Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
2023-05-29 13:40:00 | Son Güncelleme : 2023-09-22 00:08:20

Güneş gözlüğü seçerken dikkat! Göz sağlığını etkileyen büyük hata...

Google News

Güneş gözlüğü satın alırken doğru bir gözlük seçimi göz sağlığı için çok önemli. Güneş gözlükleri güneşin ışıklarının gözümüzü rahatsız etmesini engellemekle kalmıyor, güneşin UV ışınlarından gözü koruyor, göz yorgunluğunu azaltıyor, havadaki toz, kir, toprak vb. parçacıkların göze kaçmasını önlüyor. Tüm bunların yanı sıra birçok kişi güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmemekte. Yeni bir güneş gözlüğü almayı düşünüyorsanız işte güneş gözlüğü alırken dikkat etmeniz gerekenler:

fotoğraf:freepik
fotoğraf:freepik

Güneşten gelen ultraviyole ışınları güneş gözlüğü kullanmayan kişilerde kornea hasarı, katarakt, maküler dejenerasyon, görme keskinliğinde azalma gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle güneş gözlüğü bir aksesuardan ziyade sağlık için gerekli bir araçtır. 3 yaşından itibaren çocukların da güneş gözlüğü kullanması önerilir. Türkiye Hastanesi Doktoru Emre Güler güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken şeyler hususunda şu önerilerde bulundu:

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Güneş gözlüğü almaya karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken pek çok husus var. Sağlıklı bir seçim yapabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:
  • Gözlük ultraviyole filtresi içermeli, camların UV filtre özelliği %70’in altında olmamalı, hatta filtre özelliğinin %99’un üzerinde olması en ideal olanıdır.
  • Satın alınacak gözlük uluslararası normlara (EN, ANSI, TSE) uygun olmalı, bu sertifikalara sahip olmalı.
  • Gözlük satın alırken yüzünüze yakışmasının yanı sıra gözlüğün kaşların üzerine çıkan yanaklara değmeyen yanlardan da UV’nin girişine engel olacak kalınlıkta çerçeveleri olmasına özen göstermeli. Gözü iyi kaplayan bir gözlük, yanlardan girecek ışınları da engelleyecektir. Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlayacaktır.
  • Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan veya seyyar satıcıdan, markasız, üretimi nasıl olduğu bilinmeyen yerlerden alınmamalı, güvenilirliği bilinen markalar tercih edilmeli. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük bir risktir.
  • Uzun süre araba kullanan kişiler polarize camlı güneş gözlüğü tercih etmeli. Polarize camdan yapılan güneş gözlükleri parlamalara ve yansımalara engel olup daha rahat bir görüş sağlıyor.
  • Koyu renk camlar güneş ışığından daha fazla korur fikri yanlıştır; yeterli koruma özelliğine sahip herhangi bir cam seçilebilir. Renklendirme oranı, sadece ışığın şiddetini azaltarak görme konforu sağlar.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat! Göz sağlığını etkileyen büyük hata...

  • Estetik açıdan inceleyecek olursak; ten rengi açık olanlar, açık gül ve amber gibi açık renk ve hafif çerçeveleri seçmeli. Çünkü yeşil, mavi gibi koyu renkler yüzü soluklaştırabilir. Koyu tenlilerde ise, gümüş, altın ve şeffaf çerçeveler daha şık duruyor.
  • Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz doktorlarına danışmalı.
  • Gözlük, yüzünüze tam olarak oturmalı, yoksa yanlardan ışık alır ve gözlük takmanın hiçbir anlamı kalmaz. Bunun için taktığınız gözlüğü her iki tarafından tutmalısınız. Kolay hareket etmiyorsa yüze tam oturmuş demektir.
  • Sapları, kulak arkasını sıkmamalı, kemik saplar yerine metal sap kullanımını da önermiyoruz yoksa kısa süre sonra gözlük takmak bir işkenceye dönüşebilir.
  • Gözlükler, güvenilir optik mağazalardan satın alınmalı.
  • Hiç gözlük kullanmamak çoğu zaman sahte gözlük kullanmamaktan daha iyidir çünkü sadece görünen ışığı kesen ama UV ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini devre dışı bırakır.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Emre Güler görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır

Kaynak : Mavi Kadın, Türkiye Gazetesi Hastanesi
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.