2022-01-22 20:30:04 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:56:38

Bu kiste dikkat! Yayılmıyor ama ağrısı dayanılmaz

Ganglion kisti, cilt yüzeyinin altında, tendonlar veya eklemler boyunca görülen yuvarlak, içi sıvı dolu kitlelere denir. Genellikle el bileklerinde meydana geldiklerinden dolayı el bileği kisti olarak da bilinir. Ganglion kistleri yakındaki bir sinire baskı uygularsa bölgede ağrıya da neden olabilir.

Bu kiste dikkat! Yayılmıyor ama ağrısı dayanılmaz

Ganglion kistleri, el bileğinde, ayak bileğinde hatta ayakta görülebilen kansersiz, iyi huylu kitlelere denir. Çoğu ganglion kisti bir süre sonra kendiliğinden kaybolduğundan tedavi gerektirmez.

GANGLİON KİSTİ NEDİR?

Ganglion kisti cildin hemen altında meydana gelen küçük, içi sıvı dolu yumrulara denir. Ganglion kistleri eklemlere yakın yerlerde görülür.

GANGLİON KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. El bileğinde, parmakta veya ayakta, yuvarlak şekilde olan, hareket etmeyen yumuşak bir yumru veya kütle.
  2. Ganglion kistleri bir sinire baskı yapıp yapmadıklarına bağlı olarak ağrı yapabilir yahut yapmayabilir.
  3. Ganglion kistlerinin boyutu bezelye büyüklüğünden, bir golf topunun boyutuna kadar değişkenlik gösterebilir. Genellikle bezelye büyüklüğünde oldukları görülür.

GANGLİON KİSTİ NEDEN OLUR?

Ganglion kistinin nedeni henüz belirlenememiştir. Ancak eklemlere darbe alma veya cilt dokularında bozulmalardan dolayı meydana geldiği düşünülmektedir.

GANGLİON KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ganglion kistlerinin yaklaşık %50'si tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolur. Ancak ağrıya sebep oluyorsa doktor ağrı kesici ilaç reçete edebilir yahut enjektör yardımı ile kistin boşaltılması tedavi yoluna gidebilir.

“Ganglion kisti ağrı yapabilir!”

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden El Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel,  çok sık karşılaşılan ganglion kistleri hakkında bilgiler verdi.Dr. Öğr. Üyesi Uzel; ganglion kistlerinin el ve el bileği çevresinde eklem ve komşu tendonlarda oluşan iyi huylu kistler olduğunu belirtti ve şunları ekledi "Ganglion kistleri kötü huylu değildir yani kansersizdir. Sıklıkla el bileğinin arkasında görülse de bileğin avuç içi tarafı, parmakların avuç içi tarafındaki ilk boğumunda ve parmağın uç eklemlerinde görüldüğü de olabilir. Yalnızca meydana geldiği bölgede kalan ve başka bölgelere sıçramayan ganglion kistlerinin yapısı gereği bir sap şeklinde olup içi jöle kıvamlı sıvı ile doludur. Bu kistlerin boyutları farklı olabilir ve zamanla boyutunda büyüme ve küçülmeler olabileceği gibi kendiliğinden yok olabilir. Ganglion kistleri çoğunlukla kişide herhangi bir ağrı veya sızıya sebep olmadığı gibi nadir de olsa bulunduğu bölgedeki sinire baskı uyguladığı için hafif ağrılara yol açabilir."

“Kireçlenme sorunu yaşayanlar ve el bileğini sık kullananlar risk altında”

Dr. Öğr.Üyesi Uzel sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ganglion kistleri; erkeklere oranla kadınlarda, osteoartrit yani kireçlenme problemi olanlarda, önceden tendon ve eklemlerde yaralanma geçmişi olanlarda ve el bileğini sıklıkla çalıştırmayı gerektiren işleri yapan kişilerde görülmektedir. Kesin sebebi bilinmeyen bu kistlerin teşhisinin çoğunlukla el bileğinde şişliğin belirlenmesi ile basit şekilde yapılması mümkündür. Şekli oval veya yuvarlak şekilde olup yapısı bazen yumuşak ama bazen de sert olabilir.  Ganglion kistleri avuç içindeki meydana geldiğinde sert şekilde olur ve ağrıya sebep olur. Şişliğe sebep olan ganglion kistlerinin detaylı teşhisinin yapılması için bazen bilgisayar grafi, ultrasonografi ya da MR görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir."

“Ganglion Kistler Enjektör ile Boşaltılabilir”

Dr. Öğr. Üyesi Uzel; ganglion kist vakalarında genellikle cerrahi tedaviye başvurulmadığını belirtti ve "Ganglion kistlerinin hastada herhangi bir şikayete ve rahatsızlığa sebep olmadığı durumlarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmadığını ifade etmiştir. Şikayeti olmayan hastalardaki kistler takip edilir ve birçok ganglion kisti müdahale gerektirmeden kendiliğinden yok olmaktadır. Fakat eğer hastada ağrı varsa hastaya atel verilebilir ve ilaç reçete edilebilir. Buna ek olarak ağrıya yol açan ganglion kistlerinin içindeki sıvı; enjektör ile boşaltılabilir. Enjektör ile kistin içinin boşaltıması poliklinik ortamında kolay şekilde uygulanabilir fakat kist sonradan tekrarlayabilir. Uygulanan bu tedavilere rağmen kist geçmezse veya tekrarlarsa kist açık ameliyat veya artroskopik yöntemle kullanılarak çıkartılabilir. Bu yöntemler cerrahi uzmanlık gerektirir ve kistin kendisi ile birlikte kök ve sap kısmı da takip edilip sebep olan eklem ya da tendon kılıfından çıkarılması sağlanmış olur. Yalnızca kistin çıkartılması ganglion kistlerinin tekrarlamasına yol açacaktır. "

Ganglion Kisti Bitkisel Tedavisi İçin 6 Yöntem Tıklayınız

Mavi Kadın