Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamile diş çekimi yaptırmak bebeğe ve anneye zarar verir mi?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamile diş çekimi yaptırmak bebeğe ve anneye zarar verir mi?

Hamilelik ile birlikte kadın vücudunda büyük bir değişim meydana gelir. Vücudun dengesini değiştiren bu değişimin sebebi vücuttaki progesteron ve östrojen isimli gebelik hormonlarındaki artıştır. Tüm vücudu etkileyen bu değişim ağız ve diş sağlığını

Hamile diş çekimi yaptırmak bebeğe ve anneye zarar verir mi?

Hamilelik ile birlikte kadın vücudunda büyük bir değişim meydana gelir. Vücudun dengesini değiştiren bu değişimin sebebi vücuttaki progesteron ve östrojen isimli gebelik hormonlarındaki artıştır. Tüm vücudu etkileyen bu değişim ağız ve diş sağlığını da etkilemektedir. Ek olarak hamile anne adayında ağız ve tükürükteki asit oranı artar ve bu da diş çürümesini tetikler. Dolayısıyla çürüyen dişin çekilmesi gerekebilir.

Hamilelikte Diş Çektirmek Zararlı mıdır?

Hamilelikte diş çekilmesi dahil herhangi bir diş operasyonu yapılmasında sakınca yoktur. Ancak eğer dişe acilen bir işlem uygulanması gerekmiyorsa işlem doğum sonrasına ertelenir.Fakat eğer durum acilse ve dişin çekilmesi gerekiyorsa hamileliği 3. ve 6. ayları arasında yapılması tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte diş çekimi sırasında verilen lokal anestezinin hem anneye hem de bebeğe hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Dolayısıyla eğer dişinizin çekilmesi gerekiyorsa bunu hamilelikte de yaptırabilirsiniz. Lokal aneztesi sayesinde diş çekilirken anne adayı çok daha az acı ve stres yaşayacaktır.

Dişin kök yapısı, komşu dişler, kök çevresinde enfeksiyon olup olmadığı ve çürüklerin anlaşılması gibi birçok durumda röntgen çekilmektedir. Diş hekimlerine yol gösteren röntgenin kanal tedavisi ve diş çekimleri gibi diş uygulamalarında yapılması mecburi olmaktadır. Fakat hamilelikte röntgen ışınlarının zararı olabileceğinden eğer işlem acil müdahale gerektiriyorsa tedavinin devamı doğum sonrasına ertelenebilir. 

Hamile diş çekimi yaptırmak bebeğe ve anneye zarar verir mi?

Gebelikte Ağız ve Diş Filmi Çekimi Zararlı mı?

Hamilelikte diş çekilmesi röntgen sonucuna bakılarak yapılır ve eğer diş çekimine karar verildiyse hastaya anestezi verilir. Hamilelikte dişlerin röntgen filmi çekilmesinde bir sakınca yoktur çünkü diş filminde verilen ışın miktarı çok azdır. Fakat röntgen filmi çekilirken hamile anne adayları kurşun gömlek giyerlerse anne karnındaki bebeğin diş filmindeki x ışınlarına maruz kalma oranı en aza inecektir. Gebelikte diş filmi çekilmesi her ne kadar zararsız bir işlem olsa da gebeliğin 3 ayında anne karnındaki fetüs x ışınlarından kötü etkilenebilme ihtimali olduğu için film çekilmesi gebeliğin 3.ayından sonrasına ertelenmelidir.

Diş Çekilmesini Gerektiren Belirtiler Nelerdir?

Aşağıdaki belirtilere sahipseniz dişinizi çektirmeniz gerekebilir:

  1. Diş etlerinde ve dişlerde ağrı
  2. Enfekte veya çürük diş
  3. Yemek yemede zorluk
  4. Diş etlerinde şişme
  5. Konuşmada zorluk
  6. Diş eti kanaması

Hamileliliğin herhangi bir ayında üstteki belirtiler yaşandığında dişin çekilip çekilmemesi gerektiğine doktor karar verecektir.

Hamilelikte Diş Çekimi Sonrası Neler Yapmalıdır?

  1. Hamilelikte diş çektirdikten sonra ağrı meydana geldiyse doktorunuza danışıp soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için buzluktan buz küplerini çıkarın temiz bir beze sarın ve bunu dişin olduğu yanak bölgenize tutun.
  2. Hamilelikte diş çekimi ardından diş hekimi hastaya kullanması için antibiyotikler reçete edebilir. Bu ilaçlar doktorun tavsiye ettiği sıklıkta kullanılmalıdır.
  3. Diş çekimi sonrasında bir süre ağrı yaşanması normaldir. Bu ağrıları geçirmek için yine diş doktorunun vermiş olduğu uygun ilaçları kullanabilirsiniz.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...