Bursa domatesiyle taş gibi salça tarifi! Yıllarca bozulmuyor
Bursa domatesinden taş gibi kilo kilo salça çıkıyor. Yapımı ise oldukça zahmetsiz. Hem yemekleriniz lezzetlenecek hem salça almaktan kurtulacaksınız. İşte Bursa domatesiyle salça yapımı
Bursa domatesiyle kavanoz kavanoz salça yapın. Etli yapısıyla bilinen Bursa domatesinin tadını salçanızda da hissedeceksiniz. Oldukça lezzetli olan bu salçanın yapımı da çok kolay. İşte evde Bursa domatesiyle salça yapımı ve püf noktaları...
YEMEKLERİNİZE RENK KATACAK: BURSA DOMATESİ
Bursa domatesiyle yapacağınız bu salça yıllarca bozulmuyor. Tadı ün salmış Bursa domatesi yemeklerinize de ayrı bir renk katacak. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz salçayı gönül rahatlıkla tüketebilirsiniz.
BURSA DOMATESİYLE SALÇA YAPIMI:
Domates salçası için toplamda 11 kiloolgun sivri domates kullanın. Verim almak istiyorsanız, kesinlikle iyi olgunlaşmış, yeşil yerleri olmayan etli domatesleri tercih etmelisiniz.
Domatesleri birkaç kez yıkadıktan sonra, yeşil kısımlarını ayıklayarak doğramaya başlayın. İsterseniz yeşil kısımları tamamen çıkarmak zorunda değilsiniz.
Domatesleri robottan geçirdikten sonra, büyük bir tencereye aktarın. Derin bir tencere kullanmaya özen gösterin çünkü domatesler kaynadıkça hacim kazanacak. Eğer tencereniz yeterince büyük değilse, iki tencere kullanabilirsiniz.
Domateslerin üzerine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra en az 3 saat bekletin. Bu süre zarfında kabuklar yumuşayacak.
Sonra geniş bir kasenin üzerine çelik bir süzgeç yerleştirerek domatesleri süzmeye başlayın. Elinizle yoğurarak domateslerin alt kısmına geçmesini sağlayın. Kabuklar ve çekirdekler üstte kalacak. Tuzlu suda bekleyen domatesler, bu aşamada oldukça kolay süzülüyor.
Süzme işlemi tamamlandığında, kaynatmaya geçiyoruz. Süzme işlemi tamamlanan domatesleri tencereye dökün. Tencerenin derinliği 15 cm ve çapı 40 cm, bu 11 kg domates için yeterli. Ocağın altını en yüksek ayara getirin ve kaynamaya bırakın. Salçanın hızlıca buharlaşması için yüksek ateşte kaynatmalıyız.
Kaynama esnasında, salçayı karıştırmayı unutmamalısınız. Bu, dibinin tutmasını önleyecek. Bir saat kaynadıktan sonra, salçanın hacminde azalma olduğunu göreceksiniz. Her saat başı, kaynamayı takip edin. İki saat sonunda, salça neredeyse yarıya inecek ve buharlaşma gayet güzel ilerleyecek.
Toplamda 3,5 saat kaynattıktan sonra, salçaya yarım su bardağı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, ancak tuzsuz yapmamanızı öneririz.
Karıştırdıktan sonra, salçayı kaplara aktarın ve bir gün boyunca güneşte bekletin. Güneşli bir yerde yaşıyorsanız, salçanızın daha koyu ve renkli olması için bu süreci uzatabilirsiniz.
Salçayı güneşte bekletirken sık sık karıştırmayı unutmayın. Aksi takdirde kuruyabilir. Daha sonra kavanoza yerleştirip, üzerine zeytinyağı dökün ve kapaklarını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen, serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun!
Editör : Ayşe Aslan