Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ceviz Aşısı Çeşitleri ve Aşı Yapma Zamanı Nedir

Mavi Kadın>Yaşam>Ceviz Aşısı Çeşitleri ve Aşı Yapma Zamanı Nedir

Aşılama, ağaçların dokularını yenilemek için yapılır. Ceviz aşısının yapılışı kullanım amacına göre farklılık arz etmektedir. Dilcikli aşı, omega aşısı, yarma kalem aşısı ve göz aşısı ceviz aşılamada tercih edilen yöntemlerdir. Bu yöntemlerin arası

Ceviz Aşısı Çeşitleri ve Aşı Yapma Zamanı Nedir

Aşılama, ağaçların dokularını yenilemek için yapılır. Ceviz aşısının yapılışı kullanım amacına göre farklılık arz etmektedir. Dilcikli aşı, omega aşısı, yarma kalem aşısı ve göz aşısı ceviz aşılamada tercih edilen yöntemlerdir. Bu yöntemlerin arasında kalem aşı daha yaygındır.

Ceviz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Ceviz aşısının yapılacağı zaman hangi aşının kullanılacağını göre değişir. Mesela yarma yani kalem aşı ilkbahar başında, Mart, Nisan aylarında. Göz aşısı ise Temmuz, Ağustos ayında yapılır.

Cevizin aşılanması diğer sert kabuklu meyvelere göre daha zordur. Ceviz aşısının kallus oluşması için daha fazla sıcaklık gerektirdiği bilinmektedir.

Ceviz Aşısı Çeşitleri Nelerdir?

Cevizde çeşit değiştirme aşılarının yapılma zamanı çoğunlukla Mart ve Nisan aylarıdır. Temmuz ve Ağustos'ta 2-3 santim çapındaki genç fidanlara göz aşısı yapıldığı da olur.

Ceviz aşısı 4 türe ayrılmaktadır:

Bunlar; omega aşısı, göz aşısı, yarma kalem aşı ve dilcikli aşıdır. Ceviz aşısında dikkat edilmesi gereken mühim hususlardan biri; aşı kalemlerini günlük olarak kesip kullanmaktır.

Ceviz aşısına başlanmadan evvel ağaç kesilir ve böylelikle içerisindeki aşı suyu dışarı çıkarılır.

Ceviz Aşısının Tutması İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Ceviz aşısı öteki ağaçlara yapılan aşılardan daha zor tutmaktadır. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte bugün uygulanan ceviz aşılarının çoğunlukla başarılı olduğu söylenebilir. Ceviz aşısının tutmasını etkileyen faktörler şunlardır:

Nem: Ortamdaki nem, aşılamanın başarılı olmasına yardımcıdır.

Sıcaklık: Ortam sıcaklığı 23 derecenin üzerinde fakat 30 derecenin altında olmalıdır. Bu, ceviz aşısının tutma olasılığını güçlendirecektir.

Aşılama için hangi malzemelerin kullanıldığı: Olumlu sonuç alınabilmesi için kaliteli malzemeler kullanılması gerekir. Aşı bıçağının yüzeyi tek darbede kesebilecek şekilde keskin ve çok düzgün olmalıdır. Aşı yeri bir aşı bandı veya pamuk ipliği ile tutturulmalıdır.

Kalem: İyi gelişmiş, sağlıklı yıllık sürgünler tercih edilmelidir. Kalemin üzerinde bulunan sürmemiş gözlerin, bilhassa 2. göz ile 5. göz arasının kullanılması önerilir. Kesilen kalemlerin aşılamaya kadar ve aşılamanın ardından nemli bir ortamda saklanması gerekmektedir.

Aşının ne zaman yapıldığı: Bu, başarı ihtimalini artıran çok önemli bir faktördür. Anaç fidanların kabuğu ile altında bulunan odunsu dokular kolay ayrılıyorsa aşı yapılacak zaman gelmiş demektir. Bu durum aşı kaleminin yahut aşı gözünün alınacağı sürgünlerde de göz önünde bulundurulması gereken bir ayrıntıdır.

Ceviz İçin Kalem Aşısı Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?

Kalem aşılarda şunlara dikkat edilmelidir:

  1. A) Hava sıcaklığı 20 dereceden fazla olmalıdır.
  2. B) Aşılanacak ağaç bu işlemden 7-10 gün evvel kesilerek aşı suyu akıtılmalıdır. Bir de ağacın dip kısmı yaralanır. (Testerenin odun tabakasına yaklaşık 1-2 mm girebileceği kadar yaralansa yeterlidir.) Aşı suyu buradan da akmalıdır.
  3. C) Aşı zamanında kesim yerinin tazelenmesiyle beraber odun tabakası ile kabuk, gayet kolay bir şekilde birbirinden ayrılacaktır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken şey; kabuğun lifsiz olarak kalkmasıdır.
  4. D) Aşının altından yoz filizler çıkacaktır. Bunları aşı tutuncaya kadar temizlemek gerekir. Aşı tuttuğunda da böyle yapmayı sürdürmelidir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...