Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda Kaşıntı Kızarıklık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Mavikadin>Anne çocuk>Çocuklarda Kaşıntı Kızarıklık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda kaşıntı sorunu sık karşılaşılabilen bir problemdir ve alerjiden, cilt kuruluğuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu makalemizde çocuklarda ciltte kaşıntı nedenlerinden ve bitkisel, doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Çocuklarda Kaşıntı Kızarıklık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda kaşıntı sorunu sık karşılaşılabilen bir problemdir ve alerjiden, cilt kuruluğuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu makalemizde çocuklarda ciltte kaşıntı nedenlerinden ve bitkisel, doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Çocuklarda Kaşıntı Neden Olur?

Hastalıklar

Ciltte kaşıntı; vücutta olan başka bir hastalığın bir belirtisi olabilir. Bu hastalıklar arasında; karaciğer hastalığı,böbrek yetmezliği,kansızlık,tiroid problemleri, tiroid kanseri, lösemi ve lenfoma yer almaktadır. Bu durumlarda kaşıntı tüm vücudu etkilemektedir.

İlaçların Yan Etkisi

Antibiyotik,mantar karşıtı ilaçlar gibi çeşitli ilaçlar yan etki olarak ciltte kaşıntıya sebep olabilir.

Cilt Kuruluğu

Ciltte görülen kaşıntının en yaygın sebebi cilt kuruluğudur. Çok fazla soğuk veya sıcağa maruz kalmak gibi çevresel faktörler, çok fazl banyo yapmak da cilt kuruluğuna yol açabilir. Çocuklar dahil her yaştan kişilerde cilt kuruluğu görülebilir.

Alerji

Besin alerjileri veyahut bazı maddelere olan alerji ciltte kaşıntı ve tahrişe yol açabilir.

Kontakt dermatit, ciltte tahriş, alerji ve kızarıklığa neden olan durum için kullanılan genel bir terimdir. Bu durumda ciltte kırmızı döküntü ve kaşıntı yaşanır. Bazen, ciltte kabarma ve şişkinlik vardır. Kızarıklık, tahriş edici veya alerjenle temas eden deride meydana gelir. Yaygın tahriş ediciler arasında sabun, deterjan, tükürük, lateks, parfüm ve mücevherlerde bulunan bazı metaller bulunur.

Cilt Hastalıkları

Egzama,sedef hastalığı,uyuz, bit, suçiçeği ve kurdeşen gibi birçok cilt problemi kaşıntıya sebep olmaktadır. Bu kaşıntı genellikle bazı bölgeleri etkiler ve cilt üzerinde kızarıklık tahriş ve leke gibi diğer belirtiler gösterir.

Sinir Hastalıklrı

Sinir sistemini etkileyen durumlar (multipl skleroz, diabetes mellitus, sıkışmış sinirler ve zona) (herpes zoster) kaşıntıya neden olabilir.

Stres

Yüksek stres histamin adı verilen bileşiğin salgılanmasına sebep olur. Bu bileşik ise kaşıntı,kızarıklık ce döküntüye sebep olabilir. Stresin azalması belirtilerden kurtulmaya yardımcı olabilir.

Tiroid Problemleri

Tiroid problemleri vücutta yağ ve ter üreten bezleri etkilediği için ciltte kuruluğa sebep olabilir. Tiroid sisteminin az çalışması (hipotiroidizm) vücudun metabolik hızının azalmasına neden olur ki bu da ciltte kaşıntıya neden olabilir.

Vitamin Eksikliği

Bazı vakalarda ciltte kaşıntının sebebi besin eksiklikleri olabilir. Diğerlerinin yanı sıra, A vitamini, C vitamini ve omega-3 yağ asitleri, cildin sağlıklı ve düzgün bir şekilde işleyebilmesinde yer alan önemli besinlerdir. Bu besinler yeterince alınmazsa, ciltte kaşıntı sorunu yaşayabilirsiniz.

Çocuklarda Ciltte Kaşıntı İçin Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağı, kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olan antihistamin ve iltihap sökücü özelliklere sahip orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu yağ ayrıca yüksek düzeyde nemlendiricidir ve kaşıntıya neden olan en önemli etkenlerden biri olan kuru deri ile savaşmaya yardımcı olabilir.

  1. Ilık bir duş aldıktan sonra çocuğunuzun vücudunu kurulayın. Sonrasında kaşıntı olan bölgeye  katı hindistancevizi yağını sürün.
  2. Eğer vücudun her yerinde kaşıntı varsa, bu yağı tüm vücuda sürün.
  3. Bu uygulamayı günlük olarak tekrarlayın.

Bal

Bal içerisinde bulunan doğal nemlendirici özellikleri sayesinde ciltte kurumayı önler. Böylece kaşıntıyı da önlemiş olur.Ayrıca balın içeriğinde iltihap ve mikrop karşıtı özellikler sayesinde kaşıntıyı azaltır ve cilt enfeksiyonunu önler.

  1. Biraz bal ısıtın.
  2. Ardından bu yağı ciltte kaşıntı olan bölgelere uygulayın.
  3. Bu yağı vücutta 10 ila 15 dakika kadar beklettikten sonra su ile durulayın.
  4. Bu işlemi de günde 1 ila 2 kez yapın.

Zeytinyağı

Zeytinyağı içinde bulunan polifenoller sayesinde mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bu polifenoller iltihap sökücü özellikler göstererek kaşıntıyı azaltır. Aynı zamanda bu yağ en iyi nemlendirici yağ olma özelliği sayesinde ciltte kuruluğu ve kaşıntıyı önler.

  1. Avuç içlerinize biraz yağ alın ve duş sonrası vücutta kaşıntı olan yerlere bu yağı sürün.
  2. Cildi yeterince nemlendirmek için bu işlemi günlük olarak tekrarlayın.

Aloe Vera Jeli

Aloe vera doğal iyileştirici ve sakinleştirici özellikleri sayesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise aloe vera bitkisinde bulunan iltihap sökücü ve mikrop karşıtı özelliklere sahip olmaktadır. Aloe vera zengin bir  E vitamini kaynağı olup cildi kurumaktan ve kaşıntıdan korur.

  1. 2 yemek kaşığı aloe vera jelini vücutta direkt olarak kaşınan bölgeye sürün.
  2. 15 ila 20 dakika bekletin. Sonrasında ılık su ile durulayın.
  3. Bu işlemi günlük olarak tekrarlayın.

Limon

Limon, kaşıntı tedavisinde yardımcı olan iltihap sökücü, tahriş giderici ve damar büzücü özelliklere sahip sitrik ve asetik asitler açısından zengindir.

  1. 1 limonu sıkın.
  2. Ardından biraz pamukla limonu ciltte kaşıntı olan bölgeye sürün. Kurumaya bırakın.
  3. Ardından su ile durulayın.
  4. Eğer hassas cildiniz varsa,limonu uygulamadan önce limonu su ile seyreltin.
  5. Etkili sonuçlar için bu yöntemi günde 2 kez uygulayın.

Soğuk Kompres Yapın

Soğuk hissi güçlü iltihap sökücü özellikleri sayesinde kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.

  1. Bir avuç buzu ince bir havluya sarın ve kaşıntı olan bölgede birkaç dakika bekletin.
  2. Bu uygulamayı ciltte kaşıntı olan tüm bölgelerde tekrarlayın.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...