Güneş yanığı, cildin ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalması ile meydana gelen cilt tahrişidir. Güneş yanıkları genellikle güneş koruma kremi kullanmadan veya güneşin yoğun olduğu saatlerde güneşlenmekten dolayı meydana gelir. Güneş yanığı için geleneksel bir yöntem olan yoğurt kullanımı ciltte enfeksiyona neden olabildiğinden uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Dr. Reyhan Erol güneş yanığına yoğurt sürmenin yanlış bir işlem olduğunu bildirip şu bilgileri paylaştı:
Ciltte güneş lekeleri meydana geldiğinde ilk akla gelen yöntemlerin başında yoğurt veya diş macunu gelmektedir. Fakat yanıklara bu tür maddeler uygulamak çokyanlıştır. Sebebi ise bu tür maddelerin yanık üzerindeki tıbbi etkisi bilinmemektedir ve dolayısıyla yanık yarasında bakteri üremesine sebep olabilirler. Bu tür yöntemlerden kaçınılmalıdır. Ciltte güneş yanığı olması halinde doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca doktorun tavsiye ettiği uygulamalar dikkate alınmalıdır.
Buzdolabındaki soğuk ev yapımı yoğurttan 2-3 yemek kaşığı alınıp güneş yanığı üzerine uygulanır. Ancak bu yöntem uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Serin duş alın: Ciltte güneş yanığı meydana geldiğinde yapılması gereken ilk şeylerden birisi şüphesiz ki sık sık serin duş almak olmalıdır. Fakat duş alırken su cilde çok hızlı ve sert bir şekilde temas etmemelidir. Ayrıca, yanık oluşan bölgelere de sabun ve duş jeli gibi ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sadece soğuk su yeterli olacaktır çünkü bu tür ürünler ciltteki tahrişin artmasına sebep olur. Yanık oluşan bölgelerde su toplanması olduğu taktirde suyu maşrapa ile dökmeniz iyi olacaktır. Bu sayede suyun çok yüksekten dökülüp basınçla ciltteki kabarcıkların patlatmasının önüne geçebilirsiniz.
Soğuk kompres uygulayın: Yanık olan cilde soğuk uygulama acınızı azaltır ve bölgede iltihap oluşmasının önüne geçer. Temiz bir atleti soğuk suya batırıp sıkın ve güneş yanığı olan bölgeye bunu tutun. Bu şekilde en az yarım saat ve hatta yanık bölgesindeki acı geçinceye kadar soğuk kompress uygulaması yapmanız iyi olacaktır.
Aloe vera içeren kremler kullanın: Ciltteki yanıkları yatıracak en etkili doğal yöntemlerin başında aloe vera gelmektedir. Bunun için aloe vera bazlı krem ve solüsyonlar kullanarak cildinizi serinletip aynı zamanda yanan dokuyu onarabilirsiniz. Ek olarak, aloe veranın ilithap giderici etkisi de bulunmaktadır. Yanık oluşan bölgeye süreceğiniz aloe vera sayesinde oluşan yanığın hızlı şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Pamuklu giysiler giyin: Ciltte yanık oluşması sonrasında tercih edilecek en doğru kıyafet türü bol ve pamuklu olanlardır. Çünkü pamuklu kumaşlar cildin nefes almasını sağlar ve tahrişi önler. Ancak sentetik ve yünlü kumaşlar havayı hapseder ve zaten yanık olan ciltte tahrişe yol açar.
Ağrı kesici kullanımı: Aşırı güneş ışığına maruz kalan cilt yanık şekilde akut bir tepki gösterir. Doktorun veya eczacınızın vereceği ağrı kesici ilaçları kullanmak hem cildi yatıştırır hem de yanığın neden olduğu ağrının kesilmesine yardımcı olur.
Bol su için: Cillte güneş kaynaklı meydana gelen yanıklar vücutta su kaybına sebep olur. Dolayısıyla su kaybına bağlı olarak ciltte kuruma meydana gelir. Bu durumla karşılaşamamak ve cildin doğal nemine kavuşması için bol su içmek çok önemlidir.
Doktora gidin: Ciltte ileri derece meydana gelen güneş yanıkları sebebiyle sıvı dolu baloncukların oluşması yapılması gereken ilk şey fazla zaman kaybetmeden uzman bir doktora gitmektir. Uzman doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra hastaya kortizonlu kremler verebilir veya yanık bölgede enfeksiyon olması halinde antibiyotik verebilir.
Güneş yanıklarının iyileşme süreci yanığın derecesine bağlıdır. 1.derece yanıklara tedavi uygulandıktan sonra 2-3 gün içinde iyileşmektedir. 2. ve 3. derce yanıklarda iyileşme süresi ise 1-3 hafta arasında değişmektedir. Yanık bölgesinde enfeksiyon oluşumu veya yanlış uygulamaların yapılması ise iyileşme sürecini geciktirmektedir.
Güneş yanığı durumunda şiddetli şikayetler yaşanması halinde devlet hastaneleri ya da özel hastanelerin Cildiye/ Dermatoloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Fakat eğer önceden güneş yanığı yaşadıysanız ve ciltteki kalan lekelerden muzdaripseniz bunun için hastanelerin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümlerine başvurmalısınız.
Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı güneş yanığı sorunu ile karşılaşmamak için şu önerilerde bulundu:
Güneş yanığı evde nasıl geçer? Güneş yanığına iyi gelen 8 doğal çözüm yöntemi Tıklayınız
Güneş Yanığına Hangi Krem İyi Gelir Güneş Yanığına, Güneş Yanığı İçin Krem Tıklayınız