Gliserinin cilde faydaları bunlardan ibaret değil. İşte gliserin kullanımının diğer avantajları: Önce gliserin nedir? sorusunun cevabıyla başlayalım. Bu, kokusuz ve jelatin kıvamında bir sıvıdır. Yüz kremi ve nemlendirici gibi kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunur. Cildi harika bir şekilde nemlendirir. Öte yandan cildin pH seviyesini dengede tutar. Yenileyici, onarıcı bir özelliğe sahiptir. Cildi tazeler; çeşitli cilt hastalıklarının önlenmesinde ve iyileştirilmesinde büyük rol üstlenir.
Gliserin aynı zamanda glikol diye adlandırılır. Hem bitkisel hem de hayvansal yağlardan üretilebilir. Saç kremlerinde, şampuanlarda, vücut kremlerinde de yer alır.
Gliserin nereden alınır? diye merak ediyorsanız tüm eczane ve aktarlardan temin edebileceğinizi belirtelim. Tabii ki gliserin alırken saf olmasına dikkat etmeniz önemlidir.
Gliserin ne için kullanılır? sorusuyla başlamıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Gliserinin cilt sağlığına faydaları şöyle sıralanabilir:
Cildin Nem Oranını Artırır
Dediğimiz gibi bu madde ciltte nemlendirici vazifesi görür. Her gün cilt bakım rutininizde yer verirseniz bu etkisine kısa zamanda tanık olabilirsiniz. Cildi tazeleyen gliserin, düzenli kullanıldığı takdirde cildinizin yeniden yapılanmasını sağlayacak, pürüzsüzleştirecek ve kuruluktan eser bırakmayacaktır.
Araştırmalar, gliserinin cilt için mükemmel bir nemlendirici olduğunu doğrular niteliktedir. Asya Güzellik ve Kozmetoloji Dergisi tarafından yayınlanmış bilimsel bir makalede, gliserin barındıran cilt kremleriyle öteki kremlerin etkileri mukayese edilmiş. Sonuçlar gösteriyor ki gliserinli kremlerin nemlendirme değeri daha yüksek. Ayrıca gliserin içeren bir kremin sağladığı nem kalıcılığını daha uzun süre devam ettiriyor.
Cildin pH Düzeyini Sabit Tutar
PH derecesinin normalden düşük veya normalin üzerinde olması cilt rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Gliserini cildinize düzenli olarak uygulamayı sürdürürseniz kendinizi bu durumdan korumuş olursunuz.
Nemi ciltte hapseden gliserin, su kaybına engel olur. Cildi güneşin zararlı ışınlarından ve çevresel faktörlerin yıpratıcı etkilerinden muhafaza eder.
Cildin daima parlak, nemli ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Ciltte koruyucu bir tabaka oluşturur ve cilt hasarını en aza indirir.
Cildi Aydınlatır
Cilt tonunu dengeler ve cilt rengini açar. Böylelikle cildi beyazlaştırır ve ışıltılı bir görünüm verir.
Cilt Problemlerine Şifalıdır
Anti fungal ve antimikrobiyal bir yapıya sahip olan gliserin, zarar gören cildi sağlığına kavuşturur. Yukarıda da bildirdiğimiz üzere egzama bilhassa sedef ve benzeri hastalıkların tedavi edilmesinde çok tesirlidir.
Kırışıklıkların Düşmanıdır, Cildi Gençleştirir
Gliserin sayesinde daha genç ve bakımlı bir cilde sahip olabilirsiniz. Cildin nem tutma kapasitesini artırarak canlı kalmasına yardım eden gliserin, onu periyodik olarak kullananlara tertemiz ve pırıl pırıl bir cilt armağan eder. Ciltte meydana gelen kırışıklıkları hafifletir, cildi yumuşatır ve âdeta bebek cildi gibi pürüzsüz bir hâle getirir.
Erken yaşlanma belirtilerinin de önüne geçer. Araştırmacı Dermatoloji Dergisi (Journal of Investigative Dermatology) bu konuda yapılan bir çalışmadan bahsetmiş olup, onu kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Gliserin cilt fonksiyonlarını iyileştirir. Cilt hücrelerinin gelişim sürecini destekler, onların sağlıklı ve hızlı bir biçimde çoğalmalarına katkıda bulunur. Cildin derin katmanlarında yer alan genç hücreleri daha üst tabakalara doğru yönlendirir. Böylece daha genç bir görünüm kazandırır.
Yani gliserin, -deyim yerindeyse- cildin optimum performansını yükseltir, cildi yeniler ve genel sağlık durumunun korunmasında büyük pay sahibidir. Yaşlanma sürecinin yol açtığı kırışıklık ve buna benzer olumsuzluklarla mücadele eder.
Topuk Çatlaklarını Yok Eder
Çatlamış topuklardan kurtulmanın en iyi yolu, düzenli gliserin masajı yapmaktır. Bunu direkt olarak sürebilirsiniz, herhangi bir yağ ile seyreltmeniz şart değildir. Fakat dilerseniz susam yağını biraz ılıtıp gliserin ile karıştırarak da uygulayabilirsiniz.
Cildi Besler
Gliserin, zengin muhtevası nedeniyle cilt için iyi bir besin kaynağıdır. Günlük olarak kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Bilakis bu, cilt sağlığı için çok yararlıdır. Cildinizin pamuk gibi yumuşacık, diri, ışıl ışıl kalmasını istiyorsanız; cildinizdeki pürüzlerden şikâyetçiyseniz gliserin kullanmayı alışkanlık edinmelisiniz.
Gliserin İle Cilt Maskesi Tarifleri
Gliserin İle Yaşlanma Karşıtı Maske Nasıl Hazırlanır?
1 tatlı kaşığı gliserin, 2 tatlı kaşığı buzlu su, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası, 1 yumurta akı bir kapta karıştırılır. Cilde uygulanır ve kuruyuncaya kadar beklenir. Soğuk su ile temizlenebilir. Etkisini görebilmek için düzenli olarak yapmalısınız.
Gliserin İle Gece Nemlendiricisi Nasıl Hazırlanır?
50 ml gül suyu ve 50 ml gliserini karıştırıyoruz. Bir kavanoza veya şişeye koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz ki hava almasın. Kullanacağımız zaman bir pamuğu bu karışımla ıslatıyoruz. Cildimizi bu pamukla nazikçe siliyoruz. Fakat sonra yıkamıyoruz, bir gece ciltte kalması gerek. Sabahleyin temizleyebiliriz.