Göz kayması, bir gözün veya her iki gözün birden normal hizasını kaybetip gözlerin uyum içinde hareket etmemesi durumuna denir. Göz kaymasının diğer adı şaşılıktır. Gözlerde kayma devamlı olabildiği gibi ara ara da gerçekleşebilir. Göz kayması sorunu bebekler ve çocuklar, yetişkinler dahil her yaşta görülebilir.
Göz kayması yani şaşılık olan kişilerde baş ağrısı, gözlerde yorgunluk, çift görme ve okumada güçlük gibi problemler de meydana gelebilir.
Göz kaymasının nedeni gözlerdeki bozukluk ise bu sorun gözlük kullanılarak tedavi edilebilir.
Göz Kaymasının Nedenleri
Her bir gözümüzde 6 adet kas bulunur, bu kaslar sayesinde gözlerimizi farklı yönlere hareket ettirebiliriz. Bu kasların kendi aralarında veya diğer göz kasları ile uyumsuz çalışması sonucunda gözlerde şaşılık ortaya çıkar.
Genetik
Gözlerde kaymanın en sık karşılaşılan nedeni genetiktir. Yani anne veya babanızda yahut üst kuşaklarınızda gözlerde şaşılık sorunu varsa, siz de şaşılık görülebilir.
Genetik göz kayması durumunda bebek doğuştan şaşı olarak doğar. Yahut şaşılık ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Genetik kaynaklı şaşılıklarda genellikle gözler içe yani buruna doğru kayar. Nadiren dışarı veya aşağı da kayabilir.
Optik Kırılma Sorunları
Yakını görememe (hipermetrop), uzağı görememe (miyop) ve bulanık görme gözün optik kırılma sorunlarındandır. Bu göz hastalıkları odanlanmakta güçlüğe yol açar. Odaklanma problemi yaşayan kişi görmeye çalışırken gözü kayıp şaşılaşabilir. Optik kırılma sorunlarına bağlı şaşılık genellikle hipermetrop (yakını görememe) sorunu yaşayan bireylerde ortaya çıkar.
Göz Kaymasının Diğer Nedenleri
Diğer bazı nedenler de gözlerde kaymaya neden olabilir. Bu sorunlar şunlardır;
- Down Sendromu
- Apert sendromu (kafatası-organ gelişiminde kusur olması)
- Ateşli hastalıklar
- Göz ve kas hastalıkları
- Travmatik beyin yaralanması
- Hipertansiyon
- Kabuklu deniz hayvanı zehirlenmesi
- Bebeklik döneminde göze yakın gül lekeleri
- Bebeklik körlüğü
- Katarakt
- Doğumsal kızamıkçık sendromu
- Guillain-Barré sendromu
- Hidrosefali (beyinde su toplanması)
- Beyin yaralanmaları
- Beyin felci
- Gözlük takılması gerektiği halde gözlük kullanmamak
- Noonan Sendromu
- Retinoblastom (Bir çeşit göz kanseri
- Erken doğum
- Trizomi 18 sendromu
- Şeker hastalığı
- Gözün çeşitli nedenlerden hasar görmesi
- Felç geçirme
- Beyin yaralanması
- Guillain-Barre sendromu
- Gıda zehirlenmesi
Göz Kayması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Göz doktoruna gidilir.
Göz Kayması Nasıl Geçer?
Göz doktoru göz kaymasının tedavisi için şu yöntemleri uygulayacaktır.
Göz Bandı Kullanımı
Göz bandı gözlerde şaşılık tedavisi için en sık uygulanan yöntemlerdendir. Bu yöntem özellikle çocuklarda kullanılır ve başarılı sonuçlar elde edilir.
Göz bandı kullanımı şöyle gerçekleştirilir; Şayet gözlerde şaşılık yalnız tek gözde ise, kayma olmayan sağlam göze bir süre göz bandı takılır. Bu gözün bandı kullanımı sayesinde kayan gözün çalışması ve kuvvetlenmesi sağlanır, göz tembelliğinden kurtulmak hedeflenir.
Ancak göz bandı göz kaymasını tedavi etmek adına kesin çözüm değildir. Hatta nadiren de olan daha uzun süreli göz kaymasına yol açabilir.
Gözlük Kullanımı
Yukarıda da belirttiğimiz gibi gözlerde kaymanın bir nedeni gözdeki kırma kusurlarıdır. Bu durum için en kolay ve ideal tedavi gözünde kırma kusuru olan bireyin gözlük kullanmasıdır.
Göz bozukluğu nedeni ile gözünde kayma sorunu yaşayanların yarısı gözlük ile tedavi edilebilirken. Diğer yarısında bu yöntem sonuç vermez ve ameliyat gerekir.
Göz Kayması Ameliyatı (Göz Kası Ameliyatı)
Göz kayması ameliyatının kesin çözümü kaymanın ameliyat ile düzeltilmesidir. Bu ameliyat ile göz kaslarında sorun olan yerler düzeltilir ve beyin-kas koordinasyonu sağlanır.
Göz Kayması Egzersizleri
Göz kayması egzersizlerinde amaç kaslarda oluşan denge bozukluğunu en az düzeye indirmek, güçsüz durumda olan kasın güçlendirip, güçlü kas da zayıflık sağlamaktır. Göz kaymasının tedavisine yardımcı olmak için şu egzersizleri yapabilirsiniz. Evde yapılacak egzersizler; en az günde iki kez yapılmalıdır. Aşağıdaki egzersizlerden dilediğinizi yapabilirsiniz.
Kalem Egzersizi:
Bir kalemi parmaklarınızla tutup, kolunuzu önünüze doğru yere paralel olarak uzatın. Gözlerinizi kalem üzerindeki bir noktaya odaklayın. Odağınızı kaybetmeden, gözleriniz o noktaya baktığı halde kalemi yavaşça burun kemerinize doğru yaklaştırın. Elinizden geldiği kadar odaklanmayı devam ettirin, görüntü bulanıklaşınca bunu yapmayı bırakın.
İp Egzersizi:
İp egzersizi de gözlerdeki kaymayı tedavi için kullanılabilen göz kayması egzersizlerindendir. Bu egzersiz için 1.5 metre uzunluğunda bir ip satın alın ve bu ipe 3 farklı renkte topu dizinHastanın burnundan en uzaktaki noktaya kadar eşit aralıkla sırasıyla; yeşil – sarı – kırmızı toplar yerleştirilir. Kişi sırasıyla sarı, kırmızı ve yeşil toplara odaklanır. Her odaklandığınız topun tek ve net bir şekilde gördüğünüzü diğer topların ise bu sırada çift göründüğüne emin olmanız gerekir.
Silindir Egzersizi
Bir kartın ön yüzüne küçükten büyüğe olacak şekilde üç adet kırmızı silindir şekli çizin. Kartın arka yüzüne de aynı boyutlarda yeşil silindirler çizin. Kartı iki gözünüzün arasına, burun kemerinin hizasına dikey olarak yerleştirin. Bu egzerizi yapmak için hangi boyuttaki silindire odaklanırsanız, diğerlerini çift görmelisiniz. Üç silindire de sırası ile odaklanmaya devam edin.
2 Yorum
umut
23 Mayıs 2022, 11:50çok teşekkür ederim. hafif de olsa düzeldi.
gulsen
15 Kasım 2018, 11:11Hekm gozumde qizarti var. Deyir in bes deqiqelik operasiyasi var. Bu haqqda ne deye bilersinis.. agri yox, su gelmir