Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ceviz Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Ve Cevizin Faydaları Nelerdir?

Mavikadin>Yaşam>Ceviz Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Ve Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ceviz nasıl kurutulur? Makalemizde önce cevizin sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdik, ardından ceviz kurutma işlemini anlattık.

Ceviz Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Ve Cevizin Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde ceviz hasadı yani ceviz toplama zamanı genellikle Eylül ayı ortalarından Ekim sonlarına kadar sürer. (Ceviz nasıl kurutulur?) isimli bu makalemizde önce cevizin sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdik, ardından ceviz kurutma işlemini anlattık.

Yetişkin erkeklerin günde 30-38 gr., yetişkin kadınların ise 21-25 gr. lif almaları gerekir. Diğer kuruyemişlerde olduğu gibi ceviz de lif oranı yüksek besinlerdendir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Ulusal Besin Veritabanı’na göre, 1 su bardağı doğranmış kabuksuz ceviz içi 7.8 gr. lif içerir. Lifli yiyeceklerin sindirim sisteminde uzun süre durup kilo vermeye yardımcı oldukları bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

"The New England Journal of Medicine." (New England Tıp Dergisi)’nde 2013 yılında yayımlanan bilimsel araştırma sonucuna göre, her gün 28 gr. ceviz gibi herhangi bir kuruyemişi tüketmek; kanser ve kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunlarından ölme riskini önemli miktarda düşürüyor. Ceviz, ayrıca yüksek miktarda lif, bakır, manganez, omega 3 yağ asitleri ve protein içeriyor.

Ceviz, B vitamini ve folatın önemli kaynaklarındandır. Folat, kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezi için gereklidir ve kansızlığı önlemeye yardımcı olur. 84 gram ceviz, 84 mcg folat içeriğiyle yetişkinlerde 400 mcg olan folat ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Ceviz, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması için gerekli olan suda çözünür bir vitamin olan B6'dan bol miktarda içerir.  Cevizde ayrıca az miktarda da olsa niasin, riboflavin ve tiamin gibi diğer B vitamini türevleri mevcuttur.

Ceviz, yara iyileşmesi, koku alma duyusu, bağışıklık sistemi fonksiyonu ve birçok enzimin işlevi için gerekli mineral olan çinko içeriği de yüksek bir kuruyemiştir. 84 gram ceviz 2,64 mg çinko muhtevasıyla, "The Institute of Medicine" (ABD Tıp Enstitüsü) tarafından açıklanan bilgiye göre, kadınlarda 8 mg, erkeklerdeyse 11 mg olan günlük çinko ihtiyacı için harika bir kaynaktır.

Ceviz nasıl kurutulmalı?

1.Adım

Cevizin hasat zamanının geldiğini anlamak için bıçak yardımıyla sap kısmından ikiye ayrılır ve cevizin iç kısmını saran kabuklar kahverengiye dönmüşse ceviz artık olgunlaşmış ve toplamaya hazır hale gelmiştir diyebiliriz. Ceviz hasatı genellikle kabuğu çatladığında yapılır ki bu doğru bir uygulama değildir. Çünkü ceviz, zaten kabuğu çatlamadan çok daha önce olgunlaşmıştır ki artık ne kadar süre beklenirse o kadar iç rengi değişir, kalitesi düşer. Cevizin iç rengi ne kadar beyazsa kalitesi o derece yüksektir.

Ceviz Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Ve Cevizin Faydaları Nelerdir?

2. Adım

Ceviz içinde boş yer ve yumuşak bölüm kalmadıysa, odunsu kabuğu sertleştiyse, cevizin içinin arasındaki yenmeyen odunsu kısımlar koyulaşmaya başladıysa cevizi hasat etme yani toplama zamanı gelmiş demektir.

Ceviz Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Ve Cevizin Faydaları Nelerdir?

Toplanılan cevizler yeşil kabuklarından ayrılıp bol su ile yıkanmalıdır. Gölgelik bir yere örtü serilir ve cevizler burada kurumaya bırakılır. Örtü yerine tel ızgara kullanmak daha mantıklıdır, böylece cevizler alttan da hava alıp daha hızlı kurur. Belli aralıklarla cevizler ters yüz edilip daha hızlı kuruması sağlanır. Cevizin kuruduğuna kanaat getirdiğinizde cevizleri toplayabilirsiniz. Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur. Güneşte kurutulan cevizde kararma olduğundan ve güneş, cevizin içindeki yağı bozup cevizin acılaşmasına yol açtığından, cevizlerin gölgede kurutulması güneşte kurutulmasından daha doğrudur.

Ceviz Ne Zaman Ve Nasıl Toplanır, Ceviz Hasadı Ne Zaman Yapılır? Tıklayınız

Kabuklu Ve Yaş Ceviz Nasıl Saklanır? Resimli Anlatım Tıklayınız

Cevizin Sağlığa Zararları Nelerdir, Ceviz Gaz Veya İshal Yaparmı? Tıklayınız

Eldeki Ceviz Lekesi Nasıl Çıkar? Çok Etkili 8 Yöntem Tıklayınız

Ceviz Kilo Yaparmı Yoksa Zayıflatırmı, Ceviz Kaç Kalori? Tıklayınız

Elma Kurusu Nasıl Yapılır? Güneşte Ve Fırında Elma Kurutma Yöntemi Tıklayınız

Patlıcan Nasıl Kurutulur? Resimli Anlatım Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...