Çocuklarda ishal ve belirtileri! İshale iyi gelen besinler ve evde doğal tedavi yöntemleri
Çocuk sağlığı açısından son derece önemli olan ishal dünya genelinde çok yaygın olarak görülür. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda sık görülen ishal ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklarda ishal nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler haberimizde. İshale iyi gelen besinler ve alınması gereken önlemler...
İshal özellikle 1 yaş altındaki bebeklerde ciddi sıvı kaybına sebep olabilmektedir. Bu durum, dehidrasyon olarak adlandırılır ve ishalle birlikte oluşan su kaybına zamanında müdahale edilmezse durum son derece tehlikeli olabilir. Sıvı kaybında ağız kuruluğu, aşırı susama, az veya koyu renkli idrar, gözlerde çökme, halsizlik ve uyuşukluk gibi belirtiler görülür. İshalin tedavisinde birinci kural sıvı kaybını önlemektir. Bunun için bol bol su veya elektrolit içeren içecekler içilmelidir.
5 yaş altı çocuklarda en çok görülen hastalıkların başında ishal gelmektedir. Çocuklarda dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedeni olan ishalin pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. İshalin en yaygın olan nedenleri bakteriler, parazitler, hijyen şartları ve virüslerdir. Aynı zamanda çocukların içtiği su ve beslenme alışkanlıkları da ishale neden olabilir.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara çocuklarda ishalin önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, "1-59 aylık çocuklarda ishal, dünya genelinde en yaygın görülen üçüncü ölüm nedenidir" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Soner Sertan Kara, ishalin özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ciddi riskler taşıdığını söyledi. Doç. Dr. Kara çocuklarda ishalin sandığımızdan çok daha önemli bir hastalık olduğunu belirterek, "İshal, 1-59 ay arasındaki çocuklarda, dünya genelinde en çok görülen üçüncü ölüm nedenidir."
ÇOCUKLARDA İSHAL NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kara, ishalin genel belirtilerini bulantı, yüksek ateş, kusma, karın ağrısı, iştahta azalma ve baş ağrısı olarak sıraladı ve en yaygın sebebinin de bağırsak enfeksiyonları olduğunu belirtti.
Bunların dışında çocuklarda antibiyotik kullanımı da ishale neden olabilir. Antibiyotikler yaralı bağırsak bakterilerini etkileyerek bağırsak florasının dengesini bozabilir ve bu durum da ishale sebep olur.
Kötü su kalitesi de bir diğer ishal nedenidir. İçilen suyun kalitesinin iyi olması önemlidir.
Doç. Dr. Kara "Bu enfeksiyonlar içme suyu veya hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucu kişiden kişiye bulaşır. Sıvı kaybı ishalde çok tehlikelidir. Şiddetli sıvı kaybı belirtileri arasında uyuşukluk, su içme isteğinin azalması, tansiyon düşüklüğü, çökük gözler, nabız hızlanması ve idrar miktarında azalma bulunmaktadır" dedi.
İSHAL BULAŞICI MIDIR?
Çoğu insan bilmez ama ishal kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalıktır. Çünkü ishal genellikle bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlar sonucu oluşur.
Bazı ishal vakaları özellikle viral enfeksiyonlar sebebiyle bulaşıcı olabilir. Mesela rotavirüs, çocuklarda ciddi ishal vakalarına neden olabilir ve bu virüs kolayca insandan insana bulaşır. Viral yayılım riski özellikle kreşler, okullar ve kalabalık alanlarda artmaktadır.
Bağışıklığı düşük olan çocuklar daha kolay enfekte olur.
ÇOCUKLARDA İSHALİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILIR?
İshalin önlenmesi için alınması gereken önlemleri anlatan Doç. Dr. Kara, "İçme suyunun güvenilir bir yerden alınması, el yıkama ve hijyen kurallarına uyulması, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, Rotavirüs aşısı yapılmasıdır. sulu dışkılama ve kusma sayısı çok fazlaysa, çocuk su içmemek için direniyorsa, sıvı kaybı belirtileri varsa, dışkıda kan varsa ve çocuk 6 aydan küçükse veya kronik bir rahatsızlığı varsa mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir" dedi.
İshal, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır, temiz su ve gıda kullanımı, hijyen kurallarına dikkat etmek ve Rotavirüs aşısı ile ishal vakaları büyük ölçüde önlenebilmektedir.
İSHALE EVDE NE İYİ GELİR?
İshal olan çocuk için evde uygulanabilecek doğal yöntemler bulunur. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Yapılan bazı araştırmalar probiyotiklerin ishalin şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Probiyotikler, bağırsak florası için iyi bir dengeleyicidir.
İSHALE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
İshalde beslenme de önemlidir. İshale iyi gelen besinler pirinç, muz, patates ve havuç gibi hafif ve sindirimi kolay besinlerdir. Ancak ishalin şiddeti fazla ya da uzun süreli ise bir doktora başvurulması önerilir.
Editör : Elif Demirtaş Bilir