2022-03-22 18:24:57 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:56:35

Hamileliğin ilk haftalarında, ilk aylarında kanamanın 15 farklı nedeni

Hamilelikte ilk üç ayda hafif kanama sık karşılaşılan bir durumdur. Hatta kadınların yaklaşık %20’si gebeliğin ilk haftalarında ve ilk aylarında vajinal kanama yaşarlar. Gebeliğin ilk haftalarında görülen bu kanama implantasyon kanaması, dış gebelik, düşük yapma ve molar gebelik gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Hamileliğin ilk haftalarında, ilk aylarında kanamanın 15 farklı nedeni

Dört kadından biri hamileliğin ilk dönemlerinde vajinal kanama yaşarlar. Bu durum genellikle ciddi nedenlerden dolayı meydana gelmez. İmplantasyon kanaması, gebelikte ilk haftalarda vajinal kanamanın en sık karşılaşılan nedenidir. İmplantasyon kanaması genellikle az miktarda, damla damla olur.Hamilelikte vajinal kanamaların muhtemel nedenleri şöyledir:

HAMİLELİKTE İLK HAFTADA ve İLK AYLARDA KANAMA NEDENLERİ NELERDİR?

  1. İmplantasyon kanaması
  2. Dış gebelik (Embriyonun rahim dışında bir yere yerleşmesi)
  3. Düşük yapma
  4. Eşiyle cinsel ilişki yaşama
  5. Çoğul gebelik
  6. Endometrium, serviks, vajina enfeksiyonları (ör. Vajinit)
  7. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  8. Kese zarı ile rahim arasında kanama (subkoryonik kanama
  9. Hamilelikte hormon değişiklikleri
  10. Rahimde veya serviks bölgede polip
  11. Mesane veya vajina enfeksiyonları
  12. Rahim ağzı iltihabı: Mantar enfeksiyonu , bakteriyel vajinoz gibi vajinal enfeksiyonlar veya gonore, klamidya, genital herpes veya trichomoniasis gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon , rahim ağzında kanamaya neden olabilir.
  13. Mantar enfeksiyonu
  14. Molar gebelik
  15. Serviksin veya vajinanın yaralanması

İMPLANTASYON KANAMASI

Anne karnında embriyonun rahim içine yerleşmesi esnasında gerçekleşen kanamaya implantasyon yani (yerleşme) kanaması adı verilmektedir. Bu kanama döllenmiş yumurta rahime yerleştiğinde yani gebelik başlangıcından 6-12 gün sonra başlamaktadır. Bu kanama genellikle 24-48 saat sürer. İmplantasyon kanaması normal bir hamilelik belirtisidir, yani korkulacak bir durum teşkil etmemektedir. Dolayısıyla, implantasyon kanaması gerçekleştiğinde tedavi uygulanmaz. Bu kanama çoğunlukla 1-2 günden fazla sürmez.

DÜŞÜK YAPMA

Hamileliğin 24.haftadan önce sonlanmasına düşük ismi verilir. Hamileliğin ilk 3 ayında düşük gerçekleşme ihtimali daha yüksektir ve her 5 hamilelikten 1’i düşükle sonlanmaktadır. İlk 3 ayında görülen bu durumun önlenmesi mümkün değildir. Düşük gerçekleşirken görülen belirtiler şunlardır: vajinal kanama( çoğunlukla az miktarla başlayıp çoğalır),regl sancısına benzer rahim krampları, bulantı ve göğüs yumuşaması.

ENFEKSİYON

İdrar yolu, servikal veya pelvik enfeksiyon vajinal kanamaya neden olabilir.

MOLAR GEBELİK

Rahimde döllenen yumurtanın etrafını saran dokuda anormal büyümenin sonucunda molar gebelik meydana gelir. Molar gebelik her 100 gebelikten 1’inde görülen bir durumdur. Belirtileri ise şunlardır: vajinal kanama veya hamileliğin erken zamanlarında vajinada koyu boşalma, bulantı ve kusma, ceninde hareketsizlik veya ceninde kalp atışının olmaması.

