Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamileler Uçağa Binebilir mi Hamilelikte Uçak Yolculuğu İlk 3 Ay

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamileler Uçağa Binebilir mi Hamilelikte Uçak Yolculuğu İlk 3 Ay

ABD Kadın Doğum Derneği’nin bu konuda bir açıklaması var: Kadınlar ilk 36. hafta süresince hamile kadınlar uçakla güvenle yolculuk yapabilir.

Hamileler Uçağa Binebilir mi Hamilelikte Uçak Yolculuğu İlk 3 Ay

Hamileliğin İlk 3 Ayında Uçağa Binilir mi?

Uçakla seyahat etmek, yapılan istatistiklere göre en güvenli ve hızlı ulaşım yöntemidir. Binlerce kilometre uzaklara hızlı ve güvenli bir şekilde gidebilmek için kaza riski yüksek ulaşım araçları yerine günümüzde uçakla yolculuk tercih edilmektedir. Bu noktada hamile kadınların da uçakla seyahat edip edemeyeceği konusu merak edilir. Bu durum hamile kadınlarda kaygıya yol açmaktadır. ABD Kadın Doğum Derneği’nin bu konuda bir açıklaması var: Kadınlar ilk 36. hafta süresince hamile kadınlar uçakla güvenle yolculuk yapabilir.

Hamileler Uçakla Yolculuk Yapabilir mi?

Jinekolog Dr. Zehra Koçer gebelikte uçak yolculuğu yapmak güvenli midir şeklindeki sorulara şöyle yanıt veriyor: Hamilelikte seyahat zamanlaması yapılacaksa en uygun zaman dilimi 12 ile 28. Haftalar arasındadır. Bu yüzden seyahatlerinizi gebeliğin 12-28. haftaları arasında yapabilirsiniz. Çünkü bu dönemde kadında kusma bulantı olayı biter. Anne adayları bu dönemde kendilerini daha iyi ve enerji dolu hissederler. Buna mukabil karın bölgesi büyümemiştir. Bu açıdan risk en azdır. Fakat gebelik riskli ise, anne adayı 40 yaş üzerinde ise ve daha önce düşük yaptıysa gebelik riskini hiç bir hava yolu şirketi almak istemez. Yine de gebelik sırasında yolculuk yapmanız zorunlu ise doktorunuzla görüşmeniz ve onun fikrini almanız gerekir.

Hangi Durumlarda Uçakla Seyahat için Doktora Danışılmalıdır?

  1. Çoğul gebelik varsa,
  2. Gebelik şeker hastalığı veya hipertansiyon varsa
  3. Plasentada anormallikler varsa ya da vaginal kanama olduysa
  4. Erken doğum riskiniz varsa
  5. Kanda pıhtılaşma sürecinde bozukluklar varsa mutlaka seyahat etmeden önce doktorunuza danışınız.

Uçak ile Seyahat Bebekte Sakatlık ve Düşük Riskini Arttırır mı?

Yine en çok merak edilen sorulardan biri de; Uçak ile seyahat bebekte sakatlık ve düşük riskini arttırır mı sorusudur. Yapılan araştırmalara göre; uçakla seyahatin neden olduğu bebeklerde sakatlık olaylarına rastlanmamıştır. Fakat Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre; hamileliğinin ilk üç ayında olan hosteslerin düşük oranı %30 olarak saptanmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; hamilelik döneminde olan uçuş personelleri bu süreçte görevlerine devam etmezler. Yine Suudi Arabistan'da bu konuda yapılan bir araştırmaya göre; uçuş yapan hamile kadınlarda erken doğum riskinin olduğu görülmüştür. Bu nedenle duruma biraz daha temkinli yaklaşmak gerekiyor. Sonuç olarak Amerikan Kadın Doğum Derneğinin verilerine bakılarak şu sonuca varılabilir: Hamile kadınlar, gebeliğin 8. ayına kadar uçakla yolculuk yapabilirler. Ancak yukarıda sözü edilen özel durumları olanlar uçakla seyahat etmemelidir.

Gebelikte Hangi Durumlarda Uçak Yolculuğu Önerilmez?

Genel bir ifade ile; acil sorun çıkma ihtimali yüksek olan gebe kadınlarda risk arttırıcı bir durum olmasından dolayı ve olası bir terslikte havada müdahale imkanlarının kısıtlı olması nedeni ile risk taşıyan gebe kadınların uçakla seyahat etmemesi daha yararlıdır. Aşağıdaki durumlarda kadınlar uçakla yolculuk yapmamalıdır: 

  1. Doğuma 1 ay kalmışsa
  2. İkiz üçüz bebek taşıyorsanız
  3. Daha evvel düşük yaptıysanız
  4. Diyabet ve hipertansiyon varsa
  5. Erken doğum işaretleri varsa
  6. Bebekte gelişim sorunları varsa
  7. Düşük tehdidi varsa
  8. Erken doğum bulgusu söz konusu ise
  9. Plasenta kaynaklı sorunlar varsa
  10. Ağır anemi (kansızlık) varsa
  11. Bebekte gelişme bozukluğu varsa

gebe kadınlar doktoruna danışmadan uçakla yolculuk yapmamalıdır.

Kadın Doğum Uzmanı Doktorlar Gebelikte Uçakla Seyahat Yapacak Kadınlara Nasihatler:

Jinekologdan uçakla seyahat yapabilir onayını yazılı olarak alınız. THY "uçakla seyahat etmesinde sakınca yoktur!" ibaresi yer alan raporlarda uçakla uçuş izni vermektedir. Çoğul gebelik söz konusu ise 32. Haftadan fazla gebeliklerde bu rapor varsa dahi THY uçuşa izin vermez. Raporu alırken; doktor ismi, soy ismi, dip. no ve imza olması gereklidir.

Uçağa binerken güvenlik için oluşturulan dedektörlü kapılardan geçmek size ve bebeğe zarar vermez. Çünkü bu sistemler X ışını sistemini kullanmazlar.

Uçakla seyahat eden gebe kadınlar için seçilecek koltuk koridor tarafında olmalıdır.

Uçuş süresi çok uzun ise pıhtı oluşmasını engellemek için koridorda yürümeniz önerilir.

Uçakta emniyet kemerini mutlaka göbek üstüne değil, göbek altına bağlamalısınız.

Uçmadan önce beslenmenize dikkat edin, gaz yapacak besinleri 1 gün öncesinden tüketmeyin. Uçak yükseldikçe midenizde şişme meydana gelebilir. Bu da hem sizi hem bebeği rahatsız eder.

Uçuş öncesinde varis çorabı giymeniz önerilir. Mümkünse yolculuk esnasında rahat bir yolculuk yapmanız için, terlik giymeniz önerilir. Böylece kabin basıncı yükseldiğinde, ayaklarınız şişmez.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...