Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelerde Düşük Nabız Neden Olur, Nasıl Geçer?

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelerde Düşük Nabız Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamile bir kadın bradikardi yani nabız düşmesi yaşadığında, bu durum hem kendisinde hem de doğmamış bebek üzerinde çeşitli sorunlara yol açabilir.

Hamilelerde Düşük Nabız Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamile bir kadın bradikardi yani nabız düşmesi yaşadığında, bu durum hem kendisinde hem de doğmamış bebek üzerinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Neyse ki çözülmeyecek, şifaya kavuşmayacak bir problem değildir.

Kardiyovasküler Gelişme

Fetüsün kalp ve dolaşım sistemi ilk haftadan başlayıp, doğum sonuna kadar devam eden, şaşırtıcı bir hızda gelişir. Bebeğin kalbi 4. hafta atmaya başlar. Annenin kardiyovasküler sistemininde de çeşitli değişimler görülür. Gebe kadının kan hacminde normalde %40-%50 artış görülür ki anne adayı hem kendi dokularını hem de hızla büyüyen fetüsün dokularını düzgün bir şekilde besleyebilsin.

Hamilelikte Nabız Sayısı

Gebe olmayan kadın için normal kalp hızı yani nabız sayısı 70-85 arasında değişir. Gebelik ile oluşan kan hacminin genişlemesini desteklemek için, annenin nabzı dakikada 10-15 kez daha çok atmaya başlar.  Hamile bir kadın olarak nabzı dakikada 60'dan az atıyorsa, doktorunuz bunun altında yatan herhangi bir kardiyovasküler veya diğer tıbbi sorunu belirlemek için sizi iyice muayne etmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Hamilelikte düşük nabız nedenleri

Uzmanlar gebelikte düşük nabızın bir çok nedeninin olabileceğini bildiriyor. İşte bu sebepler; konjenital kalp yetmezliği, hipertansiyon veya yüksek kan basıncı ilaçları, kalp ameliyatı sonrası kalp enfeksiyonu,vücutta aşırı demire neden olan hipotiroidizm, veya düşük tiroid gibi hastalıklar, uyku apnesi, solunum bozukluğu; ve elektrolit denilen kandaki dengesizliğe yol açan bazı kimyasallar.

Nabzı normalden düşük olan hamilelerde anne ve fetüs yeterli oksijenden mahrum kalır. Anne adayında bayılma, göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtiler yaşıyorsanız, kendinizin ve bebeğinizin iyiliği için hemen doktora başvurup gerekli tetkik ve tedavi yaptırılmalıdır.

Gebelikte düşük nabız tedavi edilmezse, annedeki nabız düşüklüğü bebeğinde nabzını düşürüp, doğum ve doğum sancısı, prematüre doğum ve fetal ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Hamilelikte düşük nabız nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte bradikardi (yani gebelikte kalp atış hızının düşüklüğü, düşük nabız) bu olaya neden olan hastalığın tedavisiyle, reçeteli ilaçlarla ve kalp pili değişiklikleri ile tedavi edilebilir. Tüm tedavi seçenekleri ile ilgili doktorunuzla konuşun ve hangisinin sizin için doğru olacağına birlikte karar verin.

Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı? Hamilelikte Normal Nabız Değerleri Tıklayınız

Nabız Düşüklüğü (Düşük Nabız) Belirtileri Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelerde Düşük Nabız Neden Olur, Nasıl Geçer?


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...