Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Emzirme döneminde ekstra dikkat: Doğum sonrası meme bakımı ve hijyeni nasıl olmalı? İşte 10 öneri

Mavi Kadın>Anne çocuk>Emzirme döneminde ekstra dikkat: Doğum sonrası meme bakımı ve hijyeni nasıl olmalı? İşte 10 öneri

Anneleri doğumun ardından uzun bir emzirme dönemi bekler. Bebekle fiziksel ve duygusal bir bağ kurulan bu süreçte, annenin göğüs bakımına dikkat etmesi sağlık açısından önemli rol oynar. Peki, emzirme döneminde meme bakımı nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Emzirme döneminde, göğüs ucunun bakımını yapacak en iyi ve en doğal merhem, annenin kendi sütüdür.
Emzirme döneminde, göğüs ucunun bakımını yapacak en iyi ve en doğal merhem, annenin kendi sütüdür.

Anneler için en keyifli anlardan biri şüphesiz bebeklerini emzirdikleri zamandır. Bu özel anın hem anne hem de bebek açısından sağlıklı bir şekilde geçmesi için ise annenin belirli hijyen ve bakım kurallarına uyması gerekir. Doğum sonrası emzirme sürecinde göğüslerin ve göğüs uçlarının bakımı hem anne, hem de bebek sağlığı için çok önemli. Peki, doğum sonrası meme bakımı nasıl olmalı? Bu haberimizde hepsini madde madde anlattık.

EMZİRME DÖNEMİNDE MEME BAKIMI NASIL OLMALI?

Göğüs hijyeni doğru sağlanmadığında bebeğin ağzında pamukçuk gibi istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bununla birlikte mikroplar, bebeğin ağzından memede bulunan süt kanallarına sızarak çeşitli iltihaplanma problemlerine yol açabilir. Sağlıklı bir emzirme dönemi için aşağıda sıraladığımız maddelere göz atabilirsiniz.

EMZİRME POZİSYONUNA DİKKAT EDİN

Emzirmenin ilk günlerinde memelerde hassasiyet ve meme ucu çatlakları çok sık yaşanır. Göğüs ucu çatlaklarının en önemli nedeni yanlış emzirmedir. Emzirme pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun. Eğer bebeğiniz areolayı değil de sadece meme başını ağzına alıyorsa, hem bebeğinizin yeterince doymayacak hem de meme başınıza ciddi çatlaklar oluşacaktır.

Bebeğinizi daha az ağrıyan meme ucunun olduğu taraftan emzirmeye başlayın. Emzirme sonrasında göğüs ucunuzu emzik gibi kullanmasına izin vermeyin.

KENDİ SÜTÜNÜZDEN SÜRÜN

Meme uçlarınızı mutlaka kuru tutmaya çalışın. Ama emzirmeden hemen sonra biraz sütünüzü sıkıp meme ucuna sürün. Anne sütünün içinde mikroplarla savaşan birçok antikor bulunur. Bu sayede meme ucunda oluşan hassasiyet ve kızarıklığı önler.

Emzirme döneminde ekstra dikkat: Doğum sonrası meme bakımı ve hijyeni nasıl olmalı? İşte 10 öneri

GÖĞÜS UCU KALKANI KULLANIN

Göğüs pedi meme ucuna yapışır. Çektiğinizde meme ucunda ağrı olur ve açık sarı renkte bir sıvı salınır. Göğüs pedini göğüs ucuna koyduğunuzda tekrar yapışır ve bu nedenle meme ucundaki yaralar iyileşmez. Bunun için göğüs ucu kalkanı kullanmak daha iyi olabilir.

MASAJ YAPIN

Emzirme ve sağma, göğüslerin sarkmasına sebep olabilir. Her gün dışarıdan içeriye doğru göğüslerinize masaj yapmanızda fayda var.

KENDİNİZE UYGUN SÜTYENİ KULLANIN

Emzirme döneminde sütyeninizin sıkı olmamasına dikkat edin. Sentetik iç çamaşırı kullanmayın. Yanlış ölçü ve özelliklerdeki sütyenler, süt üretimini etkiler ve göğüslerin zarar görmesine neden olur. Çok sıkı sütyenler, süt kanallarını sıkıştırır. Çok bol sütyenler ise göğüsleri yeterince desteklemez. Bu yüzden kendinize en uygun ölçülerdeki pamuklu ve rahat sütyenleri seçmelisiniz.

Emzirme döneminde ekstra dikkat: Doğum sonrası meme bakımı ve hijyeni nasıl olmalı? İşte 10 öneri

SABUNLU ILIK SUYLA YIKAYIN

Emzirme öncesi sabunlu ılık suyla yıkamak yeterlidir. Göğüs ucu çatlaklarına karşı piyasada bulunan bitkisel kremler, lanolin gibi bazı katkı maddeleri içermeyen kremlerin emzirme öncesinde yıkamaya gerek yoktur denilse de memeye sürülen her şeyin emzirme öncesi yıkanması tavsiye edilir.

ELLERİNİZİ YIKAYIN

Annelerin atladıkları diğer bir önemli konu ise ellerin yıkanması. En çok bulaş kaynağı ellerimizdir. Enfeksiyonlardan koruyan en önemli yöntem el yıkamaktır. Emzirme öncesi ellerinizi mutlaka yıkayın.

Emzirme döneminde ekstra dikkat: Doğum sonrası meme bakımı ve hijyeni nasıl olmalı? İşte 10 öneri

HER EMZİRME ÖNCESİ YIKAMAYIN

Eğer göğüslerinize krem sürmediyseniz, her emzirme öncesi göğüsleriniz yıkamanıza gerek yok. Anneleri iki gruba ayırılıyorlar. Birinci gruptaki anneler her emzirme öncesi memeleri temizleyerek emzirmeye başlıyor. İkinci grup ise temizlemeden emziriyor. Çalışmanın sonucu gösteriyor ki, bebekler temiz olmayan memeyi emmeye daha istekli yaklaşıyor.

GÖĞÜS UÇLARINIZI KURU TUTUN

Göğüs uçlarını temiz ve kuru tutmak meme bakımında önemlidir.

SIK SIK DEĞİŞTİRİN

Göğüs pedi kullanıyorsanız sadece ıslandığında değil sık sık değiştirilmelisiniz.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...