Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Güneşlenme Saatleri Güneş Işığının Faydaları Güneş Işığı Vitamini Ne

Mavi Kadın>Yaşam>Güneşlenme Saatleri Güneş Işığının Faydaları Güneş Işığı Vitamini Ne

Güneş ışığı sağlık için çok faydalıdır; Güneşe ışığına maruz kalmak kanseri önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonu giderir, ruh halini iyileştirir, kalp sağlığını korur. Bu makalemizde güneşin faydalarından bahsedeceğiz.

Güneşlenme Saatleri Güneş Işığının Faydaları Güneş Işığı Vitamini Ne

Güneş ışığı sağlık için çok faydalıdır; Güneşe ışığına maruz kalmak kanseri önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonu giderir, ruh halini iyileştirir, kalp sağlığını korur. Bu makalemizde güneşin faydalarından bahsedeceğiz.

Güneşin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

D Vitamini İhtiyacını Karşılar

D vitamini aynı zamanda “güneş ışığı vitamini” olarak da bilinir. Çünkü güneş ışığına maruz kalmak insan vücudunda D vitamini oluşmasını sağlar. Araştırmalara göre, “D vitamini yetersizliği dünya genelinde nüfusun yaklaşık% 50'sini etkiliyor. Tüm etnik kökenlere ve yaş gruplarına göre dünya çapında 1 milyar insanın D vitamini eksikliği var. ”Bu nedenle güneş ışığına maruz kalmak vücudu D vitamini ile besler. Güneş ışığı, D vitamini almak için en kolay ve en sağlıklı yoldur - “ D vitamini yani güneş ışığı vitamini” - neredeyse oksijen kadar yaşam için hayati olan bir vitamindir. Güneş ışığına maruz kaldığında, vücut D vitamini yapar.

Depresyona İyi Gelir

Kötü bir gün mü geçiriyorsunuz? Dışarı güneşe çıkın! Güneş ışığı, mutluluk duygularını desteklemeye yardımcı olan serotonin seviyelerini arttırır. Serotonin mutlululuk hormonudur, güneş ışığına maruz kalmak vücudumuzda serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Günde 10-15 dakika güneş ışığı alması önerilir. Beynimiz güneşli günlerde havanın kapalı olduğu günlerden daha fazla serotonin üretir. Bu nedenle, depresyon yaşayan bireyler güneşte vakit geçirirlerse depresyonu daha çabuk atlatırlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Güneş ışığı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudumuz güneş ışığına maruz kaldığında, vücutta D vitamini meydana gelir, D vitamini de bağışıklık savunmasına katkıda bulunan T hücrelerinin düzgün çalışmasını destekler. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudu yabancı istilacı organizmalara karşı korur.

Boyun Uzamasına Yardımcı Olur

Güneş ışığı boyunuzu uzatmaya da yardımcı olur . 2009'da, İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan 18 yıllık bir araştırma sonucunda, yaz aylarında gebe olan kadınların daha uzun boylu, daha güçlü kemikli sahip bebeklere sahip olduklarını belirlemiştir.

Güneş ışığına maruz kalmak, özellikle küçük çocuklarda olmak üzere çocukların büyümesini ve gelişmesini doğrudan etkileyen D vitamini üretmesini tetikler. Ek olarak, güneşe maruz kalma, kemik kütlesini etkileyerek, öncelikle kemiklerin hacmini arttırır.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü'ne göre, bebeğin genel sağlıklı gelişimi için hamilelik ve emzirme döneminde yeterli D vitamini almak önemlidir.

Kemikleri Güçlendirir

Sağlıklı ve güçlü kemikler için güneş ışığı gereklidir. Güneş ışığı vücutta D vitamini üretimine yardımcı olarak kemik güçlendirici kalsiyum emilimini teşvik eder. D vitamini eksikliği kemik hastalıkları, kemiklerin kolay kırılması ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi sorunlara yol açar.

Amerikan Klinik Beslenme Derneği dergisinde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği çocuklar arasında raşitizme neden oluyor, yetişkinler arasında osteoporozu artırıyor ve ağrılı kemik hastalığı osteomalazisine neden oluyor.

Metabolizmayı Hızlandırır

Güneş ışığı, metabolizmanın çalışmasını hızlandırarak sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir . Diabetes dergisinde yayınlanan 2014 yılında yapılan bir çalışmada, güneşte bulunan ultraviyole (UV) ışınlarının obeziteyi önlediğini tespit etmiştir.

Beyin İşlevini Geliştirir

Güneş ışığı beynimizdeki epifiz bezini doğrudan etkiler. Epifiz bezi uyku hormonu olan Melatonin üreten bezdir; uyku kalitesi için önemli olan ve depresyonu önlemeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Öyleyse her gün güneşe çıkmayı ihmal etmemeli,  güneşlenmek demek uyku kalitemizin artması demektir,  bu da beyin fonksiyonu için önemlidir.

Kanseri Önler

Vücuttaki yeterli miktarda güneş vitamini yani D vitamini bulunması kolon, böbrek ve meme kanseri riskini azaltabilir. Yeterince güneşlenmemek D vitamini eksikliğine katkıda bulunur ve bu da birçok kanser riskini artırır.

Amerikan Klinik Beslenme Derneği'nde yayınlanan 2007 tarihli bir araştırmaya göre, kalsiyum ve D vitamininin yeterli miktarda alınması, menopoz sonrası kadınlarda tüm kanser türlerine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Ek olarak, D vitamini diğer kanser tedavileriyle birlikte hastanın daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur.

Kalp Sağlığını Korur

Güneş ışığına maruz kalmak, kalp hastalığı olanlar ve kalp hastalığı riski daha yüksek olanlar için son derece faydalıdır. Güneşin verdiği sıcaklık,vücudumuzda dolaşımı iyileştirir ve D vitamini seviyesini yükseltir, bu da kalp sağlığını iyileştirir.

Hangi Saatlerde Güneşlenmelidir?

  1. Sabahın erken saatlerinde güneş ışığına 10 ila 15 dakika (güneş kremi olmadan) maruz kalmak iyi bir seçenektir. 
  2. Güneşin en yoğun saatlerinde yani sabah 10 ile akşam 4 arasında doğrudan güneş ışığından kaçının
  3. Güneşin yoğun saatlerinde güneşlenmeniz gerekirse, güneş yanığı önlemek için cildinize güneş kremi sürün, uygun kıyafetler giyin ve başınızı örtün veya bir şemsiye kullanın.

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir Güneş Geçmesi Nasıl Geçer? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...