DIŞ GEBELİK

Dış gebelik, diğer adıyla ektopik gebelik, döllenen yumurtanın dölyatağı dışında (genellikle yumurta kanalında) gelişmesi durumudur. Yumurta kanalları, yumurtalıkları yumurtalıktan rahime taşır. Ektopik gebelik, yumurta kanallarının çok küçük veya rahim desteğinden mahrum olması sebebyle gerçekleşemez. Dış gebelik, yumurta kanalı dışında yumurtalıkların birinde, rahim girişi yani servikste ya da karında meydana gelebilir. Ektopik gebelik halinde kişi ağır kanama, karın ağrıları ve kramplar yaşamaktadır. Ektopik gebelik anne için hayati tehlike barındıran bir durumdur.

CİNSEL İLİŞKİ

Hamileliğin ilk dönemlerinde anne adayının cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat bu durumda vajinal duvar tahriş olabilir ve bu durumda hafif kanama meydana gelebilir.

SERVİKAL POLİP

Hamilelikte ilk 3 ayda kanama servikal polipten dolayı meydana gelebilir. Kadınların yaklaşık yüzde 2 ila 5'inde vajinadan rahme açılan kapı olan servikste polipler bulunur.Rahim ağzı polipleri genellikle iyi huyludur - kansere neden olmazlar. Bununla birlikte, iltihaplanabilir veya tahriş olabilir ve parlak kırmızı kanamaya neden olabilirler.

ENFEKSİYON

Yaygın olarak görülmese de hamileliğin ilk aylarında enfeksiyon vajinal kanamalara sebep olabilir. İdrar yollarında ya da pelvis boşluğunda gerçekleşecek enfeksiyonlar kanamaya yol açabilmektedir.

Hamileliğin ilk zamanlarında bakteriyel vajinoz veya mantar enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan uçuk, klamidya, bel soğukluğu veya trikomonas gibi enfeksiyonlar servikste kızarıklık ve tahrişe sebep olabildiğinden kanamalar meydana gelebilir.

ÇOĞUL GEBELİK

İkizlere (veya birden fazla bebeğe) hamileyseniz, implantasyon kanaması gibi nedenlerden dolayı ilk trimesterda kanama geçirme ihtimaliniz daha yüksek olabilir. İlk üç aylık dönemdeki düşükler, birden fazla bebeğe hamileyken de daha yaygındır.

SUBKORYONİK HEMATOM (KESE ÇEVRESİNDE KANAMA) 

Rahim duvarınız ile amniyotik kese arasında kan biriktiğinde, subkoryonik kanama veya hematom meydana gelir ve bu durum erken gebelik kanamasına neden olabilir. Subkoryonik kanama, gebeliklerin yaklaşık %1'inde görülür.

1 HAFTALIK ve 1 AYLIK HAMİLELİKTE KANAMA VARSA NE YAPMALIDIR?

Hamileliğin ilk bir haftasında veya ayında vajinal kanama meydana gelmişse öncelikle mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor gerekli tetkik ve değerlendirmeleri tamamlayana kadar cinsel ilişkiden uzak durmalısınız. Çünkü cinsel ilişki servikse olan kan akışını hızlandırır ve bu da kanamaya sebep olue. İlişki sonrasında meydana gelen hafif kanamalar normal sayılır ve bu hamileliği riske sokmaz.

Bu durumda anne adayları zengin besin değerine sahip olan meyve, sebze, tahıl ve yağsız protein ağırlıklı beslenme düzeni izlemelidir.  Doğumdan önceki düzensiz beslenmeler gebelik kanamalarına ve hatta düşüğe yol açabilir.  

Hamilelikte kanamaların enfeksiyon, dış gebelik, serviksel değişimler veya bozuk ya da kopuk plesanta gibi birçok farklı sebepleri olabilir. Doktorunuz eğer size dinlenme önermiş ise kendinizi iyi de hissetseniz, kanamanız olmasa dahi mutlaka yatakta kalıp istirahat etmelisiniz.

Mavi Kadın