Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durum

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durum

Boşanma davalarında çocuğun üstün yararı adına velayet hakkı genellikle anneye verilir. Ancak bazı koşullar velayetin anneye verilmesine engel olur. Peki hangi durumlarda velayet anneye verilmez?

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durum

Boşanmalarda çocuğun kime verileceği hususunda çocuğun yaşı önemli bir faktördür. 7 yaşına kadar olan çocuklar kural olarak anneye verilir. Annenin çocuğa şiddet uygulaması, kötü alışkanlıkları olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı çocuk babaya verilebilir.

HANGİ DURUMLARDA ÇOCUĞUN VELAYETİ ANNEYE DEĞİL BABAYA VERİLİR?

Bazı durumlarda hakim çocuğun babaya verilmesine karar verir. Çocuğun babaya verilmesine sebep olan koşullar şunlardır:

  1. Anne çocuğu istemiyorsa, çocuğun velayeti anneye değil babaya verilir.
  2. Anne çocuğa şiddet uyguluyorsa, kötü alışkanlıkları varsa, fiil ehliyeti yoksa ve annede akıl hastalığı söz konusu ise hakim velayeti anneye vermemektedir.
  3. Anne çocuğa psikolojik veya fiziksel şiddet uyguluyorsa
  4. Çocuğun bakım ve gözetim sorumluluğunu ihlal ediyorsa
  5. Annenin çocuğuna bakmak için gereken şartları sağlayamaması
  6. Anne ve babanın ekonomik, sosyal ve psikolojik koşullarına göre babaya velayetin verildiği durumlar da söz konusu olabilir.
  7. Annenin hayatında herhangi bir faktörün bebeğin yaşamını olumsuz etkilediği durumda çocuğun velayeti anneden alınıp babaya verilebilir.
  8. Velayet durumunda eğer çocuk 6 yaşından büyükse bu durumda anne ve babadan hangisinin hayat koşulları iyiyse ve daha iyi olanak sağlayacaksa çocuğun velayeti ona verilir.

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durumANNE BABAYI ALDATIRSA ÇOCUK KİME VERİLİR?

Boşanma sebebinin aldatma (zina) ya da evlilikte güven sarsıcı hareket ise bu durum sadakatsizlik olarak görülür ve bu eşin sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesidir. Evliliğin bitmesine yol açan ve diğer eşe olan yükümlülüklerin ihlal edilmesi çocuğun velayet hakkının alınmasını direkt olarak etkilemez. Örneğin, anne eşini aldatmışsa dahi velayet hakkı çocuğun üstün yararı gerekçesiyle anneye verilebilir.

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durum

PSİKOLOJİSİ BOZUK ANNEYE ÇOCUĞUN VELAYETİ VERİLİR Mİ?

Eğer annenin psikolojisi bozuksa ve bu durum çocuğun kişisel ve psikolojik gelişimini kötü etkiliyorsa, çocukla yeterince ilgilenilmiyorsa, bakımı ihmal ediliyorsa ve çocuğun kötü huylar edinmesine sebep olunuyorsa velayet anneden alınıp babaya verilebilir. Bu durumda kararı mahkeme çocuğun menfaatine göre verir.

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durumÇOCUĞUN VELAYETİ KİME VERİLİR? KAÇ YAŞINDAKİ ÇOCUK VELAYETİNİ KENDİ SEÇEBİLİR?

Boşanmalarda çocukların velayeti çoğunlukla anneye verilmektedir. Ayrıca 6 yaşından küçük çocuklar annenin bakımına muhtaç olduğu için hakim yetkisini çocuğu anneye vermekten yana kullanır. Fakat eğer annede psikolojik sorunlar vb. gibi sağlıkl problemleri olması durumunda çocuğu babaya da verebilir.

8 yaşından büyük çocuklarda ise mahkeme velayet kararı için çocuğun kendisine danışır. Bazı davalarda ise çocuğun görüşleri pedagog eşliğinde alınır. 8 yaşından büyük çocuklara sorulur ve çocuk kimde kalmak istiyorsa bu velayet kararını büyük oranda belirler.

Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez? Çocuğun anneye verilmesini engelleyen 8 durum

BABA ÇOCUĞUN VELAYETİNİ NASIL ALABİLİR?

Babanın velayeti anneden almak istemesi durumunda mahkeme annenin yaşam koşullarının çocuğa uygun olup olmadığına bakar. Eğer yaşam koşullarının çocuğa uygun olmadığı kanıtlanırsa çocuk 6 yaşından küçük dahi olsa velayet babaya verilebilir. Ancak 6 yaşından büyük çocukların babaya verilme ihtimali daha yüksektir.

Şayet babanın ekonomik ve sosyal konumu anneden daha iyiyse veya çocuğa daha iyi imkanlar sunabiliyorsa mahkeme velayeti babaya verebilir. Buna ek olarak, annenin evlenmesi de velayetin babaya verilmesini sağlayabilir. Fakat yine de çocuğunun velayetinin babanın alması çok yaygın değildir.

Ayrılık aşamasındaki her kadının bilmesi gereken 10 hukuki konu Tıklayınız

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği Nasıldır Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...