Gece Uykumda Aşırı Terleme Oluyor Neden Olur Nasıl Geçer
Gece uyku esnasında terleme hemen hemen herkesin başına gelen bir durumdur.

Gece uyku esnasında terleme hemen hemen herkesin başına gelen bir durumdur. Gece terlemesi, kişinin gördüğü kabus, üzerine örttüğü yorganın kalınlığı yahut odanın sıcaklığı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumlarda kişinin terlemesi gayet normaldir. Ancak kişi gece uykusunda sürekli ve aşırı bir terleme yaşıyorsa, bu durum bazen bazı hastalıklar sonucunda ortaya çıkıyor olabilir. Gece terlemeleri kişiyi gece uykudan uyandıracak kadar çok ve pijamayı ıslatacak kadar çok şiddetli oluyorsa, kişinin en yakın zamanda doktora görünmesi gerekir.
Gece Aşırı Terleme Neden Olur?
Gece aşırı terlemenin başlıca nedenlerinden biri reflü hastalığıdır. Reflü hastalığının belirtilerinden biri de gece aşırı terlemeye neden olmasıdır. Reflü hastalığı, doktorun verdiği ilaçlarla yahut diyetle kontrol altına alınabilir ve gece terlemesinin önüne geçilebilir.
Kanser
Böbrek kanseri, lenfoma, lösemi ve prostat kanserinde de gece terlemeleri gözlemlenmiştir. Kanser hastalıklarının başlıca belirtileri arasında gece terlemesi ve terlemeyle birlikte ateş yer almaktadır.
Kullanılan İlaçlar
Bazı antidepresanlar, hormonal tedavi ilaçları, antibiyotikler ve ağrı kesici gibi çeşitli ilaçlar yan etki olarak kişinin gece terlemesine yol açmaktadır.
Kalın Pijama İle Uyumak
Gece kalın pijamalarla ve çoraplarla uyumak da gece terlemeye yol açar. Aynı zamanda kalın yorganla uyumak ve odanın ısısının fazla olması da gece terlemesi için olası nedenlerdir.
Hormonal Değişiklikler
Kadınlar menopoz döneminde gece sık sık terlemeyle uyanabilirler. Menopoz döneminde kadınlarda östrojen seviyesi azalır, bu da terlemeye yol açar. Aynı zamanda kadınlar regl dönemi öncesinde yaşadığı hormonal değişiklikler sonucunda gece terlemesi yaşayabilirler.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Şeker hastalığı olan kimselerde gece geç saatlerde kan şekeri seviyesinde düşme görülebilir. Kan şekerinin düşmesiyle gece uyku esnasında terleme görülebilir.
Tiroid Hormonunun Fazla Çalışması
Hipertiroidi; vücuttaki tiroid hormonunun fazla salgılanmasıyla oluşur. Tiroid hormonunun fazla çalışması kişide gece terlemelerşne yol açar.
Uyku Apnesi
Gece uyurken, uyku sırasında 10 saniye kadar nefes alamama durumuna uyku apnesi denir. Uyku apnesi olan kişilerde gece terlemesi meydana gelmektedir.
Gece sürekli terleme olayı bazen psikolojik sebeplerden ötürü de kaynaklanmaktadır. Kişi stresli olduğu günlerin gecesinde uykusundan terleyerek uyanabilir. Kişinin avuç içler bile terler. Stres, kişide terlemeye neden olur.
Enfeksiyonlar
Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesiyle birlikte, enfeksiyonlar vücuda girerek çoğalmaya başlarlar. HİV virüsü de dahil birçok bakterinin vücuda girmesi gece terlemelerine yol açabilir.
Gece Terlemesinin Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidlir?
Sürekli olarak gece terlemeleri yaşayanlar ve uykudan uyandıracak kadar çok terleyen kişiler İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları hekimine gitmelidir.
Gece Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?
Basit nedenlerden dolayı gece terlemeleri gayet normal bir durum olup kişiye zarar vermez. Ancak kişi geceleri sürekli terliyor ve terlemesi pijamasını sırılsıklam yapıyorsa bu durum bazı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Böyle durumlarda kişi beklemeden doktora gitmelidir. Doktor gece terlemesine neyin neden olduğunu tespit edecektir. Ardından gece terlemesinin altında yatan nedenine bağlı gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Doktor gece terlemesine neden olan duruma göre, ilaç tedavisine yahut başka tedavi yoluna başvuracaktır.