Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Nasıl Bakılır Karından mı Yapılır Gerekli mi Fiyatları

Mavi Kadın>Anne çocuk>Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Nasıl Bakılır Karından mı Yapılır Gerekli mi Fiyatları

Gebeliğin 19 ila 23.haftaları arasında; anne karnındaki bebeğin organların durum ve yapılarının, plesantanın durumunun, rahim ve rahim ağzına olan kan akışını değerlendirmek için ayrıntılı ultrason yapılmaktadır. Bu tür bir ultrason testinde; bebeğin

Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Nasıl Bakılır Karından mı Yapılır Gerekli mi Fiyatları

Gebeliğin 19 ila 23.haftaları arasında; anne karnındaki bebeğin organların durum ve yapılarının, plesantanın durumunun, rahim ve rahim ağzına olan kan akışını değerlendirmek için ayrıntılı ultrason yapılmaktadır. Bu tür bir ultrason testinde; bebeğin sağlığı baştan ayağa kontrol edilir. Bu ayrıntılı ultrason testi; ayrıntılı ultrasonografi veya detaylı ultrasonografi veya ileri düzey (ikinci düzey) ultrasonografi şeklinde de anılmaktadır. Ayrıntılı ultrason fiyatları hastaneden hastaneye göre değişmekle birlikte ortalama fiyat 200-500 tl arasıdır.

Ayrıntılı ultrasonda; bebeğin tüm organları,kafa kemikleri, beyin, yüz, göğüs kafesi içi (kalp) karın organları (bağırsak, mide, böbrek), kol ve bacaklar, omurgası ayrıltılı olarak incelenir. Ek olarak bu testte plesenta, rahim ağız uzunluğu ve bebeğin suyu da incelenmektedir.

Ayrıntılı ultrason ile 3-4 boyutlu ultrason farklı şeylerdir. 3 veya 4 boyutlu ultrasonlar ile bebekteki olumsuzluklar tespit edilememektedir. Bu tür ultrasonda; yalnızca bebeğin yüzü ve vücudu incelenmektedir. Ayrıntılı ultrasonda bebekteki herhangi bir sorun kolayca incelenmektedir.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrasonda Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

  1. Kalp problemleri (tespit başarı oranı %50)
  2. Omurgada gelişimsel problemler ( bebekte belde açıklık, kemiklerde eğrilik gibi)
  3. Yüzdeki problemler (dudak veya yüzde yarıklar gibi) (tespit başarı oranı %75)
  4. Kalpte belirgin yapısal gelişim problemleri
  5. Bebeğin kafatasında oluşan problemler (beyin dokusu sorunları, kafada su toplanması gibi)
  6. Anensefali (başın olmaması) (tespit başarı oranı %99)
  7. Göğüs veya karında oluşan problemler (akciğer, karaciğer,mide,böbrek veya idrar kesesi problemleri)
  8. Omurilikte problemler (tespit başarı oranı %90)
  9. Karaciğerin yer aldığı karın duvarı anormalliği (tespit başarı oranı %80)
  10. Büyük böbrek problemleri (tespit başarı oranı %85)
  11. Uzuvlarda eksiklik veya kısalık olması (tespit başarı oranı %90)
  12. Bağırsakların yer aldığı karın duvarı anormalliği (tespit başarı oranı %98)
  13. Hidrosefali (beyinde sıvı birikimi) (tespit başarı oranı %60)
  14. Bebeğin el ve ayaklardaki kemik sayılarında veya şekilde bozukluk olması
  15. Plesenta problemleri (plesanta içerisinde suyun azalması veya artması, plesantanın yer değiştirmesi gibi)
  16. Edwards sendromu (tespit başarı ıoranı %95)

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nasıl Yapılır?

Bu işlem yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika arası sürmektedir Anne adayı; yatağa yatırılır. Ardından karna jel sürülüp prob uç ile bebek görüntülenir. Bu görüntüler monitor ile izlenir. Test için gerekli raporlar uzman radyoloji doktoru tarafından hazırlanıp anne adayına verilir.

Görüntülenmeye rahim yüzeyi ve yumurtalıklar ile başlanır. Burda önceden fark edilmemiş veyahut gebelikte myomlar ve kistler büyümüşse bunlar görüntülenir. Rahim ağzı uzunluğu incelenir ve uzunluk 3 cm’den uzun olmalıdır. Sonrasında ise bebeğin kafa, boyun, göğüs kafesi, kalp, karın, genital bölge ve kol ve bacaklar ve omurgası incelenir.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Kaç Kez Yapılır?

Ayrıntılı ultrason; eğer gerekli görülürse 3-4 hafta sonra tekrar yapılabilir. Buna uzman doktor karar verir. Eğer herhangi bir problem veya gereklilik yoksa gebelik döneminde 1 kere uygulanmaktadır.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Ayrıntılı ultrason; gebeliğin 18 ila 24. haftalarında yapılmaktadır. Bu sürenin beklenmesinin sebebi bebeğin görüntülenecek kadar büyümüş olmasıdır. Ayrıca gebeliğin bu döneminde bebeğin çevresindeki su miktarı da incelenmek için uygun hale gelmektedir. Bu test sonucu eğer uzman doktor gerekli görürse ve herhangi bir problemden şüphelendiyse 1-2 hafta sonra testi tekrarlayabilir. Bu test sonucu 4 boyutlu US işlemi yapılmakta ve resim-CD verilmektedir.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason  Açken mi Yapılır?

Ayrıntılı ultrason çekimi öncesinde annenin herhangi bir hazırlık yapmasına gerek duyulmamaktadır. Sadece annenin tok olarak gelmesi (bebeğin hareketleri çoğalır) testi kolaylaştırmaktadır.

Ayrıntılı Ultrason ile Hastalıklar Kesin Olarak Teşhis Edilir Mi?

Ayrıntılı ultrason testi oldukça güvenilirdir ve doğruluk oranı yüksektir. Ancak yine de en başarılı uzmanlar tarafından en ileri merkezde uygulansa bile %100 başarılı olmamaktadır. Bunun sebebinin ise bebekte varolan bazı doğumsal problemlerin ultrason ile görüntülenmemesidir. Ayrıntılı ultrason testinin başarı oranı %70’dir. Gebeliklerde doğumsal kusur olma ihtimali %2 ila 3 arasında değişmektedir. Fakat tek yumurta ikizleri ve akraba evliliklerinde bu oran %4 ila 5’e kadar çıkmaktadır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...