Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Evde Bebek Burun Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Evde Bebek Burun Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Bebeğinizin nefes alıp verirken zorlanmasını ve uykusunun sık sık bölünmesini istemiyorsanız, burun temizliğini yapmaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin burnu tıkandığı zaman sizin gibi kendi kendine temizleyemez. Bundan dolayı huzursuz olur ve

Evde Bebek Burun Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin nefes alıp verirken zorlanmasını ve uykusunun sık sık bölünmesini istemiyorsanız, burun temizliğini yapmaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin burnu tıkandığı zaman sizin gibi kendi kendine temizleyemez. Bundan dolayı huzursuz olur ve strese girer. Bebeğinizin bu durumdan kurtulması için hemen burun temizliğini yapmanız lazımdır.

Ancak bebeğiniz burnundan soluk alıp verirken sıkıntı çekmiyorsa, burnunu temizlemeniz şart değildir. Fakat uykusu sık aralıklarla bölünüyorsa veya hırıltılı soluk alıp veriyorsa burnunun temizlenmesi gerekmektedir.

Evde Bebek Burun Temizleme Yöntemleri

Burun Aspiratörü İle Bebek Burun Temizliği

Burun aspiratörleri eczanelerde satılmaktadır ve bebeklerin burun temizliğinde kullanılmaktadır. İşlem öncesi eller bol sabun ve su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Bu araç, bebeğin burnunda biriken sıvı mukus tabakasını dışarı çıkarır. Şayet kurumuşsa serum fizyolojik damlatmak yumuşamasını sağlayacaktır. Banyo yaptırdığınızda da suyun etkisiyle bebeğinizin burnundaki mukus, yumuşak bir hale gelecektir. Bu sayede aspiratör yardımıyla çekmeniz daha kolay olacaktır. Bunu yaparken aspiratörü bebeğinizin burnuna iyice sokmayın. Eğer çok ilerletirsenniz bebeğiniz acı duyabilir. İki tür burun aspiratörü vardır. Birisi pompa biçimindedir, diğeri ise nefes ile çalışmaktadır.

Aspiratör ile burun temizliğinden evvel kullanma talimatlarını dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Kullanıma başlamadan sıcak suyla temizlemelisiniz. Kullanımın ardından yine sıcak su ile dezenfekte etmelisiniz. Ucu tek kullanımlık aspiratörler mevcuttur, dilerseniz onları da kullanabilirsiniz. Uygulama sonrası ucunu çıkararak çöpe atacağınız için daha pratik ve hijyeniktir.

Nefesle Çalışan Aspiratör İle Burun Temizliği

Bu aspiratörü kullanırken bir ucunu bebeğinizin burnuna yerleştirin, öbür ucu da sizin ağzınızda olmalıdır. Bebeğinizin burun salgılarını nefesinizle hafif hafif çekin. Bu yöntem, pompa aspiratör kullanmaktan daha çok işe yarayabilir.

Aspiratör Yöntemi

Aspiratörün pompasını sıkın ve bu halde bebeğinizin burun deliğine yerleştirin. Ardından pompayı yavaş yavaş serbest bırakın. Mukusun aspiratöre dolmasına izin verin.

Bu uygulamaları sıklıkla tekrarlama mecburiyetiniz yoktur. Ancak bebeğinizin burnu devamlı tıkanıyorsa ve günlük olarak burun temizliği yapmanız gerekiyorsa bu durumu doktorunuza bildirmeniz önerilir.

Bez İle Bebeklerde Burun Temizliği

Burun aspiratörüne sahip değilseniz, biraz su kaynatın ve ılımasını bekleyin. Ardından tülbent ve benzeri temiz bir bezi bu suyla ıslatın. Sonra bu bezi kıvırarak bebeğinizin burun deliğine sığacak şekle getirin. Burnuna sokun ve hafifçe ittirip çıkarın. Bu sırada bebeğinizin burnundaki parçacıklar bezin üzerine yapışacaktır. Yahut bebeğinizin hapşırmasına yardımcı olarak burnundaki partikülleri dışarı atacaktır. Bu işlem bebeğin öteki burun deliğine de uygulanmalıdır. Böylece bebeğiniz yeniden rahatça nefes almaya başlayacaktır.

Serum Fizyolojik Kullanımı

Serum fizyolojik, bebeğin burnu tıkanınca başvurulabilecek çözümlerdendir. Bu sıvı, bebeklerin burnunu açar ve böylelikle burundaki partiküller kolaylıkla giderilir.

Eczacıdan serum fizyolojik kullanımı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?

Normalde bebeğinizin burnunu mutlaka düzenli olarak temizlemenize gerek yoktur. Zaten banyo yaptırırken burnuna da su ulaşacaktır ve su, burunda toplanan mukusun yumuşamasına ve temizlenmesine yardım edecektir. Banyonun ardından burun aspiratörü, yumuşak bir tülbent veya kağıt mendil kullanarak bu kirleri temizleyebilirsiniz.

Bebeklerin burun temizliği için genelde bunlar kafidir. Bebeğiniz burundan soluk alıp verdiği esnada değişik sesler çıkarıyorsa, uykuya geçişlerde problem yaşıyorsa, kesintisiz bir uyku uyuyamıyorsa, emmeyi yarıda kesiyor ve ağlamaya başlıyorsa burnunu temizlemelisiniz.

Bebeğinizin burnu tıkalıysa ve temizlenmezse aşağıdaki sorunlar meydana gelebilir;

  1. Bebeğiniz mecburen sürekli ağzından soluk alıp verecektir. Bu ise mikrop kapma ve enfeksiyona yakalanma riskini artırır.
  2. Burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde üst solunum yolu ve orta kulak hastalıklarının görülme olasılığı daha yüksektir.
  3. Bebeklerin burnu tıkandığında emerken ve beslenirken güçlük çekerler.
  4. Uykuya geçmesi ve deliksiz bir uyku uyuması da zorlaşır.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...