonefrit olarak da bilinen böbrek enfeksiyonu; genellikle idrar yollarında meydana gelen bakteriyel enfeksiyonun üretra ile mesaneye ve en sonunda böbreklere kadar yayılması ile meydana gelmektedir. Bu durum bir veya her iki böbreği birden etkileyebilir.
Kadınların (özellikle de gebeler) erkeklere oranla böbrek enfeksiyonu yaşama riskleri daha yüksektir. Böbrek enfeksiyonu riski cinsiyet dışında arttıran risk faktörleri şunlardır: idrar yollarında tıkanıklık, diyabet nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması, HIV veya bazı hastalıklar için kullanılan tedavilerin yan etkileri, üriner kateterin uzun süreli kullanımı, böbrek taşları ve böbreklerde idrar akışını engelleyen durumlar.
Eğer böbrek enfeksiyonu zamanında tedavi edilmezse, böbreklerde ciddi ve kalıcı komplikasyonlara yol açabilir. Böbrek enfeksiyonu için genellikle antibiyotikler önerilse de evde kullanılabilecek belirtileri azaltan ve iyileştirmeyi hızlandıran doğal tedavi yöntemleri de vardır.
Böbrek Enfeksiyonu (Böbrek İltihabı) Belirtileri Nelerdir?
Böbrek Enfeksiyonu (Böbrek İltihabı) Neden Olur?
Böbrek Enfeksiyonu (Böbrek İltihabı) İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Böbrek enfeksiyonu durumunda Üroloji bölümüne gidilir
Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi
Antibiyotik Kullanımı
Antibiyotik kullanımı böbrek enfeksiyonunu tedavi için en sık kullanılan yöntemdir. Antibiyotik kullanımından 1 hafta sonra böbrek enfeksiyonunda iyileşme fark edilcektir.
Böbrek Enfeksiyonu (Böbrek İltihabı) Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eğer böbrek enfeksiyonu tedavi edilmezse aşağıdakiler gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir:
Böbrek yaralanması: Böbrek yaralanması kronik böbrek hastalıkları, tansiyon yüksekliği ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
Kan zehirlenmesi (septisemi):Böbrekler kanı süzer ve bu süzülen kan bütün vücutta dolaşır. Böbrek enfeksiyonu bakterilerin bütün kan dolaşımına yayılmasına sebep olur.
Gebelik komplikasyonları: Gebelik süresince böbrek enfeksiyonu yaşayan kişilerde bebeğin düşük kiloda doğması riski yükselir.
Böbrek Enfeksiyonu (Böbrek İltihabı) İçin Doğal Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Sıvı Tüketiminin Arttırılması
Böbrek enfeksiyonu olması durumunda sıvı alımının arttırılması hem belirtileri azaltacak hem de iyileşme sürecini hızlanır. Sıvı; vücuttaki bakteri, atık ve toksin maddelerin böbreklerden atılmasına yardımcı olarak böbrek sağlığını ve temizliğini korur.
UYARI: Böbrek enfeksiyonu iyileşinceye dek kahve ve alkollü içeceklerden kaçınmalısınız.
Maydanoz Suyu
Maydanoz suyu; idrar akışını arttıran böbrekler için mükemmel bir temizleyicidir. Böbreklerdeki zararlı toksin ve mikroorganizmaların atılmasını sağlar.
Yoğurt
Yoğurtta bulunan antioksidan ve probiyotikler böbrek enfeksiyonunu tedavi ederken aynı zamanda enfeksiyonun tekrarlamasını engeller. Yoğurtta bulunan aktif bakteriler; zararlı bakterilerin idrar yollarındaki epitel bakterilere yapışmasını engeller. Dahası yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sıcak Su Kompress
Böbrek enfeksiyon durumunda alt karın, sırt ve kalçada ağrı yaşanması çok yaygındır. Ağrıyı azaltmak, karındaki kasları rahatlatmak ve mesanedeki basıncı rahatlatmak için sıcak kompress uygulayabilirsiniz. Sıcak aynı zamanda enfeksiyonun azalması için de çok yardımcıdır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinde bulunan malik asit; güçlü antibakteriyel özellikler göstererek böbrek enfeksiyonu tedavisinde yardımcı olur. Dahası elma sirkesi vücuttaki pH dengesini sağlar ve enfeksiyonun yayılmasını önler.
Sarımsak
Sarımsakta bulunan doğal antibiyotik özellikler böbrek enfeksiyonu için çok faydalıdır. Dahası sarımsak etkili idrar sökücü özellikler göstererek vücuttaki zararlı toksin ve mikroorganizmaların atılmasına yardımcı olur.