Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

Burun kanaması özellikle 2-10 yaş arası çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda burun kanaması alerji ve sinüzitten hemofili gibi kan hastalıklarına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.  Burun kanaması gündüz vakti görülebileceği gece uyurken de çocuğun burnu kanayabilir. Çocuğunuzun burnu kanıyorsa öncelikle sakin kalmalı, panik yapmamalı ve aşağıda bildireceğimiz ilk yardım adımlarını uygulamalısınız.

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

Çocuklarda burun kanaması ebeveynleri endişeye sevk eder ve üzer. Ancak çoğu zaman bu kanama çok da önemli olmayan durumlardan dolayı meydana gelir ve doğru ilk yardım uygulaması ile burun kanaması kısa sürede durdurulabilir.Çocuk Doktoru Vesim Bekraki çocuklarda burun kanamasının nedenleri ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI NEDEN OLUR?

Burun karıştırma alışkanlığı: Burun karıştırma, çocuklarda burun kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Burnun iç tabakası yüksek miktarda kılcal damar içerir. Çocuklar burnuyla oynarken, kılcal damarların yoğunlukta olduğu bölgenin zarar görmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda tekrar eden burun kanamaları görülebilir.

  1. Kanda pıhtılaşma sorunları (Hemofili hastalığı)
  2. Üst solunum yolu enfeksiyonları, alerji ve sinüzit
  3. D vitamini eksikliği
  4. Çocuklarda burun kanaması görülmesinin bir diğer sık karşılaşılan nedeni alerji ve enfeksiyondur. Yani burun içi iltihabı nedeniyle burun ön kısımda damar ağının hasar görmesidir.
  5. Hava kuruluğu, nem eksikliği.
  6. Uzun süre güneşlenme
  7. Şiddetli sümkürme
  8. Burun deliğinden içeri yabancı cisim kaçması
  9. Burna darbe alma
  10. Yetersiz beslenme.
  11. Burun kırıkları
  12. Alerjik burun iltihabı
  13. Burun damarlarında sorun veya hemangioma dediğimiz damar benleri bulunması.
  14. Çocuklarda kılcal damarlar hassastır, en ufak temas bile burnun kanamasına yol açabilir.
  15. K vitamini eksikliği
  16. Karaciğer hastalıkları
  17. Yüksek tansiyon. Burun kanamasının bir diğer nedeni de hipertansiyon yani tansiyonun yüksek olmasıdır.
  18. Yüz ve kafatası kırıkları

Burun kemiği eğriliği de çocuklarda burun kanaması yapabilir. İki burun boşluğunun arasında ince bir duvar yer alır. Bu yapı, burnun merkezinde bulunur. Burun deliklerinin birbirinden eşit olarak ayrılmasını sağlar. Fakat bazı insanlarda bu bölme, sağa veya sola eğimli olabilir. Duvarın eğik olması burun deliklerinden birinin daralmasına yol açar. Bu ise burnun bir deliğinden daha az hava akışı olacağı anlamına gelir. Hava akışının azalması nefes almakta güçlük çekme, burun kanaması ve benzeri şikâyetleri beraberinde getirir.

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI NASIL DURDURULUR?

  1. Her şeyden önce paniğe kapılmayın.
  2. Çocuğunuzun dik oturmasını sağlayın ve kafasını öne doğru eğin. Böyle yapmak kanın genzine gitmesini önler.
  3. Çocuğunuzun burnunu baş ve şehadet parmağıyla hafifçe sıkın. (Buna mandal hareketi denir.)
  4. Burun yüzeyine soğuk kompres uygulayın. (Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sararak bu işlemi yapabilirsiniz.)
  5. Kanama şiddetli ise en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurun. Hafif bir kanama olsa bile, durduktan sonra çocuğunuzu kulak-burun-boğaz doktoruna götürmenizi öneririz. Çünkü burun kanamaları her zaman burna darbe almak veya bir yere çarpmak gibi nedenlerden kaynaklanmayabilir. Kanamanın altında ciddi bir problem yatıyor olması da muhtemeldir. (Örneğin; pıhtılaşma bozukluğu, damarsal bir oluşum, burun içi kitleler vb.)
  6. Burun kanamasının sebebi, ancak doktor muayenesiyle kesin olarak öğrenilebilir. KBB uzmanı çocuğunuzu muayene ederken, çocukların burun yapısına özel olarak üretilen ince bir endoskop kullanacaktır. Böylece kanamaya neyin yol açtığını belirleyerek o doğrultuda bir tedavi planı uygulayacaktır.

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir.

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çocuklarda geçmeyen burun kanaması sorununun KBB uzmanı tarafından endoskopik olarak değerlendirilmesi gerekir. Doktor çocuktan kanama pıhtılaşma zamanı, trombosit sayısı, protrombin zamanı ve karaciğer fonksiyon testleri gibi testler isteyecektir, bunlar normal, çocuğun tansiyonu normal ise burun kanaması endişelenecek bir sorundan kaynaklanmayabilir.

Yapılan testler normal ancak kanama devam ediyorsa bir Hematoloji polikliniğinde ileri testlerin yapılması gerekir. PT, aPTT, TT, Faktör VIII, IX, von Willebrand faktörü, trombosit fonksiyon testlerini yapmak gerekebilir. Ailede kanama öyküsü de varsa bir Hematoloji bölümüne başvurun. Kanama nedeni bulunamazsa KBB muayenesi ile buruna bakıp damar anomalisi araştırılabilir.

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Burun kanaması olan kişi dik pozisyonda oturur. Başını hafif öne doğru eğer. Burnunun ön kısmını tek elinin baş ve şehadet parmağı arasına alır. Ardından yavaşça sıkıştırarak baskı uygular.

Çocuklarda burun kanamasının 20 farklı nedeni ve tedavisi

Aşağıdaki durumlardan herhangi bir mevcutsa acilen uzman yardımı alınmalıdır:

  • Kanama dinmiş olmasına rağmen, kısa bir zaman sonra yeniden başlaması
  • 10 dk geçtiği halde kanamanın hâlâ kesilmemiş olması
  • Burun kanamasına farklı semptomların da eşlik etmesi (Vücudun başka bir bölgesinde kanama, bayılacakmış gibi hissetmek, kalp çarpıntısı, yüksek ateş vb.)
  • Kanamanın sık aralıklarla tekrarlaması
  • Burun kanamasının nefes almayı zorlaştıracak düzeye gelmesi
  • Yoğun kanama

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vesim Bekraki'nin görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...