Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Doğumdan Sonra İlk Adet, Adet Olmama Gecikmesi Ne Kadar Sonra Adet Olunur?

Mavikadin>Anne çocuk>Doğumdan Sonra İlk Adet, Adet Olmama Gecikmesi Ne Kadar Sonra Adet Olunur?

‘’Doğum yaptıktan sonra adet başlangıç zamanı için kesin bir şey söylemek yanlıştır. Bazıları, doğumdan çok kısa süre sonra adet olurken bazı kadınlar ise doğum

Doğumdan Sonra İlk Adet, Adet Olmama Gecikmesi Ne Kadar Sonra Adet Olunur?

Doğumdan Sonra Adet Olmadım Doğumdan Sonra Adet Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

‘’Doğum yaptıktan sonra adet başlangıç zamanı için kesin bir şey söylemek yanlıştır. Bazıları, doğumdan çok kısa süre sonra adet olurken bazı kadınlar ise doğumdan aylar sonra adet olur. Bu yüzden bu konu anne adayları için merak ve endişe konusudur.’’

 Gebelik, kadınların 9 ay süresince adet olmadığı bir dönemdir. Ancak kadınlar doğum gerçekleştikten sonra bir müddet sonra tekrar adet olmaya başlarlar. Adetlerin başlamasında, ne sezaryen doğumun ne de normal doğumun bir etkisi yoktur. Adet için daha çok emzirme ve bunun gibi faktörlerin etkisi vardırGebelik kadınların hormon düzenlerini değiştirdiği için çoğu kadın doğumdan önceki adet düzeniyle sonrası asla aynı olmaz.  Doğumdan sonraki ilk adet dönemi alışılmadık şekilde hafif de geçebilir ağrılı ve yoğun da geçebilir. Aslında, doğumdan sonraki adet annenin bebeğini emzirip emzirmediğine bağlıdır. Bebeğini emzirmeyen anneler doğumdan sonra 10 hafta için de adet olabilirken, emziren kadınların adet olması 20 hafta veya daha uzun süreyi bulabilir. Bunun sebebi ise emzirmenin yumurtlamayı geciktirmesidir. Ancak bazı kadınlarda da bu yumurtlamama süresi sadece 2 ay sürebilir. Üstte de bahsedildiği üzere, bu süreç her kadında farklı işler; bazıları doğumdan kısa süre sonra adet olurken bazıları birkaç ay içinde olur bazıları ise 12 ay düzensiz adet yaşarlar.   

Doğumdan Sonra Adet Görmeme Neden Olur?

 Doğumdan sonra, annenin vücudu yeni ve farklı bir duruma girdiği için hormonlarında güçlü değişiklikler yaşanır. Vücutta emzirmeden sorumlu hormon olan prolaktin üretilmeye başlar.  Doğumdan sonra adet görmemedeki asıl sebep de işte bu hormondur. Yüksek orandaki prolaktin hormonu yumurtalıktaki döngünün devam etmesine engel olur ve yumurtlama gerçekleşmez. Bir nevi anne ve bebeği doğal bir korumaya alınır: tüm kaynaklar bebeğin beslenmesi ve sonraki gebeliklerde sorun çıkmaması adına kullanılır.

 Emzirmeyen kadınlarda ise progesteron ve östrojen üretimi doğumdan sonraki 6 ila 10 ya kadar eski haline döner.  Bu hormonlar üretildiğinde ise aşağı yukarı 1 hafta içinde yumurtlama ve adet görülmeye başlanır.

 Bazı kadınlar doğum sonrasında, birkaç ay düzensiz adet görebilirler. Bazıları ise bu süre içinde yoğun şekilde kanama yaşayabilirler. Bunun sebebi ise, annenin vücudunun bazı değişikliler geçirmiş ve hala da geçiriyor olmasıdır. Vücudun eski düzenine dönmesi tabi ki zaman alacaktır.

 Adetin ne zaman başlayacağındaki en büyük faktör; emzirme yapılıp yapılmadığıdır. Vücut doğumdan sonra emzirme olayında daha oldukça yeni olduğu için, düzenini yumurtlamayı geciktirerek oturtturacaktır. Her kadın için geçerli olmasa bile, anne düzenli olarak emziriyorsa, emzirmeyi tamamen kesene kadar adet görmeyecektir. Bu ise emzirme döneminde hipofiz bezlerinin prolaktin hormonunu salgılamasından kaynaklıdır. Prolaktin hormonu süt üretimini arttırırken, bir yandan da yumurtlamaya engel olacaktır. Aynı zamanda prolaktin hormonu doğumdan sonra adet düzensizliğinin de arkasında yatan sebeptir.

Doğumdan Sonra Adet Sancısı Neden Olur?

Doğumdan sonra adet çok şiddetli ve ağrılı geçebilir. Bunun sebebi çok uzun bir süre adet görülmeyişidir. Doğumdan sonraki ilk adet döneminde, hamilelik döneminde oluşan mukus, kan ve doku vücuttan atılacaktır. Bundan dolayı, pette yoğun kanama ve pıhtılar görülebilir. Yoğun ağrı ve kıvranmalar sizi günlük işlerden alıkoyabilir. Şiddetli adetlerin bir diğer sebebi ise hormon seviyesindeki değişikliklerdir. Gebelik boyunca çok yüksek seviyede bulunan progesteron ve östrojen oranı doğumdan sonra birden düşer. Bu düşüş ağrılı ve yoğun kanamalara sebep olur. Ama bu yoğunluk zamanla azalıp vücudun alışık olduğu normal adet şekline dönecektir.

Doğum Sonrası Kanama

Lohusa döneminde (doğumdan hemen sonra), yoğun kanamalar görülecektir. Bu kanamalar löşi denilen vajinal boşalmalardır. Bu boşalmaların, ayağa kalktığınızda birden gerçekleştiğini hissedebilirsiniz. Bu boşalmalar çoğunlukla doğumdan 2 veya 4 gün sonra azalacak, 10 güne kadar da kuruyup gidecektir ama nadir de olsa bazı kadınlarda ise doğumdan sonra birkaç hafta daha devam edebilir.

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Adet düzenini birçok faktör etkileyebilir: kilo artışı ve kilo kaybı, stres ve tiroit problemleri vb. Bazı kadınlarda ise 30’lu yaşların ortasında başlayabilen peri menopoza girmesinden dolayı adet düzensizlikleri görülür ama çoğu kadın için bu dönem 40’lı yaşlarda yaşanır.

Doğum Sonrası Lekelenme

 Düzenli şekilde akıntı & lekelenme yaşanması halinde endişe edilecek bir şey yoktur. Doğum sonrası vücut oldukça büyük değişimler yaşadığı için bunlar çok normaldir. Bu vücudun doğum ve sonrasında oluşabilecek kalıntıları temizleme mekanizmasıdır. Ama yine de akıntının sıklığını ve ağırlığını kontrol edin. Eğer anormal bir durumla karşılaşılırsa doktora başvurun.

Hamilelik Doğum Çatlakları Nasıl Geçer Ne İyi Gelir? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız

Süt Yapan, Süt Arttırıcı Anne Sütünü Arttıran Bitki Çayları Tarifleri Tıklayınız

Doğum Sonrası Hamilelik Sonrası Korse Ne İşe Yarar Faydaları Ve Zararları Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...