Yaz aylarında havanın sıcak ve nemli olması pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Güneş çarpması da bu rahatsızlıkların başında geliyor. Güneş çarpması, aşırı sıcağa maruz kalınması sonucu meydana gelen vücuttaki aşırı ısınma halini ifade ediyor. Güneş çarpması belirtileri dikkate alınmadığı ve gerekli tedavi yapılmadığında bilinç kaybına yol açabiliyor.
Güneş çarpması, yüksek sıcaklıkta meydana gelen vücuttaki aşırı ısınma halini ifade eder. Sıcak çarpması ya da hipertermi olarak da bilinen güneş çarpması; güneş altında vücut ısısının uzun süre yüksek kalması ve sıcaklığın düşmemesi sonucunda organların tahrip olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Müdahale edilmediği durumlarda ise ateşin 40°C’nin üzerine çıkması ile güneş çarpmasına maruz kalan kişi havale geçirebilir. Bazı durumlarda yaşlılar, çocuklar ve hastalar güneş çarpmasını daha alt sıcaklıkta da yaşayabilirler.
Vücut normal ısısını dengede tutamaz duruma geldiğinde sıcak çarpmasının belirtleri kendini gösterir. Güneş çarpmasında görülen en yaygın belirtileri şöyle:
4-5 yaşından küçük çocuk ve bebeklerde güneş çarpmasının en yaygın nedeni ise mide bulantısı, kusma, uyku isteği ve yüksek ateştir.
Yaz günlerinde sıcak ve nemin yüksek olduğu hava, güneş çarpmasının görülmesine neden olabiliyor. Güneş çarpması özellikle yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği, diyabet ve kanser gibi kronik hastaları, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişileri, hamileleri , 65 yaş üstü kişileri, 5 yaş altı çocukları ve daha çok etkilediğinden oldukça dikkat olmaları gerekiyor.
Güneş çarpmasına maruz kalana birini gördüğünüzde mutlaka bir ambulans çağırmalı ya da en yakın sağlık kuruluşuna götürmelisiniz. Tıbbi yardım beklerken yapılması gereken ilk müdahale şöyle sıralanabilir:
Güneş çarpmasından korunmanın en önemli yollarından biri, vücudu susuz bırakmamak. Su tüketmek terlediğinde deri nemliliğini, bu sayede de vücut ısısının dengesini sağlıyor.
Özellikle yaz aylarında 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmayın.
Güneşin dik geldiği saatlerde denize girmeyin.
Baş bölgesini güneşten korumak amacıyla şemsiye ve güneş gözlüğü kullanın.
Hava giriş çıkışını sağlayan özelliği sayesinde terlemeyi önleyen pamuklu, açık renkli ve bol giysiler tercih edin.
Güneşe çıkarmadan yarım saat önce 50 faktör ve üstü güneş kremi uygulayın.Kilitli bir araçta sadece 10 dakikalık kısa bir süre içerisinde iç ortam ısısı yaklaşık olarak 7 derece yükselebilir. Dolayısıyla sıcak bir alanda park edilmiş araçlarda özellikle çocuklar ve yaşlı bireyler asla yalnız başına bırakmayın.
Güneş çarpması tedavisinde temel olarak bireyin vücut sıcaklığının düşürülmesini ve böylelikle başta beyin olmak üzere hayati organların hasar almasının önüne geçilmesi hedeflenir. İlk yardım güneş çarpması vakalarında oldukça önemlidir. Doktor hastanın kan basıncı ile vücut sıcaklığını değerlendirir. Hastaya kan ve idrar testleri yapılarak vücudun sıvı ve elektrolit dengesine göre sıvı terapisi uygulanır. Yükselen vücut sıcaklığı en az 38.5 dereceye kadar düşürülmelidir. Aksi takdirde böbrek ve karaciğerler fonksiyonlarını kaybedebilir, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir
Editörün notu: Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı ve tedavi için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.