Kırmızı, mor, yeşil… çeşit çeşit renklerde ve lezzette erikler yaz aylarında tezgahlarda yerini alıyor, görenlerin iştahını kabartıyor. Erik yalnızca görüntüsü hoş bir meyve değil sağlık için de çok faydalı. Yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklığı güçlendiriyor, kanserle savaşıyor, yorgunluğa iyi geliyor. Bu kadar faydalı bir meyvenin maalesef bir takım yan etkileri de söz konusu. Eriğin ne gibi zararları var, gaz yapıyor mu? Buyurun devam edelim:
Bağırsaklarda gaz birikmesi ve şişkinlik bebekler dahil her yaşta görülebilen bir problem. Yenilen bazı meyveler de gaz problemi yapabiliyor. Peki erik gaz yapan meyvelerden mi? Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kolonrektum adlı web sitesinde eriğin sindirim sistemi üzerine etkileriyle ilgili şu ifadelerde bulundu: “ Erik aşırı gaz üreten yiyecekler arasında yer alıyor. Sorbitol, erik, armut, elma ve şeftali gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir madde. Sorbitol aynı zamanda yapay tatlandırıcı olarak yemeklerde, sakız ve şekerlerde bulunuyor. Erik, sorbitol içeriği ile gaz yapan meyvelerden sayılıyor.”
Eriğin gaz yapmasının bir diğer nedeni de yüksek lif içermesidir. Lifli gıdalar aslında sağlık için çok faydalıdır, bağırsak sağlığını korur, kolon kanserini önlerler. Ancak lifli gıdaların çok miktarda, aşırıya kaçacak şekilde tüketilmesi ishal, gaz sancısı gibi sorunlara neden olabiliyor. Çok fazla yeşil erik yemek, gün boyunca lif alımınızı artırıyor. Yüksek lifli gıdalar ise hem çözünür hem de çözünmez lif temin etmenizi sağlıyor. Yeşil erik gibi taze meyveler, daha yüksek miktarda çözünür lif içeriyor. Bu tip lif, bağırsaklarınızdaki fazla suyu çekiyor ve fermente ederek yavaş hareket eden bir jel oluşturuyor. Oregon Eyalet Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsün'de yer alan makalede, kolonunuzda meydana gelen fermantasyon sırasında doğal olarak gaz üretildiğini açıklıyor. Bu sebeple çok miktarda erik yemek gaz sancısı yapabiliyor.
CNBC'de yer alan haberde Harvard Tıp Fakültesi’nde görevli Gastroenterolog Dr. Jacqueline Wolf taze ve kuru erik başta olmak üzere elma, karpuz, üzüm, şeftali, olgun muz, greyfurt ve kuru üzüm gibi fruktoz açısından zengin meyvelerin şişkinlik, gaz ve mide ağrısı gibi problemlere yol açabileceğine dikkat çekiyor. Erik gibi gaz yapan yiyecekler fruktoz, laktoz, rafinozve sorbitol gibi belirli şeker türlerini içeriyorlar. Yiyeceklerdeki bu elementlerin midede sindirilmesi çok güçtür. Bakterilerin bu elementleri parçaladığı bağırsaklarınıza doğru yol alırlar. Bunun nihai sonucu olarak bağırsaklarda gaz sorunu ortaya çıkmakta.
Yeşil erik bebeklerde de gaz sancısına yol açabiliyor. Emziren annelerin erik tüketimi de sorbitolün süt yoluyla bebeğe geçmesine ve bebekte gaz sancısına sebep olabiliyor.
Diyetisyen Hilal Konak erik yemeninin sağlığa zararları ve faydaları hakkında şöyle bahsediyor:
Fazla Erik Tüketiminin Zararları:
Erik Yemenin Sağlığa Faydaları