Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Damak Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Çözüm Yolları

Mavikadin>Yaşam>Damak Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Çözüm Yolları

Damak kaşıntısı alerjiden ağızda mantar enfeksiyonuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Bu makalemizde damak kaşıntısına yol açan nedenlerden ve bitkisel tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Damak Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Çözüm Yolları

Damağım Kaşınıyor Ne Yapayım?

Damak kaşıntısı alerjiden ağızda mantar enfeksiyonuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Bu makalemizde damak kaşıntısına yol açan nedenlerden ve bitkisel tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Damak Kaşınması Neden Olur?

Mevsimsel Alerjiler(Saman Nezlesi)

Mevsimler alerji deyince genellikle akla saman nezlesi gelir. Bunun ise bir belirtisi damakta kaşıntıdır. Bu tip alerji, burun boşluğu, boğaz, ağız ve gözlerde iltihap ve tahrişe neden olur. Bu alerjiler, alerjenlere karşı aşırı duyarlı olan kişilerde çok yaygındır.Damakta kaşıntıya neden olabilecek alerjenlerden bazıları: polen, küf, hayvan kepeği, toz partikülleri, toz akarıdır. Ayrıca damakta kaşıntıyı genellikle göz sulanması, öksürme, hapşırma, gözlerde kaşıntı ve yüz ağrısı gibi diğer belirtiler takip eder. Alerjileri tedavi etmek için doktorunuz, alerjik reaksiyondan kurtulmaya yardımcı olan antihistamin kullanmanızı tavsiye edebilir.

Tiroid Problemleri

Çok fazla tiroid hormonu üretildiğine bu duruma hipertiroid denilir. Kişi hipertiroidi problemi yaşadığında belirtiler şunlardır: gırtlak ağrısı, ağızda şişlikler ve ağız ülseri sonucunda damakta kaşıntı.

Mantar Enfeksiyonu (Pamukçuk)

Pamukçuk ağızda oluşan bir tür mantar enfeksiyonudur ve candida albican adı verilen mantar sebepli oluşur. Bu genellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde görülür. Belirltileri şunlardır: Yutkunurken ağrı ve zorlanma, ağız içinde beyaz leke ve şişlikler, dilde, damakta ve iç yanakta kaşıntı, ağızda kötü tat Bu hastalığın tedavisi ağızdaki mikroorganizmaların dengesini korumaya yönelik ilaçları kapsar. Verilecek ilaçlar arasında mantar karşıtı ve kortikosteroidler bulunur.

Ağız Kanseri

Damakta kaşıntının bir diğer sebebi ise ağız kanseri olabilir. Ağız kanseri; ağzın herhangi bir bölümünde (damak, dil, ağı tabanı, iç çanak, diş eti ve dudaklar) oluşabilen bir kanser türüdür. Yapılan çalışmalar ağız kanseri ile sigara ve alkol tüketiminin yakından ilişkili olduğunu göstermiştir.  Ağız kanseri belirtileri arasında; ağızda kanayan yaralar, çene ve dilde acı, çiğneme ve yutma anında acı ve boğazda ağrı ile gözükebilen ağız içinde yumru oluşumu, damakta kaşıntı vardır. Ağız kanseri tedavisinde öncellikle kanserin seviyesi ve durumu belirlenir. Ardından doktor; ameliyat, radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemler izleyecektir.

Damakta Kaşıntının Diğer Sebepleri

  1. Besin alerjileri
  2. İlaç alerjileri
  3. Soğuk algınlığı
  4. Faranjit
  5. Oral Liken Planus: Liken planus genellikle ciltte herhangi bir yerinde meydana gelebilecek kaşıntılı bir döküntüdür.

Damakta Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kulak burun boğaz doktoruna gidilir.

Damakta Kaşıntı Nasıl Geçer? Bitkisel, Doğal Tedavi Yolları

Tuzlu Su

Mississippi Devlet tıp toplumunda 2009 yılında yayınlanan bir çalışmada, tuzun antibakteriyel ve mantar karşıtı bir madde olduğunu ve bunun; tuzlu suyun düzenli kullanımı, damakta kaşıntı ve iltihaplanmayı giderdiği bildirilmiştir.

Kullanımı:

  1. 1 yemek kaşığı karbonat ile 3 tatlı kaşığı tuzu, 1 bardak sıcak suyla karıştırın.
  2. Ardından bu karışımı iyice karıştırın.
  3. Bu suyla en az 2 dakika gargara yapın ve tükürün.
  4. Damakta kaşıntı geçinceye dek günde en az 3 kez bu uygulamayı tekrarlayın.

Sarımsak

Sarımsak kuercetin denilen doğal bir antihistamine sahip olup damakta kaşıntı ve iltihaba yol açan alerjiden kurtulmada oldukça etkilidir. Dahası; sarımsak anti bakteriyel, virüs ve mantar karşıtı ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olup iyileşmeyi hızlandırır. Günde 1-3 diş sarımsak yiyin. Sarımsağı rendeleyip su ile karıştırıp bunla da gargara yapabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi içinde bulunan antibiyotik, virüs karşıtı ve antihistamin özellikleri sayesinde damak kaşıntısını geçirmeye yardımcı olur.

  1. 2 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suda karıştırın.
  2. İçine birkaç damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı bal katın.
  3. Ardından bu karışımı için.
  4. Damaktaki kaşıntı geçinceye dek bu işlemi günde 3 kez tekrarlayın.

Zencefil

Zencefil, güçlü virüs, mikrop ve alerji karşıtı, iltihap sökücü bileşiklere sahip olması nedeniyle, silaj yaraları, lökoplaki ve oral pamukçuk gibi ağız hastalıklarının çeşitli belirtilerini azaltmak için çok uzun bir süredir kullanılan bir başka yöntemdir.

  1. 1 yemek kaşığı toz zencefil birkaç damla sarımsak ve biraz tarçını 1 bardak suya katın.
  2. Bu karışımı en az 5 dakika kaynatın ve ardından süzün.
  3. İçine 3 yemek kaşığı bal ve biraz limon suyu ekleyin.
  4. Günlük olarak 3 kez bu çaydan tüketin.
  5. Diğer bir yöntem ise; taze zencefili küçük parçalara ayırıp tüketin veya günlük olarak yediğiniz besinlere katın. 

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...