Sanılanın aksine sol kasıktaki şişlik yalnızca erkeklerde olmaz aynı zamanda kadınlarda da meydana gelebilir. Bu şişlik birçok farklı sebepten dolayı meydana geliyor olabilir. Dolayısıyla kasıkta fark edilen şişlik halinde zaman kaybetmeden doktora gidilmeli ve muayene olunmalıdır. Sol kasıkta görülen şişliğin en yaygın sebeplerinden birisi lipom isimli hücrelerin çoğalması veya fıtıktır. Fakat tek sebepler bunlar değildir, farklı birçok durumun kasıkta şişliğe yol açabileceği unutulmamalıdır.
Sol kasıkta şişlik genellikle kasık bölgesinde lenf düğümlerinin enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Sol kasıkta şişlik ve sertliğin diğer nedenleri şöyledir:
Kasık fıtığı, sol kasıkta şişliğin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Dolayısıyla tedavisiz bırakılan fıtık kasıktaki şişliğin yanı sıra çok ciddi ağrılara yol açabilir. Hasta bu durumda ayağa kalkamayacak kadar ağrı çeker hale gelebilir. Kasık fıtığı ameliyat gerektirebilir.
Lenf düğümleri, baş, boyun, koltuk altı ve kasık dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde bulunan küçük bezlerdir. Lenf düğümleri vücudun bağışıklık sisteminin hayati bir parçasıdır. Virüsleri, bakterileri ve diğer istilacı mikropları yakalarlar. Daha sonra lenf düğümlerinin içindeki belirli beyaz kan hücreleri bu istilacıları yok eder. Çoğu zaman insanlar lenf bezlerini göremez veya hissedemezler. Bununla birlikte, lenf bezleri şişerek sol kasıkta ağrı sorunu yaşanabilir. Bu durum genellikle vücudun bir hastalık veya iltihapla savaştığının bir işaretidir.
Cinsel hastalığı olan kişiyle ilişki yaşayan kişi, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapabilir. Bel soğukluğu, frengi, genital herpes ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarda sol kasıkta şişliği neden olabilir. Antibiyotik ilaçlar reçete edilir.
Kasık mantarı, kasık, kalça ve iç uylukları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Sol kasıkta şişlik, döküntü, kaşıntı gibi belirtilere sebep olabilir. Antifungal ilaçlar ile tedavi edilir.
Testis kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri gibi kanser türleri de belirti olarak sol veya sağ kasıkta şişliğe, sertliğe neden olabilir. Kanser tedavisi kemoterapi ve ışın tedavi ile yapılır.
Tıpta Epididimit olarak bilinen hastalık, erkeklerde testislerin arkasında yer alan “epididim” adlı tüp şeklindeki yapıda iltihap meydana gelmesi durumudur. Bu yapının normalde görevi spermleri taşımak ve depolamaktır. Epididimit iltihabı veya testis enfeksiyonları sol kasıkta şişliğe yol açabilir. Epididimit durumunda kişi mutlaka tedavi olmalıdır. Çünkü tedavisiz bırakıldığında daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir ve hatta üreme sisteminde hasarlara yol açabilir.
Sol kasıktaki şişliğin olası bir diğer sebebi ise kişinin devamlı kullandığı ilaçlar olabilir. İlaçlar kasıkta şişlik gibi bir yan etkiye sebep olabilir. Kullandığınız ilacın yan etkisi ile ilgili doktorunuzla görüşün, ilaç yan etki olarak kasık bölgenizde lenf şişmesi yaptıysa ilacı muadili ile değiştirin.
Kasıktaki şişliğin arkasındaki bir diğer sebep kasığın içinde oluşan apseler olabilir. Bu apseler kasığın tamamında veyahut sağ veya solundan birinde oluşabilir. Sol kasıktaki şişlik durumunda sol kasıkta eğer sebep apse ise doktor enjeksiyon ile bu apseleri çekip temizleyerek tedavi uygulayabilir.
Selülit, cildin derin katmanlarını istila eden bir enfeksiyon türüdür. Enfeksiyon kasık çevresinde oluşursa kasıktaki lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Bu da kasıklarda şişlik ve sertlik olarak belirti verebilir.
Sol kasıkta şişlik için Genel Cerrahi doktoruna gitmelidir. Doktor bu sorunun nedenine göre tedaviyi uygulayacaktır.
Doktor sol kasıktaki şişliğin arkasındaki sebebi tespit etmek için tıbbi farklı tanı yöntemleri uygulayacaktır. Kullanılan yöntemlerin en etkilisi ise ultrasondur. Bunun haricinde röntgen ve bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemi de kasıktaki şişliğin sebebini bulmada oldukça faydalı yöntemlerdendir. Doktorlar sıklıkla MR cihazını kullanarak kasıktaki şişliği kolaylıkla muayene edebilmektedir. Şişliğin geçmesi ise altında yatan sebep anlaşıldıktan sonra tedavi için ameliyat da gerekli olabilir.
Sol kasıktaki şişlik kasık fıtığından kaynaklıysa ameliyat gerekebilir, enfeksiyon söz konusu ise doktor antibiyotik reçete edebilir.