Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuğumun Bebeğimin Diş Etleri Şişti Neden Oldu, Ne Yapayım?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuğumun Bebeğimin Diş Etleri Şişti Neden Oldu, Ne Yapayım?

Diş eti şişliği sık karşılaşılan diş eti problemlerindendir. Çocuklarda diş eti şişmesi ise diş fırçalama alışkanlığının olmaması, Tip 1 şeker hastalığı, Down

Çocuğumun Bebeğimin Diş Etleri Şişti Neden Oldu, Ne Yapayım?

Diş eti şişliği sık karşılaşılan diş eti problemlerindendir. Çocuklarda diş eti şişmesi ise diş fırçalama alışkanlığının olmaması, Tip 1 şeker hastalığı, Down Sendromu; Kindler sendromu; Ve Papillon-Lefevre sendromu gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. İşte çocuklarda diş eti şişliğinin nedenleri ve tedavisi

C vitamini eksikliği

Yetişkinlerde günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg, çocuklarda ise 70 mg'dır. Çocuklar genellikle meyve ve sebze gibi besleyici gıdaları yemeyip abur cubur tüketmeyi sevdiğinden, zamanla C vitamini eksikliği yaşayabilirler. Çocuklarda C vitamini eksikliğinin bir belirtisi de diş etlerinde şişmedir. Çocuğunuzu çocuk doktoruna götürüp vitamin testi yaptırarak çocuğun diş eti şişmesinin C vitamini eksikliğinden olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Portakal, kivi, meyve ve sebzeler en önemli C vitamini kaynaklarıdır.

Periodontitis

Periodontitis çocuklarda diş eti şişmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Periodontitis, dişi çene kemiğinde tutan dokuları, diş etkilerini olumsuz etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Diş eti kanaması, diş etlerinde şişme, ağız kokusu periodontitisin temel belirtilerindendir.

Diş çıkarma dönemi

Bebeklerde ve çocuklarda diş eti şişmesi diş çıkarmadan da kaynaklanabilmektedir. Diş etinde kızarıklık, şişme, vücutta ateş diş çıkarırken görülen belirtilerdir.

Yanlış diş fırçalama tekniği

Diş fırçalarken diş etlerinin de sert bir şekilde fırçalanması, diş etlerine zarar verip çocuklarda diş eti şişmesine yol açabilir.

Kronik diş eti iltihabı

Çocukluk döneminde en sık rastlanan dişeti hastalığı kronik marjinal gingivitistir yani kronik diş eti iltihabıdır. Kronik diş eti iltihabında diş etinde şişlikler, dişetinde renk değişikliği, boyut değişikliği, yüzey yapısında değişiklikler görülür. Renk değişikliği, normalde soluk pembe görünen dişetinin daha kırmızı görünüm almasıdır. Boyut değişikliği dişetlerinde şişlik olmasıdır. Şişliğe bağlı olarak daha parlak bir görünümde olan dişetinde yüzey yapısında değişiklik meydana gelir.

Diş macunu alerjisi

Çocuğunuzun kullandığı diş macunu çocuğun diş etlerinde alerjiye neden olup diş etinde şişmeye yol açabilir. Diş macununu değiştirerek bu durumun diş macunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebiliriniz.

İlaçların yan etkisi

Çocuğunuzun düzenli kullandığı ilaçlar varsa yahut son zamanlarda antibiyotik gibi güçlü ilaçlar kullanıyorsa, ilaçlar da yan etki olarak çocuğun dişinde şişme yapabilir.

Çocuklarda diş eti şişmesi nasıl geçer?

Çocuğunuzun diş etleri şişse ve bu durum geçmiyorsa onu en kısa zamanda bir Diş doktoruna götürmelisiniz.  Doktor çocuğun diş etlerini muayne edip bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Çocuklarda diş eti şişliği genellikle diş eti iltihaplanmasından kaynaklandığı için doktorunuz çocuğunuza antibiyotik reçete edebilir.

Bebeklerde, Çocuklarda Diş Ve Diş Eti İltihabı Nedenleri, Tedavisi Tıklayınız

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...