Domates özellikle batı ülkelerinde sebze olarak yaygın şekilde tüketilen popüler bir yiyecektir. Domates alerjisi belirtileri, nedenleri ve tedavisi makalemizde bu alerji türü hakkında çeşitli bilgiler verdik. Domates gıda alerjenleri arasında yer alan sebzelerdendir.
Çiğ domatesteki protein domatesin alerjiye neden olmasından sorumlu etkendir. Pişirme veya kızartma sonrası ısı nedeniyle bu protein etkisiz hale gelir. Bu yüzden çoğu kişi pişmiş domates yediğinde herhangi bir sorun yaşamaz. Ancak az miktarda tükettiğinizde bile alerjik reaksiyonla karşılaşıyorsanız pişmiş veya çiğ her çeşit domatesten uzak durmalısınız. Az miktarda yediğinizde bile alerjik reaksiyon göstermeniz domates alerjinizin ciddi boyutta olduğuna işaret eder.
Domates alerjisi de diğer gıda alerjileri gibi bağışıklık sistemi ile alakalıdır. Bazı kişiler domates yediklerinde bağışıklık sistemi bunu bir tehdit olarak algılar. Bu durumda vücut kendini korumak için antikor üretir. Antikor ve meyve proteini birbirini yıkmaya çalışır bu sırada çeşitli kimyasallar üretir. Histamin aşırı bir şekilde salgılanır. Bu durum, cilt gibi yumuşak dokuyu etkiler. Histamin de alerji belirtilerini oluşturur. Bazı insanlarda alerji ve intolerans arasındaki fark belirgin değildir. Domates intoleransı biraz daha farklıdır, iç yapısındaki kimyasal bozukluktan kaynaklanır. Domates salisilik asitten türetilen salisat içerir. Domates intoleransı olan kişiler bunu tolere edemez ve kusarlar.
Alerjiden kurtulmak için en doğru yöntem, alerjiye sebep olan maddeden, yiyecekten uzak durmaktır. Yani domates alerjiniz varsa domates tüketiminden mümkün mertebe sakının. Hatta domatesten yahut domates sosundan yapılmış olan bir yemeğe dahi yaklaşmayın. Marketlerde satılan domates içermeyen soslar sizin için iyi birer alternatif olabilir. C ve E gibi bazı vitaminler, glukozamin alerjiye karşı çok etkilidir ve doktor kontrolünde denemeye değerdir. Şayet domates alerjisi etkisini azaltan takviye ilaç arıyorsanız alerji doktorunuza danışmalısınız. Domates alerjisi sonucunda cildinizde deri döküntüleri meydana geldiyse doktorunuz merhem kullanmanızı tavsiye edebilir. Ayrıca antihistaminik hap ve steroid de reçete edebilir. Aşırı duyarlılık şiddetli hale gelirse, acil yardım almalıdır çünkü anafilaktik şoka neden olup yaşamı tehlikeye atabilir.
Domatesin Sağlığa Zararları Ve Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız
Çilek Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Bebeklere Domates Ne Zaman Verilir Ve Domates Bebekte Gaz Yaparmı? Tıklayınız
Şeftali Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Muz Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Çekirdek Alerjisi - Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız
Yoğurt Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız