Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Emziren Annelerde Emzirirken Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler

Mavikadin>Anne çocuk>Emziren Annelerde Emzirirken Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler

Emzirirken doğru beslenmek çok önemlidir, çünkü tükettiğiniz her besin anne sütü yoluyla bebeğinize geçer. Uzmanlar bebeğinizi altı ay boyunca sadece anne sütü

Emziren Annelerde Emzirirken Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler

Emzirirken doğru beslenmek çok önemlidir, çünkü tükettiğiniz her besin anne sütü yoluyla bebeğinize geçer. Uzmanlar bebeğinizi altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslemeyi tavsiye ediyor. Emziren annelerin yememesi gereken yiyecekler, emziren annelerde emzirirken anne sütüne gaz yapan yiyecekler vardır. İşte o besinler şunlardır;

Acılı ve baharatlı yiyecekler

Acılı ve baharatlı gıdaların lezzeti anne sütüne yansır ve bebek anne sütünün yeni tadından hoşlanmayabilir. Bu besinler bebeğinizin sindirim sistemini zorlayıp, ishal, mide üşütmesi, karın ağrısı hatta kusmaya yol açabilir. Acı biber, soğan, sarımsak ve tarçın anne sütüyle bebeğe geçip, bebekte mide problemlerine neden olabilir.

Gaz yapan yiyecekler

Bazı bebekler belli yiyeceklere karşı daha duyarlıdır. Gaz yapan yiyecek ve içecekler tükettikten sonra bebeğinizi emzirirseniz bebekte de şiddetli gaza neden olabilir.  Gaz yapabilen yiyecekleri yedikten sonra, bebeğinizi emzirirseniz, bebeğinizde şiddetli gaz oluştuysa bu besinleri az miktarda tüketin yahut muadili olan gıdalarla beslenin. Emziren annelere gaz yapan yiyecekler şunlardır;

Emziren annede gaz yapan yiyecekler listesi şöyledir;

  1. Süt ve süt ürünleri
  2. Brokoli, karnabahar, pırasa, enginar, Brüksel lahanası gibi yeşillikler
  3. Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi kurubaklagiller (Gaz yapmaması için, kuru baklagiller önce haşlanıp suyu dökülmeli ve sonra pişirilmelidir.)
  4. Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler
  5. Kızarmış, yağlı ya da çok baharatlı yiyecekler
  6. Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler
  7. Çay, kahve,çikolata gibi kafein içeren besinler gaz yapıcı özelliğe sahiptir
  8. Gaz problemi çok fazla oluyorsa çiğ olarak sebze ya da meyve tüketilmemelidir. Pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir.
  9. Soğan
  10. Elma
  11. Avokado
  12. Muz
  13. Kavun
  14. Erik
  15. Kuru üzüm
  16. Brokoli
  17. Lahana
  18. Mısır
  19. Karnabahar
  20. Soğan
  21. Lahana turşusu
  22. Kızartma yiyecekler
  23. Nişasta, tahıl ve yüksek buğday içeren gıdalar

Kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın

Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme sırasında da kafein alımını sınırlamak en doğrusudur. Günde 1-2 bardak kahve, çay, sodanın zararı olmaz ancak toplamda kafein alımını günlük 300 mg ile sınırlı tutmalıdır. Ne kadar çok kafein tüketirseniz, bebeğiniz kafeinden o derece daha çok etkilenir. Kafeinde sınırı aştığınızda bir kısmı anne sütüyle bebeğe geçmeye başlar. Bebeğinizin vücudu fazla kafein sindirmekte zorlanıp, bebekte sinirlilik, huysuzluk, uyku bozuklukları gibi sorunlar baş gösterebilir.

Alerjiye neden olan gıdalar

Anne sütü alan bebeklerde bazı yiyeceklere hassasiyet ve alerji gelişebilir. En yaygın gıda alerjenleri arasında inek sütü, yumurta, kuruyemiş ve fıstık yer alır. Bu besinleri tükettikten sonra bebeğinizi emzirirseniz, onu gözlemleyin, kusma, ağzından kaynama şeklinde kaynama gelmesi, karın ağrısı, bebeğin ayaklarını yukarı çekerek kendini belli eden aşırı gaz, ishal, şişkinlik, hırıltı, nefes almakta zorlanma, öksürük, uyuma zorlanma ve sinirlilik en önemli besin alerjisi belirtilerindendir. Bebeğinize alerji yapan yiyeceği tüketmeyi önermeyiz.

Yüksek civa içeren balıklar

Balık protein ve esansiyel yağ asitlerinin mükemmel bir kaynağıdır. Özellikle emzirme dönemindeyken, yüksek miktarda civa içerebildiğinden bilinmeyen kaynaklardan balık tüketmemelidir. Civa bebeğinizin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verebilir. Köpekbalığı, kılıçbalığı, tilefish ve kral uskumru civa açısından zengin balık çeşitlerindendir. Konserve ton balığı alımını haftada bir veya iki kezle sınırlayın.  Ayrıca kirlenmiş sulardan gelebilecek tatlı su balıklarını da tüketmeyin.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür 1. Tarif

Kaynayan suya 50 kuruş büyüklüğünde bir kaç dilim kök zencefil 1 su bardağı suda 5 dakika kısık ateşte kaynatınız daha sonra ılımaya bırakın.Akşam yemeklerinden sonra 1 su bardağı içiniz.taze olarak uygulanmalı 1 ay boyunca uygulanmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür 2. Tarif

 1 tatlı kaşığı süpürge tohumu havanda iyice ezilir ve 3-4 yudum su ile yutulur. 15 – 20 gün boyunca kullanılmalıdır. Eğer süpürge otu bulunamazsa taze veya kuru ebegümeci de kullanılabilir. Ebegümeci dövülmez direk bir bardak suya 1 tatlı kaşığı atılıp içilir. Ebegümeci çayı ayrıca huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir. Bunların haricinde melisa limon çayı da kullanılabilir. Melisa limon çayı gaz ve şişkinliğe iyi gelirken, ayrıca sakinleştirici etkisi vardır.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya'dan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür Tarifi
250 gram öğütülmüş tuzsuz leblebi, 100 gram öğütülmüş nöbet şekeri, 50 gram öğütülmüş damla sakızı, 50 gram rezene ve 50 gram anasonu karıştırın. Her sabah ve gece yatmadan önce bundan bir tatlı kaşığı yutun. Sabahları birer adet incir ve kayısı yemek, bir bardak ılık su içmek de yararlı olur. Ayrıca mutlaka temiz havada yürüşler yapın.

Emziren Anneler Limonlu Su İçebilir mi, Limon Yiyebilir mi? Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Emziren Anne Çikolata Yiyebilir mi, Emzirirken Çikolata Gaz Yaparmı? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...