Böğürtlen Kilo Aldırır mı Zayıflatır mı
Böğürtlen bin bir derde deva zayıflatıcı özelliği bulunan kalorisi düşük harika bir meyvedir. Kurutulmuş, dondurulmuş veya taze olarak tüketilen böğürtlenin her hâli çok faydalı ve lezzetlidir. Böğürtlen ile komposto, marmelat ve konserve gibi pek

Böğürtlen bin bir derde deva zayıflatıcı özelliği bulunan kalorisi düşük harika bir meyvedir. Kurutulmuş, dondurulmuş veya taze olarak tüketilen böğürtlenin her hâli çok faydalı ve lezzetlidir. Böğürtlen ile komposto, marmelat ve konserve gibi pek çok şey yapmak mümkündür. Sağlıklı tatlı ve dondurma tariflerinde kendine sıklıkla yer bulan bu meyve Smoothi yapımında da olmazsa olmazdır.
Böğürtlen Kaç Kaloridir?
- 1 adet böğürtlen 3 kaloridir.
- Diyetisyen Merve Öz 1 avuç böğürtlenin yaklaşık olarak 60 kalori olduğunu bildirmektedir.
- 1 su bardağı böğürtlen 62 kalori olduğu bilinmektedir
- Diyetisyen Nesrin Eriş 100 gram böğürtlenin 58 kalori olduğunu bildirmektedir.
Böğürtlen Zayıflatır mı?
Böğürtlen kalorisi düşük bir besindir. Ayrıca tam bir lif hazinesidir. İçerdiği yoğun miktardaki lif sayesinde bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar, ödem söktürücüdür. Aynı zamanda çabuk acıkmayı engeller, kişiyi uzun süre tok tutarak zayıflama sürecini destekler.
Böğürtlen, kateşinler gibi antioksidanlar açısından zengindir, bu özelliği ile karın yağlarını yakar göbek eritir.
Böğürtlen, fincan başına sadece 62 kalori içerir ve fincan başına sadece 7 gram ile en az şeker içeren meyveler arasındadır. Zayıflamak isteyen kişiler şeker oranı yüksek gıdalardan kaçınmalıdır.
Böğürtlenin fincan başına 8 gram lif içerdiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Lifli yiyecekler uzun süre tok tutup zayıflamaya yardımcı olur, sindirim sisteminizin sorunsuz çalıştırır, böylece vücudunuz yağlardan ve toksinlerden arınırı.
Böğürtlenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Böğürtlen bolca antioksidan ihtiva eder. Bu özelliğiyle kanserin önlenmesinde etkilidir. Sindirime yardımcıdır, vücut direncini artırır, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür, hafızayı kuvvetlendirir.
- A, B1 (niasin), B2 (riboflavin), B3, B6, folik asit (B9) vitaminleri barındırır. Elbette böğürtlendeki vitaminler bu kadarla sınırlı değildir. C, E, K vitaminleri de ihtiva eden böğürtlenin vitamin deposu olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca böğürtlen demir, çinko, bakır, magnezyum, sodyum, kalsiyum, potasyum açısından da iyi bir kaynaktır. Kısaca böğürtlenin besin değeri çok yüksektir.
- Yüksek oranda potasyum içermesinden dolayı böğürtlen, tansiyonun dengelenmesinde de rol oynar. Hipertansiyona iyi gelir, kan basıncını düzenler.
- Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de böğürtlenin sahip olduğu diğer önemli bileşenlerdendir.
- Böğürtlende yer alan magnezyum, K vitamini ve kalsiyum, menopoz sürecindeki şikâyetleri de hafifletir. Bu dönemde meydana gelebilecek kemik erimesi gibi çeşitli hastalıkların önlenmesinde de böğürtlenin katkısı büyüktür.
- C vitamini deposudur. Bu yüzden vücudun savunma sistemi için çok mühimdir, hastalıklara karşı direncimizi artırır.
- Antosiyanin adlı bir pigment ihtiva eder. Bununla diyabet hastalığının engellenmesine yardımcı olur.
- Böğürtlen kanı toksinlerden arındıran bir meyvedir. Başta idrar yolu iltihabı olmak üzere vücutta meydana gelen her türlü iltihaplanmaya faydalıdır.
- B grubu vitaminlere sahip olan böğürtlen hafızanın dostudur. Çocukların büyüme ve gelişimini de destekler.
- Böğürtlenin cilde faydaları da çoktur. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesinde etkilidir. Bunun için çeşitli cilt bakım ürünlerinin içeriğinde böğürtlen özlerine yer verilmektedir.
- Ham böğürtlen tüketimi ishali keser, olgun böğürtlen yemek de kabızlığı giderir.
- Böğürtlen, muhtevasında yoğun potasyum bulundurur. İnsülin hormonunun düzenlenmesinde payı vardır. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. Ölçülü tüketmek şartıyla, diyabet hastalarına iyi gelir. Glisemik indeksi düşüktür. Diyabetli bireylerin aşırıya kaçmadan böğürtlen yemesinde bir sakınca yoktur.
- Lutein maddesi ile güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini önler. Böğürtlenin bu özelliğinden yararlanabilmek için düzenli tüketmek gerekir.
Böğürtlenin Besin Değeri
Porsiyon Miktarı: 100 gr
- Kalori (kcal) 58
- Toplam yağ 0,5 g
- Doymuş Yağ 0 g
- Çoklu Doymamış Yağ 0,3 g
- Tekli Doymamış Yağ 0 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 1 mg
- Potasyum 162 mg
- Karbonhidrat 10 g
- Diyet Lifi 5 g
- Şeker 4,9 g
- Protein 1,4 g
A Vitamini 214 IU C Vitamini 21 mg
Kalsiyum 29 mg Demir 0,6 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0 mg
Kobalamin 0 µg Magnezyum 20 mg
- A Vitamini 5 μg
- A Vitamini IU 46 IU -
- B6 Vitamini 0 mg
- B12 vitamini 0 μg
- C vitamini 4.7 mg
- E Vitamini 0.9 mg
- K vitamini 5.9 μg
- Kafein 0 mg -
- Kalsiyum 5 mg
- Demir 0.2 mg
- Magnezyum 4 mg
- Fosfor 11 mg
- Çinko 0.2 mg
- Bakır 0.2 mg
- Manganez 0.3 mg
- Retinol 0 μg -
- Likopen 0 μg -
- Tiamin 0.1 mg
- Riboflavin 0.1 mg
- Niasin 0.3 mg
- Folat 11 μg
Diyetisyen Elif Yıldırımdan Böğürtlenli Smoothie Tarifi
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 10 adet böğürtlen (donmuş ya da taze)
- 2 yemek kaşığı yulaf
- Buz (isteğe bağlı)
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin.